Vécsi Viktor vezeti a kenusok központosított válogatott keretét

Vécsi Viktor szakmai irányításával készül majd a kenusok központosított válogatott kerete.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az MKKSZ honlapjának elmondta: a férfi kenu szakág „teljesítménye”, a férfi kajak szakág „üres versenyszámai”, valamint az utánpótlás egységes „tehetségmenedzselési rendszerének kialakítása kapcsán” határozott lépésekre készülnek. Ennek érdekében Hüttner Csaba szövetségi kapitány az elnökség támogatásával komoly reformokat vezet be, a változások azonban nemcsak a kenus szakágat érintik, hanem átfogóan a szövetség teljes tehetségmenedzselési rendszerét is.

Létrejön a Tokió A- és B-keret. Az A-keretben 13 versenyző kap majd helyet, 12-en, akik kvótaszerző helyen értek be a világbajnokságon és Csipes Tamara, aki idén még nem indult olimpiai számban a vb-n, de a szülés után nagyon gyorsan felzárkózott a legjobbakhoz” – árulta el Schmidt Gábor. Hozzátette: a B-keretbe azok a versenyzők kerülnek, akik még esélyesek lehetnek arra, hogy a tokiói olimpiára kvótát szerezzenek. A kenus szakágat illetően csak B-keretről beszélhetnek, ahová kilenc versenyző – Bodonyi András, Kiss Tamás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Hajdu Jonatán, Fekete Ádám, Kiss Balázs, Viola Viktor és Dóri Bence – került be.

Ők már novemberben közösen, egy szövetségi vezetőedző irányításával kezdik meg a felkészülést, a csapat célja pedig csak a kvótaszerzés lehet mindkét kenus olimpiai számban. A csapat irányítására Vajda Attila korábbi, Bodonyi András jelenlegi edzőjét, Vécsi Viktort kértük fel” – közölte az elnök. Kiemelte: a kenusok Vécsi edzésprogramja szerint készülnek majd, és szinte folyamatosan edzőtáborban lesznek: télen Tatán és Mátraházán, tavasztól pedig meleg égövi helyszínen, azt követően pedig Dunavarsányban és Szolnokon.

Schmidt szerint „nem központosításról kell beszélni, hanem az edzésmunka egységesítéséről„. Mindezt annak érdekében, hogy a szövetségi kapitányoknak könnyebb legyen kiválasztani a különböző egységeket az egyes versenyszámokra.
Az egy helyszínen történő felkészülés az egyetlen módja, hogy a lehető legtöbb támogatást adhassa az MKKSZ orvos-egészségügyi csapata” – emelte ki az elnök, aki szerint a nemzetközi mezőny jelentős átalakuláson ment keresztül, és tapasztalataik szerint azok a csapatok szerepelnek jól, ahol egy profi szakmai stáb segíti a koncentrált, nagyon magas szintű felkészülést.

(MTI)