Utolsó lehetőség az olimpiai szereplés kivívására: kezdődik a világkvalifikáció!

Május 6-án, csütörtökön kezdődik Szófiában a birkózók olimpiai világkvalifikációja, az utolsó viadal, ahonnan ki lehet jutni a tokiói ötkarikás játékokra. Szakáganként három-három magyar versenyző vág neki a megméretésnek, amelyen a nevezések alapján minden kategóriában népes lesz a mezőny, nem egy esetben harminc feletti indulói létszámmal.

A Magyar Birkózó Szövetség tájékoztatása szerint honfitársaink közül eddig öten szereztek kvótát: a nőknél a 2013-as világbajnok Sastin Marianna (62 kg), szabadfogásban a 2019-es vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65 kg), kötöttfogásban a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (67 kg), a világbajnok, immár négyszeres Eb-aranyérmes, 2012-es olimpiai második Lőrincz Tamás (77 kg), valamint az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes, ötkarikás 5. Lőrincz Viktor (87 kg). A kvóta országnak szól, de a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) korábbi elnökségi döntése szerint az mehet Tokióba, aki kivívta a lehetőséget.

Az MBSZ szakmai igazgatója, a versenyzőként kétszeres vb- és Eb-első, olimpiai 5. Bácsi Péter így nyilatkozott a bulgáriai világkvalifikáció magyar esélyeiről elvárásairól:

Három-négy kvótával lennék igazán elégedett, de a helyzet az, hogy ez a maximum, amit elérhetünk. Megtörténhet, hogy egyet sem szerzünk, ahogyan az is, hogy négyet. Fogásnemenként egyet-egyet remélek, a kötöttfogásúakban és a női birkózókban benne lehet a kettő is. Az biztos, hogy kellenek a bravúrok azoktól a versenyzőktől, akik be akarnak jutni a döntőbe, itt nem lesz egyszerű sorsolás.

A sportvezető elmondta, a középső súlycsoportok a legnehezebbek, a nehézsúlyúak között viszont valamivel kedvezőbb a helyzet – ezekben a kategóriákban a legkiemelkedőbb sportolók már kijutottak a játékokra.

Az elmúlt időszakban Ligeti Dániel (125 kg) és Németh Zsanett (76 kg) sem nyújtott olyan teljesítményt, amilyet vártunk tőlük. Ettől függetlenül sokszor bizonyították már, hogy képesek odaérni a legjobbak közé. A kötöttfogású 130 kilósok között Varga Ádám indul, aki a márciusi, budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen az elődöntőig menetelt. Nem könnyű megítélni, hol tart valójában ebben a mezőnyben, hiszen a súlycsoportváltása óta csupán egy igazán komoly nemzetközi viadalon vett részt. Biztos vagyok abban, hogy stabilan megveri azokat, akiket meg tud, de neki is szüksége lesz bravúrra a döntőhöz.

Reménykedni lehet a háromszoros vb-bronzérmes, Eb-győztes Barka Emese (57 kg), az idei válogatót megnyerő, junior Európa-bajnok Szőke Alex (97) és a szabadfogású Kuramagomedov Murad (74 kg) kvótaszerzésében is. Ahogyan Dénes Mercédesz (53 kg), Kecskeméti Krisztián (60 kg) és a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István (86 kg) sem lép eleve esélytelenül szőnyegre.

(Szőke Alex – kékben -,fotó: MBSZ / Róth Tamás)

Minden szakág küzdelmeinek első napján eldől, kik jutnak a döntőbe, s ezzel kik lehetnek ott Tokióban, hiszen másnap már csak a helyosztókat rendezik. Csütörtökön kezdenek a szabadfogásúak, pénteken a nők, szombaton pedig a kötöttfogásúak.

Világkvalifikáció, Szófia, program és magyar indulók

Csütörtök-péntek: szabadfogás
57 kg: nincs magyar induló
65 kg: nincs magyar induló
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya)
86 kg: Veréb István (Haladás VSE)
97 kg: nincs magyar induló
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Péntek-szombat: nők
50 kg: nincs magyar induló
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
57 kg: Barka Emese (Csepp-L)
62 kg: nincs magyar induló
68 kg: nincs magyar induló
76 kg: Németh Zsanett (UTE)

Szombat-vasárnap: kötöttfogás
60 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: nincs magyar induló
77 kg: nincs magyar induló
87 kg: nincs magyar induló
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
130 kg: Varga Ádám (UTE)

Fotók: MBSZ/Róth Tamás