Valkusz Máté nagy csatában győzött, nyolcaddöntős Budapesten

Valkusz Máté három játszmában legyőzte a harmadik helyen kiemelt francia Quentin Halyst a 64 ezer euró (19,8 millió forint) összdíjazású budapesti challenger-tenisztorna első fordulójában, a BOK Sportcsarnokban kedden.

A rendkívül szoros első felvonásban a világranglistán 828. helyezett magyar játékosnak 5:4-nél három szettlabdája is volt, de ezekkel nem tudott élni. A rövidítésben 3-1-re elhúzott, ám ezt követően egyetlen pontot sem szerzett, így az ATP-rangsor 102. helyén álló Halys került előnybe.

A második játszmát meglepően simán megnyerte Valkusz, a harmadikban pedig 5:3-ra vezetett, és a győzelemért adogatott, néhány perccel később viszont már francia riválisa meccslabdáit kellett hárítania, és ezt három alkalommal meg is tette.

A rövidítés ezúttal a magyar teniszezőnek sikerült jól, és a 2 óra 20 perces csata végén nyolcaddöntőbe jutást ünnepelhetett.

A párosok versenyében a Balázs Attila, Borsos Gábor duó már a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután két szettben kikapott a harmadik helyen kiemelt brit Scott Clayton, Jonny O’Mara kettőstől.

A Davis Kupa-válogatott tagjai közül Fucsovics Márton és Balázs Attila egymás ellen játszik szerda este.

A torna legmagasabban rangsorolt játékosa a világranglista 62. helyén álló Fucsovics, a második helyen pedig a kanadai Vasek Pospisilt (85.) emelték ki.

Eredmények:

egyes, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
Valkusz Máté-Quentin Halys (francia, 3.) 6:7 (3-7), 6:1, 7:6 (7-4)

később:
Nagy Péter-Elias Ymer (svéd, 4.)
Piros Zsombor-Jürgen Zopp (észt, 6.)

páros, nyolcaddöntő:
Scott Clayton, Jonny O’Mara (brit, 3.)-Balázs Attila, Borsos Gábor 6:3, 6:4

(MTI)

fotó: Zádor Péter / Magyar Tenisz Szövetség