Válogatott kézilabdázókat igazolt a Ferencváros

Utoljára 2011. május 19-én játszott a Ferencváros férfi kézilabdacsapata NB I-es bajnokit, majd egy kétéves PLER-FTC fúziót követően négy szezon kellett ahhoz, hogy a harmadosztályból visszajusson az elsőbe. Adorján Gábor együttese az NB II-es bajnokságot százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg, az idén pedig újra a legjobbak között szerepelhet, egy jelentősen megerősített kerettel. A cél első körben a bennmaradás.

A klub hétfői tájékoztatása szerint legutóbb 2016 tavaszán veszített pontokat a Ferencváros bajnoki mérkőzésen, azóta 36 találkozót nyert meg, a Magyar Kupában pedig a legjobb hatba jutott, csak az EHF-kupában negyeddöntős Tatabánya tudta legyőzni a legjobb négybe jutásért rendezett mérkőzésen. Az NB I-hez azonban erősíteni kellett a keretet, főleg, hogy nem hosszabbított a klub szerződést Bak Sándorral, Molnár Györggyel, Nikolicza Renátóval, Takó Dániellel és Varga Lászlóval sem.

Az öt távozó helyére érkezett hét játékosból a legnagyobb fogás minden kétséget kizáróan Grebenár Gábor lehet. A 32 éves, 197 centiméter magas irányító-átlövő a Dunaferrben vált élvonalbeli játékossá, majd 2009-től három éven át a spanyol BM Aragónban játszott. Ezután a Csurgóba igazolt, majd 2014-ben a francia US Ivry játékosa lett, legutóbb pedig az osztrák HSG Bärnbach Köflach csapatában szerepelt, ahova Gulyás István vezetőedző kérésére érkezett. Grebenár a magyar válogatottban 47 meccsen 54 gólt lőtt, játszott a 2008-as Európa-bajnokságon is.
A szlovák válogatott egyik kapusa, Marián Zernovic is a Ferencvárosban folytatja. A 25 éves Zernovic a HC Sporta Hlohovec együttesét hagyta ott, hogy pályafutása során először légiósnak álljon. Rajta kívül többen NB I-es csapatoktól, tehát első osztályú tapasztalatokkal a tarsolyukban érkeznek. Rédai Krisztián az NB I-ben negyedik Budakalásztól, Pordán Bálint az ötödik Csurgótól, Oláh Tamás a hetedik Orosházától, a szezont 68 góllal záró Bali Richárd pedig az első osztálytól most búcsúzott Balmazújvárostól érkezett a zöld-fehérekhez. Továbbá egy nagy reménység, a junior válogatott csapatkapitánya, Mikita Bence is a Ferencvárosban folytatja. A Nemzeti Kézilabda Akadémiától érkezett irányító a jövőt is jelentheti a Fradinál, hiszen decemberben lesz 20 éves.
A legutóbbi három szezonban a Vác, a Tatabánya és a Budakalász jutott fel az első osztályba, mindhárman a felsőházban végeztek, de Király Sándor szakosztályvezető szerint velük szemben a Ferencvárosnak van egy komoly hátránya.
Az előző szezonokban a feljutó mindig meglepetéscsapat lett, talán azért is, mert az ellenfelek lebecsülték őket. Biztos vagyok abban, hogy mi erre a luxusra nem számíthatunk. Azt megszoktuk már a mostani idényben is, hogy mindenki a Ferencvárost akarta megverni, de eddig a szakmai különbség felénk billent. Ez a különbség jövőre is meglesz, de fordul a kocka, már nem a mi javunkra. Mindennel együtt nagyon bízom a bennmaradásban, amit célként állítunk magunk elé” – mondta Király Sándor.
A játékosok beépítését könnyíti, hogy Adorján Gábor vezetőedző Pordán Bálinttal, Rédai Krisztiánnal és Oláh Tamással már dolgozott együtt. „Szándékosan úgy alakítottuk a keretet, hogy tizenöt mezőnyjátékos, valamint három kapus legyen benne, így az edzéseken még nagyobb koncentrációt, és még jobb hozzáállást követelhetünk meg, elvégre, ha mindenki egészséges, ketten csak a lelátóról figyelhetik a bajnokit. A következő szezonban kötelezően nevezni kell minden mérkőzésre kettő 1995-ben, vagy azt követően született játékost, és úgy érzem, ezen a téren jól állunk, mert az érkező, elképzeléseink szerint a fiatal posztot betöltő Mikita Bence és Rédai Krisztián is hasznos kézilabdázó” – fogalmazott Adorján Gábor.
A szakember leszögezte, hogy a Fradiban nem lesznek olyan sztárok, akiknek az eredményességétől függ kizárólag a csapat sikere.„Ellenben egységesek leszünk, mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét az egészhez. Szerintem a bajnokság még kiegyenlítettebbé válik, a Veszprém és a Szeged messze kiemelkedik, de a Tatabánya is jobb a többieknél. Utána viszont nincs verhetetlen csapat, persze, nem zárult még le az átigazolási piac, lehetnek komolyan erősödő együttesek.
A keret tagjai egyéni programot is kaptak, a közös felkészülést pedig július 17-én kezdik meg, és végig a Népligetben edzenek majd. Adorján Gábor a nyolchetes felkészülésben hisz, az első és utolsó hétben nem játszik meccset a csapat, közötte viszont kilencet is, mindegyiket élvonalbeli együttesek ellen, hogy szokják a másodosztályénál jóval nagyobb tempót.
fotó: fradi.hu

Vélemény, hozzászólás?