Varga Ádám megvédte címét, Lucz Anna is Európa-bajnok Szegeden

Két arany-, három ezüst- és egy bronzéremet szereztünk az ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság első döntős délutánján. Férfi K-1 500 méteren Varga Ádám óriási fölénnyel védte meg Európa-bajnoki elsőségét, míg Lucz Anna a kajak egyes kétszáz méteren győzött. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység K-2 1000 méteren, Rendessy Eszter K-1 1000 méteren, Bragato Giada pedig C-1 500 méteren lett ezüstérmes. A nap végén az Opavszky Márk, Kurucz Levente duó a dobogó legalsó fokára állhatott fel K-2 200 méteren.

Három szakágban összesen 11 magyar érdekeltségű döntőt rendeztek péntek délután a Maty-éren. Bíztunk abban, hogy versenyzőink remek eredményekkel örvendeztetik majd meg a szép számmal kilátogató közönséget és két arany-, három ezüst- és egy bronzérem után talán nyugodtan mondhatjuk, hogy ez sikerült – számolt be pénteken a hazai szövetség.

A nap egyik legjobban várt döntőjében, férfi K-1 500 méteren Varga Ádám még a vártnál is simábban védte meg Európa-bajnoki címét. Lucz Anna hosszú évek óta a világ legjobb sprinterei közé tartozik és most végre neki is kijött a lépés, roppant magabiztossággal nyerte a női K-1 200 méter fináléját. Még korábban a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás egység adta meg az alaphangot, akik ezüstérmet szereztek ezer párosban, de mosolyogva állt fel dobogó második fokára Bragato Giada és Rendessy Eszter is. A nap zárásaként a Kurucz Levente, Opavszky Márk kettős egy iszonyatosan kemény csatában lett harmadik K-2 200 méteren. A SUP sprint női fináléjában szurkolhattunk a tegnap még ifi hosszútávon Európa-bajnok Kocsis Csillagnak, míg para szakágban utoljára láthattuk Molnárné Tóth Juliannát nemzetközi versenyen. De haladjunk sorjában!

A VAJDA BENCE, SZÁNTÓI-SZABÓ TAMÁS KETTES EZÜSTÉRMÉVEL KEZDŐDTEK A DÉLUTÁNI DÖNTŐK!

Legjobb idővel jutott a döntőbe K-2 1000 méteren a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó. A magyar egység jól kapta el a rajtot, 250 méter után a mezőny élére ugrottak a norvég kettestmegelőzve, akiket folyamatosan sikerült leszakítaniuk. A tavalyi világbajnoki ezüstérmesekre a táv második felében jött fel nagyon az olasz páros. A Samuele Burgo, Andrea Schera kettős az utolsó 250 méteren kezdett bele egy nagy hajrába és mindössze tíz-tizenöt méterrel a cél előtt sikerült megelőzniük a magyar egységet. Ezzel megvan az első érmünk a gyorsasági szakágban.

„Nagyon jól fel volt építve a pályánk, és egyébként, úgy sikerült, ahogy előre elterveztük és megbeszéltük. Én maximálisan vagyok vele elégedve – vélekedett a friss Eb-ezüstérmes Szántói-Szabó Tamás. – Sokat nem tudtunk ezerre készülni. A válogató után párat eveztünk, de de utoljára tavaly Duisburgban mentünk 1000 métert. Ahhoz képest szerintem nagyon jó volt. Most lesz időnk felkészülni, szóval mindenképp ezt még aranyra fogjuk váltani.”

Tamás mellett Vajda Bence is hasonlóan vélekedett: „nyerni szerettünk volna, mert láttuk az időket, az egységeket is, de azért ez már nem egy utánpótlás mezőny. Ebből még idén mindenképp szeretnénk csinálni egy vb-aranyérmet.”

A HAJRÁBAN CSÚSZOTT LE A KOLLÁR KRISTÓF, FEJES DÁNIEL DUÓ A DOBOGÓRÓL

C-2 1000 méteren nagyon jól kapta el a rajtot a Kollár Kristóf, Fejes Dániel páros, olyannyira, hogy rögtön az élre ugrottak. A első kétszázötven méteren fej-fej mellett haladt a magyar hajó a német egységgel, de nagyon jöttek az olaszok is. Ötszáz méterhez érve egy másodpercen belül volt egymáshoz képest az első három hajó, ekkor olasz, német, magyar sorrendben. Az élenállóknak a hajrá is remekül sikerült, kiemelkedtek a mezőnyből és magabiztosan nyerték a számot. Kollárékat sajnos az utolsó métereken a moldáv és a spanyol egység is lehajrázta, de az ötödik hely is egy nagyszerű eredmény.

MEGVAN A NAP MÁSODIK MAGYAR ÉRME: RENDESSY ESZTER EZÜSTÉRMES NŐI K-1 1000 MÉTEREN

Női K-1 1000 méteren hamar kialakult az élmezőny, amelyet a táv elején még Rendessy Eszter vezetett. A tavalyi vb-n ebben a számban harmadikként végző UTE-versenyzőt csak a lengyel Justyna Iskrzycka előzte meg az első 250 méteren, Eszti azonban ezt követően is szépen tartotta a második helyet. Habár nagy hajrát mutatott be a svéd Melina Andersson, de a mi kajakosunkban is maradt még annyi energia, hogy még előtte behozza hajóját, ezüstérmet szerezve ezzel.

A futam után elmondta, bár érthető okokból nem az ezer egyesre helyezte a hangsúly a felkészülés során, elégedett az elért eredménnyel.

„Nagyon örülök az ezüstérmemnek. Én ezt az ittlétet és ezt az indulást egy ajándékként fogtam fel. Főleg az első versenyen nem úgy mentem, mint ahogy szerettem volna, és onnan próbáltam építkezni. Nehéz volt átállnom ötszázról ezerre, de sikerült megcsinálnom, amit elterveztem.”

EZÜSTÉREM-ZÁPOR A MATY-ÉREN: BRAGATO GIADA MÁSODIK C-1 500 MÉTEREN

A hatos pályán rajtolt el a Tiszaújvárosi KKSE kenusa, aki féltávnál az első helyen haladt. Giada a táv második felében is jó tempót diktált, azonban a független színekben induló Alena Nazdrova még nála is erősebben finiselt. A magyar kenus hosszú idő után indult ötszáz egyesben nemzetközi versenyen, így érthető módon boldogan szállt ki a hajójából az őt ünneplő szegedi publikum előtt.

„Szerintem mindenki mosolyogva száll ki egy felnőtt világversenyen, hogyha éremmel zár. Főleg a múlt heti válogató után ez kellett nagyon a lelkemnek, hogy megmutassam, hogy ötszázon igenis helyem van a magyar és a nemzetközi mezőnyben is. Ha hétfőn mondják azt, hogy érem, akkor nem nagyon hiszek benne. Nagyon padlóra küldött a múlt heti válogatóverseny. Most nagyon hálás vagyok a barátoknak, illetve itt a magyar csapatban is a lányoknak, akik nagyon sok erőt töltöttek belém és rettentően aranyosak. Tényleg nagyon örülök, hogy ezüst lett a vége” – mondta mosolyogva és megkönnyebbülve Bragato Giada.

VARGA ÁDÁM MEGVÉDTE CÍMÉT K-1 500 MÉTEREN!

Varga Ádám a tavalyi Krakkóban aratott sikerének köszönhetően címvédőként állt rajthoz K-1 500 méteren. Nagy vetélytársa, a portugál Fernando Pimenta közvetlenül mellőle indult, azonban Ádám utazó tempóját döntőben sem tudta felvenni. Olimpiai ezüstérmesünk 200 méter után még magasabb fokozatba kapcsolt, s folyamatosan szakadt el a többi egységtől, senki sem tudta megközelíteni. Az utolsó méterekhez érve a közönség is már biztosnak érezhette az első aranyat, Ádi már több mint egy hajóval győzött.

„Ez az első címvédésem – nyilatkozta a győztes. – Úgy véltem, ha tavaly nyerni tudtam hasonló mezőnyben, akkor most miért ne tudnám megismételni azt a teljesítményt hazai közönség előtt Szegeden. Jó formában éreztem magam, nagyon jól mentem az előfutamban, és bemelegítés közben is, szóval bíztam benne, hogy tudok hasonlóan jól menni. A taktikám egy félig kamikaze pálya volt: 300-ig eljutok nagy előnnyel, aztán meg hátha savasodva is tudok annyira evezni, hogy a többiek nem lesznek annyival gyorsabbak, hogy beérjenek. Ez tavaly sikerült, most is. Nagyon elégedett vagyok az idei teljesítménnyel.”

KOCSIS CSILLAG HETEDIK HELYEZETT LETT SUP SPRINT DÖNTŐBEN

Tegnap ifjúsági Európa-bajnok lett hosszútávon Kocsis Csillag, pénteken pedig már a felnőtt sprint futam döntőjében állt rajthoz. Az egész mezőnyből kiemelkedett a független színekben induló Natalia Novitskaia, akinek a győzelme szinte az első perctől kezdve nem forgott kockán. A 17 éves Csillag sokáig a középmezőnyben evezett, végül a hetedik helyen ért célba.

KARRIERJE UTOLSÓ NEMZETKÖZI VERSENYÉN HATODIK HELYEZETT LETT MOLNÁRNÉ TÓTH JULIANNA

A Budapesti Honvéd SE VL3-as versenyzője Szegeden zárta le nemzetközi karrierjét. A péntek délutáni döntőben végül a hatodik helyen ért célba, majd ezt követően a paracsapat is közösen búcsúztatta el. Julcsi legjobb eredményét a 2018-as, Montemor-O-Velhoban megrendezett para kajak-kenu világkupán érte el, ahol harmadik lett. Több nemzetközi viadalon is megfordult, ezt meglőzően legutóbb a tavalyi Európa-bajnokságon az ötödik helyet csípte meg.

Julcsi, gratulálunk nagyszerű karrieredhez és minden jót kívánunk!

KISS ERIK NYOLCADIK, DANCS GERGŐ KILENCEDIK KL3 200 MÉTEREN

A nap másik para döntőben, férfi KL3 200 méteren két magyar egységnek is szurkolhattunk: Kiss Erik az egyes, Dancs Gergő a kilences pályáról rajtolt. Mindkét indulónk keményen kihajtotta magát Erik részéről ez most a nyolcadik helyre volt elég, míg Gergő a kilencedik helyen zárt.

EURÓPA-BAJNOK LUCZ ANNA K-1 200 MÉTEREN!

Lucz Anna már 2022-ben ünnepelhetett Európa-bajnoki címet kétszáz méteren, Münchenben párosban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Most végre egyesben is kijött neki a lépés, egy kitűnő start után rögtön a mezőny élére ugrott. Az UTE kiválóságára egyedül a lengyel hajóban ülő Katarzyna Kolodziejczyk tudott valamelyest nyomást gyakorolni, Anna azonban számára is utolérhetetlennek bizonyult. Megvan a második aranyunk Szegeden, Lucz Anna pedig már kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

„Nagyon örülök, hogy sikerült aranyérmet szereznem. Szerintem egy nagyon jó pályát tudtam menni. A szembeszél ellenére jó időt is tudtam menni, teljes a boldogság – mondta el az immáron kétszeres Európa-bajnok. – Idén nem igazán gyakoroltuk a kétszáz métert, inkább az ötszázat, de szerintem ahhoz képest jól mentem.”

C-1 200 MÉTEREN KORISÁNSZKY DÁVID HETEDIK

Az MTK kenusa a rajt után sajnos hamar leszakadt az élmezőnytől és nem később sem tudott beleszólni az érmekért folyó csatába. Koris minden tőle telhetőt megtett, ez ma egy hetedik helyre volt elég.

AZ OPAVSZKY MÁRK, KURUCZ LEVENTE DUÓ BRONZÉRME ZÁRTA A NAPOT

A délelőtti középfutam után mindkét srác kiemelte, hogy nem a 200 méterre fektették a hangsúlyt ebben a versenyszezonban, a prioritás sokkal inkább az ötszázon volt. Erős mezőny, jó rajt, kemény hajrá, szoros befutó. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a K-2 200 méter döntőjét, amelyen a magyar egység a starttól kezdve az élmezőnnyel haladt. A portugálok ugyan kiemelkedtek a mezőnyből, azonban szabad szemmel megjósolhatatlan volt, hogy mögöttük hogyan alakul majd a sorrend. A srácok még egy lapáttal rátettek a végén, de a befutó után a végeredményre percekig várnunk kellett. Végül mindenki nagy örömére sikerült megcsípniük a harmadik helyet, amely mindkettejük számára az első felnőtt nemzetközi érmet jelentette.

„Azért olyan nagy öröm ez nekünk, mert elnézve a mezőnyt, nagyjából kétszázasokból állt össze, mi pedig ötszáz párosra készültünk egész évben. Egy hetünk se volt, hogy készüljünk 200 méterre, mivel sajnos nekem jött egy betegség, illetve ez a lehetőség is hirtelen adatott meg, hogy itt lehetünk ebben a számban.. Úgyhogy nagyon örülünk annak, hogy ezt ki tudtuk belőle hozni” – mondta el Kurucz Levente, aki holnap még a kétszáz egyes döntőjében is rajhoz áll.

„Hosszú, rögös úton vagyunk túl. Bízunk abban, hogy lesz ez jobb is. Az volt a célunk volt, hogy dobogózzunk és minél jobb eredményt érjünk el. A középfutam után pihentünk egyet, jól hangolódtunk a döntőre. Hittünk magunkban, hogy képesek vagyunk rá, és ebben a mezőnyben is szépen fogunk tudni szerepelni” – mondta Opavszky Márk, akit ezer négyesben láthatunk majd még az Európa-bajnokságon.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség