Varga Ákos: ez a karrierem eddigi csúcspontja

Varga Ákos először közvetít majd labdarúgó-világbajnokságról, s az M4 Sport kommentátora ezt tartja eddigi pályafutása csúcspontjának.

Eddig a hazai vizes vb volt számomra a csúcs, de a mostani világbajnokság jóval nagyobb kihívás és kaland lesz” – mondta a sportcsatornához kevesebb mint egy éve csatlakozott Varga Ákos, aki kifejtette, nem helyez rá nagyobb nyomást a kiemeltebb nézettség.

Varga Ákos arról is beszélt, hogy teljesen más élmény lesz személyesen megélni az eseményeket, mint itthonról közvetíteni. Szerinte összehasonlíthatatlanok az impulzusok, az ingerek, melyek az embert a helyszínen érik. Úgy véli, ezeket kell ügyesen átadnia egy kommentátornak, mert akkor színesíti velük a közvetítést. Hozzátette, a felkészülésben nem jelent nagy különbséget, hogy otthonról vagy helyszínről közvetít.
Sokkal kevesebb adatot viszek ilyenkor magammal, kevesebb a száraz információ: a stadionban ezer másba tudsz kapaszkodni, nem csak a képernyőbe, rengeteg dolgot látsz a helyszínen, így az adatok háttérbe szorulnak” – mondta Varga Ákos.

Budapest, 2018. június 11.
Varga Ákos, az M4 Sport tévécsatorna oroszországi labdarúgó-világbajnokságról tudósító kommentátora 2018. május 18-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A kommentátor azt tartja legnagyobb oroszországi kihívásának, hogy képben legyen minden mérkőzéssel, eseménnyel úgy, hogy közben több ezer kilométert utazik egy elég bizonytalan közlekedési rendszerben. Megjegyezte, akik itthon vannak, folyamatosan kapják az információkat – felvezető műsorok naponta többször, közösségimédia-tartalmak, szakértői elemzések -, ezzel szemben nekik két reptér között a taxiban ülve kell ennél jóval több információt gyűjteniük és képbe kerülniük.

Varga Ákos elárulta, Carles Puyol lenne az az egykori, vagy jelenlegi labdarúgó, akit kérdezne. Elsősorban az érdekelné, hogy mi az a szellemiség, amit ők hoztak annak idején a spanyol futballba és mi az, ami korábban hiányzott a sikerhez.

A labdarúgó-világbajnokságot június 14. és július 15. között élőben az M4 Sport közvetíti.

(MTI)

 

MTI Fotó: Kovács Tamás