Világkupán Bácskayék

Március 2-5. között a dohai Világkupán vesznek részt a magyar tornászok, így megkezdődik a 2022-es versenyszezon. A magyar delegáció négy női (Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Schermann Bianka, Peresztegi Nóra) és egy férfi (Balázs Krisztián) versenyzőből áll.

A magyar szövetség hétfői tájékoztatása szerint a Vk lebonyolítását illetően a biztonsági intézkedések továbbra is fennállnak (pl. kötelező maszkhasználat, PCR-teszt) a Covid-helyzet miatt. A négynapos viadal első két versenynapján (március 2-3.) a selejtezőket, míg a második etapban (március 4-5.) a szerenkénti finálékat tartják.

A hölgyek esetében a Világkupa-szériagyőztes Bácskay Csenge (Postás SE) ugráson és gerendán, klubtársa, Peresztegi Nóra gerendán, az MTK-Budapest kétszeres olimpikonja, Böczögő Dorina ugráson, talajon és felemáskorláton, míg klubtársa, Schermann Bianka felemáskorláton és talajon indul. A szövetségi kapitány, Draskóczy Imre tájékoztatása szerint Bácskay és Schermann felkészülését betegség nehezítette, így két hétre kiestek az edzésekből, de már teljesen felgyógyultak.

A férfiaknál egyedül Balázs Krisztián vesz részt a megmérettetésen. Az FTC-Telekom tornásza lólengésen, korláton és nyújtón szerepel. Edzője, Nagy Zoltán szerint a junior Európa-bajnok még nincs teljes formában, de ezt a szezon első megmérettetésén nem is lehet elvárni, hiszen hosszú lesz számára a 2022-es év.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány:

A felkészülés Schermann Bianka és Bácskay Csenge esetében nem volt zökkenőmentes, betegek voltak, elképzelhető, hogy ez meglátszik majd a teljesítményükön, Böczögő Dorina azonban nehézségek nélkül tudott készülni. Amit látni lehet a szabályváltozásokat illetően, hogy az ugrásokat kicsit lejjebb vitték értékelésben, viszont ha a szerbefejezések végén “D” értékű elem szerepel, akkor az pluszt jelent. Tehát ha jól állítják össze a gyakorlataikat a tornászok, akkor az bónusz tizedeket is hozhat. Ennek fényében Böczögő Dorinának új gyakorlata van felemáskorláton, ráadásul új elemet is tanult, Schermann Bianka talajgyakorlatát a tervek szerint tripla csavarral fejezi be. Bácskay Csengével ugyan új  ugrást gyakoroltunk, de ezt most még biztosan nem mutatja be.

Nagy Zoltán, edző:

Olimpiai ciklus kezdődik, és a tornában amúgy is folyamatosan változnak szabályok, valamint a pontozási rendszerek. Ezeknek megfelelően igyekeztünk összeállítani a gyakorlatokat, de természetesen nem ezek a véglegesek. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy “Kiki” nem százszázalékos, de nem állunk rosszul a felkészülés egészét tekintve, ráadásul minden szeren új gyakorlatok és új elemek vannak. A verseny célja igazából az, hogy a szabályoknak megfelelően teljesítsünk.

Részletes program, Világkupa, Doha, helyi idő szerint

Március 2. 15:30-19:30, férfi selejtezők, 1. nap (talaj, lólengés, gyűrű)
Március 2. 16:30-19:30, női selejtezők 1. nap (ugrás, felemáskorlát)
Március 3. 15:30-19:30, férfi selejtezők, 2. nap (ugrás, korlát, nyújtó)

Március 3. 16:30-19:30, női selejtezők 2. nap (gerenda, talaj)
Március 4. 16:00-19:30, szerenkénti döntők 1. nap (férfiak – talaj, lólengés, gyűrű; nők – ugrás, felemáskorlát)
Március 5. 16:00-19:30, szerenkénti döntők 2. nap (férfiak – ugrás, korlát, nyújtó; nők – gerenda, talaj)