Üzenet az Antarktiszról – Nőtt a tempó és a napi táv

Emelkedett a napi menetelés időtartama: az eddigi hétszer 45 perc helyett már nyolcszor 50 percnyi utat tesz meg Rakonczay Gábor, aki azt tűzte ki célul, hogy a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva első magyarként érje el a Déli-sarkpontot.

A hetedik napot mínusz 15 fokban, 14 km/órás szélben teljesítette Rakonczay – a látótávolság ötven méter volt, a felszín barázdált, és nagyon kellett figyelni, mivel a barázdákban gyakori volt a mély hó – derült ki a szombati beszámolóból.

Végre emeltük a napi menetelés idejét, aminek köszönhetően ma 21.9 kilométert mentünk, ezalatt hatvannyolc métert emelkedtünk és átléptük a tengerszint feletti 700 méteres magasságot – adott helyzetjelentést Rakonczay. – A napi penzum emelésére egyébként már csak azért is volt szükség, hogy tartani tudjuk az időtervet a Déli-sarkig. A csapatnak persze, hozzá kellett szoknia az itteni körülményekhez, a társaim így is fájlalták a lábukat a nap végén, de szerencsére nem volt hiszti, hanem keményen beleálltak a feladatba. Igaz, a nap felét ismét én vezettem, a többit meg szétosztottuk. A lényeg: fizikailag mindenki bírja, jó a hangulat, tesszük a dolgunkat és megyünk tovább.

S van még egy nagyon lényeges adat: a Déli-sark Expedíció tagjai kipipálták az első hetet, és valamivel több, mint 120 kilométert tettek meg a nagy cél felé vezető úton.