Valter Attila 76. lett az országúti kerékpáros vb-n

A francia Julian Alaphilippe nyerte a férfi mezőnyversenyt az országúti kerékpárosok imolai világbajnokságán, a zárónapon Valter Attila a 76. helyen ért célba.

A vasárnapi viadalon az imolai autóversenypálya körül kialakított 28,8 kilométeres, két rövid, de meredek kaptatót tartalmazó útvonal kilencszeri megtétele, 258,2 kilométeres táv és közel 5000 méter szintkülönbség várt a mezőnyre. Ebből hiányzott a címvédő Mads Pedersen, mert a dán kerékpárosnak nem fekszik az olaszországi verseny útvonala, így nem vállalta az indulást. Ott volt viszont a többi között három korábbi világbajnok, a portugál Rui Costa, a lengyel Michal Kwiatkowski és a spanyol Alejandro Valverde – írta az MTI.

A 174 rajthoz álló – így a Tour de Hongrie győztese, Valter Attila – 13 fokban vágott neki a közel hétórás tekerésnek, és rögtön a verseny elején elengedett a mezőny egy hétfős szökést. Az élboly hét perc körüli előnyt dolgozott ki, ám sikeres hazaérésre nem volt esélye, az innen lemorzsolódókat egymás után érte utol a mezőny, amely 69 kilométerrel a cél előtt fogta be az utolsó szökevényeket.

A CCC 22 esztendős magyar bringása szépen tartotta magát a nagy boly hátsó részében, az utolsó két körre fordulva azonban már nem volt ott az egyre növekvő tempó által rostált főmezőnyben, 1:30 perc lemaradással tekert egy leszakadt csoportban. 42 kilométerrel a cél előtt a Tour de France-győztes Tadej Pogacar váltott tempót, és bár 25 másodperc előnyt dolgozott ki egyedül, 20 kilométerrel később befogták. Innentől folyamatosak voltak a támadások, a hegyimenők sorra indították kísérleteiket, tudva, hogy a csoportban ott van a belga Wout van Aert, aki jobban hajrázik mindannyiuknál.

Az utolsó emelkedő meredek részén Julian Alaphilippe szökési kísérlete volt sikeres, őt öten üldözték 15 másodperces hátránnyal: Van Aert, Kwiatkowski, a svájci Marc Hirschi, a dán Jakob Fuglsang és a szlovén Primoz Roglic. Az erős üldözősor azonban nem tudott közelíteni a nagyot küzdő francián, aki megérdemelten aratta pályafutása legnagyobb sikerét, és 1997 után nyert újra aranyat.

A második helyet – akárcsak a pénteken az időfutamban – Van Aert szerezte meg, míg harmadik a Tour de France egyik nagy felfedezettje, Hirschi lett a 2014-es világbajnok Kwiatkowski, Fuglsang és a francia körversenyen második Roglic előtt.

Valter Attila – a verseny időmérő oldala szerint – 22 perc lemaradással a 76. helyen ért célba.

A világbajnokságon négy magyar szerepelt: a férfi időfutamban Peák Barnabás 38., Filutás Viktor 51. lett, míg a nők mezőnyversenyében Vas Kata Blanka az 54. helyen ért célba.

Férfiak (258,2 km), világbajnok:
Julian Alaphilippe (Franciaország) 6:38:34 óra
2. Wout van Aert (Belgium) 24 másodperc hátrány
3. Marc Hirschi (Svájc) azonos idővel
…76. Valter Attila 21:59 perc hátrány

 

fotó: tdh.hu