VIII. Eunice Kennedy Shriver Emléknap Nagyatádon

Emlékezzünk, ünnepeljünk, sportoljunk együtt Nagyatádon!

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és Nagyatád város vezetésének közös szervezésében szeretettel várnak mindenkit szeptember 23-án, szombaton Nagyatádra, a Szent István Parkba, a Városi Sportcsarnok előtt felállított színpadon, 13-tól 18 óráig!

A hazai szövetség közlése szerint a nemzetközi speciális olimpia mozgalom megalapítójának, Eunice Kennedy Shriver élete példázza azt, hogyan tudja egy ember mások életét megváltoztatni, hogyan tudja valamennyiünk életét jobbá tenni.

Az EKS nap célja, hogy együtt ünnepeljük Eunice asszony rettenthetetlen bátorságát és hatását a világra; inspiráljuk a vezetők eljövendő generációját arra, hogy szenvedéllyel és elszántsággal építsék az új világot.

14.20-kor közös, zenés bemelegítés lesz az integrációt erősítő, az összetartozást jelképező fáklyás futásra, univerzális gyaloglára, amelynek távja kb. 1km hosszú.

A fáklyás futás-gyaloglás rajtja 14.30-kor indul. Speciális olimpikonok, ismert sportolók, közéleti személyiségek, diákok, önkéntesek alkotják a mezőnyt. Közreműködik: a fitnesz világbajnok Kállai Ildikó. Az emléknap ünnepélyes megnyitójára 14 óra 50 perckor kerül sor.

A rendezvény további részében fellép többek között az Animal Cannibals, a Desperado, Kökény Attila, Peller Károly, Baby Gabi, az Acoustic Classroom Zenekar, Havasi Gábor és a Tam-Tam együttes, a Gaudate Jelnyelvi Kórus, de színpadra lépnek értelmi fogyatékossággal élő előadók, nagyatádi néptáncosok, a városi kötélugrók és ritmikus gimnasztikázók is.

Lesz ének, zene, tánc, színházi produkció, jókedv és nevetés bőségesen.

Bemutatkoznak az MSOSZ Kölyök Sportolói, judósai, tornászai is.

Senki ne felejtse otthon a tornacipőjét, hiszen a főtér területén folyamatosan adottak a sportolási lehetőségek! Lehet majd asztaliteniszezni, kosárlabdázni, görkorcsolyázni, bocsázni, mini bowlingozni, kézilabda kapura dobni, foci kapura rúgni, sorversenyben megmérettetni magunkat. Ki lehet próbálni az erőemelést, az alpesi sízést szimulátorral, de a padlóhokit is.

Játékok is lesznek: a lufis ügyességi feladatokban, az életmód és speciális olimpia történeti tesztekben, valamint a kézműves játékokban, no meg a sportprogramokban résztvevők ajándékot is kapnak!

A programok és sportolási lehetőségek ingyenesek!

Sportoljunk, mozogjunk, játszunk együtt, töltsünk el együtt egy kellemes napot!

A győztesek világa

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta akkreditált tagja a Special Olympics International-nek. Az anyaszervezetet 1968-ban hozta létre Washington, D.C.-ben a híres Kennedy család tagja, Eunice Kennedy Shriver. Mára a Földet behálózó nemzetközi mozgalomról beszélhetünk: 169 ország,  5,355,245 sportoló, 1,147,292 edző & önkéntes működik közre benne. A szervezet küldetése, hogy egész éven át tartó, rendszeres edzés- és versenyprogramot biztosítsunk a 8 éves és annál idősebb értelmi fogyatékossággal élő és halmozottan sérült emberek számára.

A magyar sportolóink rendkívül sikeresek a világversenyeken is. Legutóbb, idén márciusban az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokon 13 arany-, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyertek a magyar küldöttség tagjai. A mieink minden sportágban szereztek érmet. A legeredményesebb szakág a gyorskorcsolya volt (8-3-3), a padlóhoki-csapat ötödször nyert Világjátékokat, míg páros műkorcsolyában megvédték címüket a Hingyi testvérek: Rita és Ágnes.  Grazban, Schladmingban és Ramsauban 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolója vett részt, köztük 33 magyar versenyző indult öt sportágban: műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, hófutásban, padlóhokiban és alpesi síben.

90 tagszervezeten keresztül több mint 2000 leigazolt sportolója van Magyar Speciális Olimpiai Szövetségnek. 15 nyári és 5 téli sportágat kínálnak, valamint az ún. motoros aktivitási tréning programot azon súlyosan, halmozottan sérült sportolóiknak, akik a hivatalos sportágakban nem tudnak részt venni.

A sporton keresztül erőt adunk nekik, miközben formáljuk az őket körülvevő világ szemléletét, közösségeket fejlesztünk. Olyan társadalomért dolgozunk, ahol minden ember, függetlenül képességeitől, elfogadott, szívesen látott és értékén kezelt. Tevékenységünk sportolóközpontú, család centrikus, önkéntesek által vezérelt.” – írta a MSOSZ.

 

Vélemény, hozzászólás?