VB-elődöntős a magyar női vízilabda-válogatott!

A házigazda magyar női vízilabda-válogatott 7-6-ra legyőzte az ausztrál csapatot a kedd esti negyeddöntőben, és a csütörtöki elődöntőben a hollandokkal találkozik a vizes világbajnokságon.

Az egyformán a szűk világelitbe tartozó együttesek összecsapásának azzal a háttérrel vághattak neki a felek, hogy a legutóbbi két tétmérkőzést az ausztrálok nyerték. A távoli kontinens képviselői mellett szólt, hogy – miként Bíró Attila szövetségi kapitány fogalmazott: -„brutálisan erősek”, fizikailag szinte verhetetlenek, viszont az erőfölény – ahogyan azt már Vályi Vanda, a leggyorsabb hazai hölgypólós mondta: – sok úszással a védelmük szétzilálható, s a kreatív megoldások mellett a magyar szurkolói had is sokat segíthet. A találkozó tétje magáért beszélt: a győztes a legjobb négy közé jut, a vesztes viszont legjobb esetben is csak vb-ötödik lehet.

Vályi Vanda hozta el a labdát a ráúszásnál négyezer néző üdvrivalgása közepette, a vezetést azonban nem a 2020-ban Európa-bajnoki harmadik, a múlt nyáron Tokióban olimpiai bronzérmes magyar csapat, hanem a tavalyi ötkarikás játékokon ötödik ausztrálok szerezték meg. Keszthelyi Rita egyenlített, Gurisatti Grétának köszönhetően pedig már a hazaiaknál volt az előny (2-1). Csakhogy a nyitónegyed végére fordított a rivális (2-3).

A második negyed hosszú perceken át a fel-le úszásokról szólt, mert mindkét oldalon elrontották a támadásokat, ám rendre kimaradtak a helyzetek, mígnem végre Keszthelyinek sikerült az egyenlítés (3-3) – számolt be az MTI.

A nagyszünet után folytatódott a hibákkal tarkított mezőnyjáték, kölcsönösen pontatlanok voltak a csapatok, vagy a kapusok voltak jókor jó helyen. Érzékelhető volt az idegesség itt is, ott is, és már csaknem három perc lepergett a harmadik negyedből is, amikor Vályi a jobb alsó sarokba zúdította a labdát (4-3). Kőkemény csata zajlott a vízben, olykor kíméletlen párharc folyt minden labdáért. Harminchat másodperc volt vissza a negyedből, amikor Rybanska Natasa közelről a hálóba húzta az ötödik magyar gólt (5-3).

A záró játékrészben büntetőből szépítettek az ausztrálok, Rybanska azonban, miután remekül blokkolt, az ellenakció végén a jobb felső sarokba zúdított (6-4). Kettős emberelőnyből 6-5-re alakította az állást a rivális. Hetvenöt másodperc volt vissza, amikor Keszthelyi a jobb alsóba lőtt, harmadik találata pedig 7-5-es magyar vezetést, egyszersmind – bár egy ausztrál gól még esett – hazai győzelmet eredményezett.

Sikerével Magyarország válogatottja jutott a legjobb négy közé, és játszhat a döntőért csütörtökön a hollandokkal, míg Ausztrália együttese az 5-8. helyért folytathatja.

Egy igazi gennyes meccs volt, ma megmutattuk, hogy nemcsak vízilabdázni, hanem küzdeni is tudunk. Az ausztráloknak ilyen a játékuk, természetesen ebben fel lehet őrlődni, de ezúttal mi nyertük ezt a kegyetlen fizikai csatát. Közhely, de minden világversenyen a negyedöntő a legnehezebb meccs, ezt most hozta a csapat, amivel teljesítette a legfontosabb feladatát

– értékelt a találkozót követően Bíró Attila.

A találkozó legjobbja a kapitány Keszthelyi Rita volt, aki három góllal és számos kiváló védekezéssel járult hozzá a sikerhez. A világklasszis játékos szerint az elején türelmetlenül játszott a csapat, többször is elhamarkodottan választották a lövést – miközben Parkes emberfeletti munkát végzett centerben -, ugyanakkor bíztak magukban és a taktikájukban, ami végül be is be is jött. Hozzátette, bízik abban, hogy ezzel a sikerrel lekerült a csapatról a teher és a hollandok ellen felszabadultan játszhat.

AUSZTRÁLIA-MAGYARORSZÁG 6-7 (3-2, 0-1, 0-2, 3-2)
Hajós-uszoda, vezette: Goldenberg (amerikai), Colombo (olasz)
 
Ausztrália: Palm – Halligan 3, Andrews 1, Ridge, Aranchini, Mihailovic 1, Ballesty 1. Csere: Casey, Fasala, Leeson, Kearns, Longman. Szövetségi kapitány: Paul Oberman

Magyarország: Magyari – Szilágyi, Vályi 1, Gurisatti 1, Máté, Parkes, Keszthelyi-Nagy 3. Csere: Mahieu, Leimeter, Rybanska 2, Faragó, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények: 

Olaszország-Franciaország 17-7 (3-2, 4-1, 6-1, 4-3)
Egyesült Államok-Spanyolország 13-8 (3-3, 3-2, 5-3, 2-0)
Görögország-Hollandia 7-12 (1-3, 2-3, 3-3, 1-3)

A 13-16. HELYÉRT (SZEGED)

A 15. helyért 
Kolumbia-Thaiföld 6-10 (2-2, 2-1, 2-2, 0-5)

A 13. helyért 
Dél-Afrika-Brazília 8-7 (2-2, 3-3, 0-1, 3-1)

A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)

Argentína-Új-Zéland 7-13 (3-3, 2-4, 1-4, 1-2)
Kanada-Kazahsztán 19-11 (3-2, 6-3, 5-3, 5-3)

További program

ELŐDÖNTŐ (BUDAPEST)

Június 30.
Olaszország-Egyesült Államok          16.00
Magyarország-Hollandia      21.00
 
AZ 5-8. HELYÉRT (BUDAPEST)

Június 30.
Franciaország-Spanyolország           14.30
Ausztrália-Görögország        19.30
 
A 9-12. HELYÉRT (SZEGED)

Június 30.

A 11. helyért 
Argentína-Kazahsztán           17.00

A 9. helyért    
Új-Zéland-Kanada     18.30

HELYOSZTÓK (BUDAPEST)

Július 2.
A 7. helyért     13.00
Az 5. helyért   14.30
A 3. HELYÉRT  17.00
DÖNTŐ           20.00

 

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd