Vereséggel kezdett a magyar jégkorong-válogatott a vb-n

A magyar válogatott súlyos vereséggel kezdte szereplését a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokságon: a torna hétfői nyitómérkőzésén 5-1-re kikapott a dél-koreai együttestől.

Az MTI helyszíni beszámolója szerint a két együttes korábban 16 alkalommal lépett jégre egymás ellen: 12 magyar siker mellett egy döntetlen és három dél-koreai győzelem volt a mérleg. Az elmúlt három találkozóból kettőt is a távol-keleti válogatott nyert, legutóbb két éve, Kijevben 3-1-re. Ezt követően novemberben a budapesti felkészülési tornán is megmérkőztek volna a felek, ám a találkozó emlékezetes körülmények között elmaradt, ugyanis a Tüskecsarnok jege alkalmatlan volt az összecsapás megrendezésére.

A magyar drukkerek közül már egy órával a hétfői mérkőzés előtt több tucatnyian gyülekeztek a Barisz Arénával szemközti szurkolói zónában, a találkozó elején pedig mintegy háromszáz torokból hangzott fel a “hajrá, Magyarország!”

A magyar csapatot Majoross Gergely irányította, mivel Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány betegsége miatt nem utazhatott el Kazahsztánba.

A magyar válogatott alig egy perc elteltével emberelőnybe került, majd Hári János ült a büntetőpadra, de gól nem esett. Ezt követően a játékvezetők a dél-koreai kapu előtti kavarodást videózták, ám Erdély Csanád hiába ünnepelt, a korong nem csúszott át a gólvonalon. Újabb fórban ismét kapuja elé szögezte ellenfelét a magyar csapat, amely egyenlő létszámnál is aktívabban játszott – tíz kísérlete volt a szünetig az ellenfél hat próbálkozásával szemben -, míg az ázsiai rivális főleg gyors ritmusváltásaira épített. Éppen egy ilyenből szerzett vezetést: Sarauer Andrew vesztett korongot a támadóharmadban, a kettő az egy elleni akciót pedig szép csellel és pontos lövéssel zárta Sin Szang Vu. Azonnal jött azonban a válasz: Galló Vilmos az alapvonal mögül húzta kapura a korongot, a kapusról kipattanó pakkot pedig a jó ütemben érkező Hári könnyűszerrel lőtte be: a magyar válogatott 45 másodperc elteltével egyenlített.

A második húsz perc elején újra előnybe került a Koreai Köztársaság: hárman vezették rá egy védőre a korongot, majd két gyors passzal Bálizs Bencét is elfektették, így An Dzsin Huj könnyedén vette be az üres kaput. A feljavuló dél-koreaiak ezután sorra dolgozták ki az emberelőnyöket: Erdély kiállítását átvészelte a magyar csapat, Wehrs Kevin 2+10 perces padra ültetését viszont nem, a csapatkapitány Kim Szang Vuk volt eredményes. Feszültség érződött a magyarokon, Erdélyt ismét kiküldték két percre. Több gól azonban nem esett, noha a harmad végén ismét vezetett ígéretes támadásokat Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány együttese.

A záró felvonásban a játék intenzitása és a szurkolás is alábbhagyott valamelyest, ám a dél-koreai válogatott újra tudott villanni, és egy végletekig kijátszott akció végén Kim Ki Szung mattolta az elfektetett Bálizst. A bekapott gól végképp megfogta a magyarokat, és a koreaiak a csapatkapitány Kim találatával 41 másodperc múlva végleg lezárták a találkozót. A hajrához közeledve mindkét fél játszhatott emberfölényben, s bár a magyar együttes betalált, a játékvezetők nem adták meg a gólt, mert a korong magyar korcsolyáról került a kapuba.

Vereséggel rajtolt így a magyar válogatott, amely kedden a fehéroroszokkal találkozik, majd a litván és a szlovén együttessel mérkőzik, és a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Majoross a találkozót követően elmondta: a vb előtt tudták, ha valamelyik ellenfél bünteti a korongeladásokat, az épp a dél-koreai, ám hibák miatt ez kétszer-háromszor mégis bekövetkezett, így nem volt esélyük visszajönni a mérkőzésbe.
Ennyi fontos helyen elvesztett korong egyik csapat ellen sem vezethet sikerre, márpedig a koreai az egyik legveszélyesebb csapat ilyen helyzetekben” – nyilatkozott.

Az MTI kérdésére elmondta: a hangsúlyáthelyezések lesznek fontosak a következő találkozóig hátralevő mintegy 24 órában.
A fehérorosz csapatról nehéz megmondani, hogy miben kiemelkedő. Mindenben jók: technikailag képzettek, gyorsak is, és azt sem mondhatjuk, hogy kicsik lennének, sőt” – fogalmazott. Mint mondta, a döntéseiken javítani kell, hogy legyen esélyük a fehéroroszok ellen.

Jim Paek, a dél-koreaiak szakvezetője kiemelte: beérett a felkészülés alatt végzett kemény munka.
Nagy és erős játékosokból álló csapat a magyar, élnünk kellett minden lehetőségünkkel és a legjobbunkat nyújtani, hogy meg tudjuk nyerni a találkozót” – hangsúlyozta Paek, aki 1991-ben és 1992-ben Stanley Kupát nyert a Pittsburgh Penguinsszel. Hozzátette, kedden a szlovénok ellen szintén nehéz összecsapás vár együttesére.

Bálizs Bence szerint a világbajnokság olyan, mint egy klubsorozat rájátszása, hisz még vannak mérkőzések, amik lehetőséget jelentenek a javításra.
Ennél csak jobb lehet, ha tanulunk a ma elkövetett hibáinkból” – fogalmazott a kapus, aki szerint koncentrációs hiányosságok okozták a fő problémát. – “Sokat voltunk a harmadukban, de nem voltunk hatékonyak. Ezen kell javítani a következő mérkőzésekre, és akkor azok meglehetnek.

Szirányi Bence úgy érzi, visszafogott kezdés után javult a játékuk és elkezdték kapujához szorítani az ellenfelet.
Nagyon mentünk előre és támadtunk, ők pedig a hibáinkra vártak, és amikor ezek bekövetkeztek, hárman-négyen ugrottak előre” – mondta.

Eredmény, 1. forduló:
Koreai Köztársaság-Magyarország 5-1 (1-1, 2-0, 2-0)
gól: Sin Sz. V. (16.), An (22.), Kim Sz. V. (29., 50.), Kim K. Sz. (49.), illetve Hári (16.)

A vb magyar érdekeltségű programja

április 29., hétfő, 8:30: Magyarország–Dél-Korea 1-5
április 30., kedd, 15:30: Fehéroroszország–Magyarország
május 2., csütörtök, 8:30: Litvánia–Magyarország
május 3., péntek, 15:30: Magyarország–Szlovénia
május 5., vasárnap, 15:30: Kazahsztán–Magyarország

 

fotó: Mudra László – MJSZ