Világbajnokok a rajtnál

Négy kvangdzsui világbajnok részvételével folytatódik a Duna Arénában az úszók állapotfelmérő versengése

Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf, a tavalyi világbajnokság négy magyar aranyérmese is kihívásnak tekinti a válogatott versenyzők második állapotfelmérő versenyét, amelynek pénteken és szombaton a Duna Aréna ad otthont. A sportág nagyágyúi éppen úgy ki vannak éhezve az edzések egyhangúságát megtörő ilyesfajta kihívásra, mint annak a tíz egyesületnek a rajthoz álló úszói, akik velük együtt kíváncsian várják, hogy mit is lehet kihozni a koronavírusjárvány sújtotta esztendő második hat hónapjából – írta az SzPress Hírszolgálat.

(Kapás Boglárka, fotó: Márton István)

Az eddig ismeretlen helyzet nehézségét és egyhangúságát a saját bőrén érző Selmeci Attila, a rendhagyó versengés kezdeményezője, valamint a „forgatókönyvíró” Virth Balázs, azaz Milák, illetve Kapás mestere ezért is állított össze olyan programot a hétvégére, amit merésznek, újszerűnek, és kedvcsinálónak egyaránt lehet nevezni,

(fotó: Márton István)

Koedukált futamok, sávmegosztás

Abból kellett kiindulnunk, hogy pénteken és szombaton is csak azzal az idősávval gazdálkodhatunk, ami a válogatott kerettagok rendelkezésére áll a Duna Arénában, azaz egy perccel sem többet a két órás lehetőségünknél. Ezzel számolva lesznek olyan versenyszámok, amelyekben a férfi és női úszók egyazon futamban szerepelnek, ráadásul úgy, hogy az úszásnemet mindenki maga választja meg. Egyetlen kivétel az 1500 gyors, ahol nem lesz „koedukált” futam, férfiak és nők külön-külön teljesítik a távot. Itt még az is megtörténhet az idő szorítása miatt, hogy egy sávot két úszónak kell megosztania, mintha edzésen lennének. Nem hinném, hogy ezen egyetlen versenyző is fennakadna” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila.

(Milák Kristóf, fotó: Márton István)

A sikerkovácsnak az a határozott véleménye – amit tanácsnak is lehet tekinteni -, hogy ezt az évet, bármilyen is az, túl kell élni. Amihez a formabontó versengések is hozzásegítenek, amelyekből a mostani után még egyet szeretnének tető alá hozni. Mintegy felvezetéseként a szövetség szervezésében megvalósuló július végi nemzetközi versenynek, ahol már nem kézi, hanem „igazi” időmérés lesz, futamok és döntők, nem utolsósorban pedig mezőny. Az időzítés nem a véletlen műve. A július 24 és 26 között megrendezésre kerülő eseményre éppen akkor kerül sor, amikor az elhalasztott tokiói nyári játékok úszóversenyei zajlottak volna. Ezért is szeretnék a MUSZ szakemberei, hogy a háromnapos margitszigeti esemény nagyot szóljon, ami után a versenyzők szabadságot kapnak, hogy rápihenhessenek az olimpiai felkészülés hosszú menetelésére.

Katinka nyolcszor

Visszatérve a mostani hétvégéhez, az SzPress Hírszolgálat Virth Balázstól értesült arról, hogy pénteken és szombaton Hosszú Katinka várhatóan nyolc számban áll rajthoz, minden úszásnemben és távon kipróbálja magát, kezdve az 50-től egészen az 1500 méterig.

(Hosszú Katinka, fotó: Márton István)

Ami pedig Virth saját tanítványát illeti, Kapás ezúttal a pillangó számokra összpontosít, de az 1500 gyorsra is benevezték, amelyet Katinka is bevállalt. Az állapotfelmérő verseny lehetőségére rácsapott az elsősorban nyíltvízi úszóként sikereket arató Rasovszky Kristóf is, aki egyelőre a balatonfűzfői uszodában tartja a szinten tartó edzéseit, a Balaton vízében még nem tette próbára magát.

Ehhez még annyit, hogy Petrov Ivánnak, a győri úszóműhely vezetőjének tájékoztatása szerint a jövő héttől náluk is lesznek tesztúszások, amelyekben részt vesz többek között Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma és Szabó Szebasztián, a válogatott erősségei.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Márton István