Vigyázni kell, ha a japánok vérszagot éreznek!

Nagyot szólhat Milák Kristóf 200 pillangója az országos bajnokságon, még nagyobbat a budapesti Európa-bajnokságon.

Egy gyors lefolyású betegségtől eltekintve eredményesként élhette meg a háromhetes thaiföldi edzőtáborát a honvédes Milák Kristóf, aki nemrégiben azzal szembesült, hogy a japán Daija Szeto személyében a vártnál is veszélyesebb kihívó vár rá a tokiói olimpián. Nem mellékesen az ellenfél számára kedvező hazai „vizeken”. Történt ez akkor, amikor a magyar világcsúcstartó négyszeres világbajnok riválisa a 200 pillangón 1:52.53 perces bombaidővel 11 évig ostromlott japán rekordot javított meg a Bajnokok Ligájának kínai állomásán – írta a SzPress Sporthírszolgálat.

Úgy, hogy állítólag nem is volt igazán jó formában. Szetonál gyorsabb pillangózásra eddig csak az ex-világcsúcstartó amerikai Michael Phelps, valamint az örökranglista éllovas Milák volt képes. Selmeci Attila, a magyar úszócsillag mestere szerint mielőbb csattanós választ kellene adni a japánnak, ha a versenyzője formája úgy alakul, lehetőleg már a márciusi magyar bajnokságon. “Jól ismerem a japán sportolók mentalitását, ha vérszagot éreznek, nem ismernek lehetetlent, ha farkasok támadnának rájuk, még azoknak a torkát is átharapnák” – ezzel a merész hasonlattal élve igyekezett felhívni a figyelmet a japánok elszántságára, és a tanítványára leselkedő veszélyre Selmeci Attila.

(Szetó idejére még Milák is rácsodálkozott, fotó: Márton István)

Ha a következő háromhetes edzőtáborunkban, a dél-afrikai Stellenboschban óramű pontossággal sikerül minden feladatot teljesíteni, akkor tíz nappal a hazatérésünk után, az országos bajnokságon szerintem nagyot szólhat Kristóf 200-as pillangója. Sok függ attól, hogy a legnagyobb ellenfelei, Cseh László, Kenderesi Tamás és Biczó Bencze mennyire tudják odatenni magukat, mekkora iramra és hajrára késztetik a világcsúcstartót. ” – hangsúlyozta a magyar szakember, aki azt is jelezte, hogy idén azért nem Durban felé veszik az irányt, mert arrafelé a nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint nem érezhették volna magukat teljes biztonságban. Selmeci Attila örömmel számolt be arról, hogy az év első hosszú melegégövi edzőtáborában egymást sarkalva, máskor ugratva, a holtpontokon pedig átsegítve birkózott meg a napi 13-14 kilométeres edzésadagok teljesítésével a világbajnok Milák, valamint két edzőtársa, Biczó Bence és Márton Richárd. Kifejezetten jó hatással voltak egymásra.

A „tengelyre” rákapcsolódott a 400 gyorson junior világbajnok Zombori Gábor is, akinek most adatott meg először, hogy ezzel a „jó társasággal” együtt dolgozhasson. Selmecinek ugyanakkor nem okozott gondot, hogy egy helyett négy versenyzőre kellett figyelnie, éppen ellenkezőleg: szerinte a csapatmunka feloldotta a korábbi feszültséget.

(Szalay Péter, SzPress Sporthírszolgálat)

fotók: Márton István