Világliga-döntős a magyar női vízilabda-válogatott!

Kanada legyőzésével bejutott a döntőbe Bíró Attila csapata, ezzel 2016 után játszhat ismét világversenyen döntőt.

A Magyar Vízilabda Szövetség pénteki beszámolója szerint Spanyolország legyőzése után az már biztos volt, hogy éremért játszhat az athéni Világliga Szuperdöntőben a magyar válogatott, a kérdés az volt, hogy az aranyért vagy a bronzért.

Kétszer nem kapunk ki Kanadától, mondták sokan a pénteki elődöntő után, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet, nagyon is meg kell dolgozni azért, hogy egy élcsapat legyőzzön egy másik élcsapatot – merthogy Kanada erre a jelzőre rászolgált az utóbbi időszakban. (A mieink egyébként pénteken délelőtt csak egy “lazább” vizes edzést tartottak az olimpiai uszodában – ahol a szakmai stáb tagjai is csobbantak -, előtte taktikai megbeszélés volt a szálláshelyen.)

2-0-ra vezetett a meccs elején Kanada, de Bíró Attila szövetségi kapitány a meccs után elmondta, nem ijedt meg ettől a ténytől, elvégre a csapat már az előző, kanadaiak elleni mérkőzésen is visszajött mínusz kettőről, ahogyan más riválisok ellen sem remegett meg ilyenkor – különösen ennyire az összecsapás elején.

Hogy aztán később valóban ne kelljen izgulnunk, ahhoz kellett minden játékos koncentrációja és elhivatottsága – jól mentünk, jól haladtunk a cél érdekében. Magyari Alda ismét nagyszerű formában védett, ennek hozománya volt, hogy őt választották a meccs emberének, ismét.

„Nem is érdemlem meg” – szólt a végén maximalizmusából adódóan.

Megérdemelte volna még jó pár játékos, Keszthelyi-Nagy Rita 4 góllal jelentkezett, jól ment Gurisatti Grétának (annak ellenére, hogy a negyedik negyed elején kipontozódott), Illés Anna is duplázott, ahogyan Rybanska Natasa is, aki parádés blokkokkal is kitűnt a mezőnyből.

Talán hibázunk is, ha kiemelünk játékosokat, merthogy tényleg nagyon egyben volt ezen az estén a csapat, sorozatban második alkalommal.

Ez nagyon biztató a jövőre nézvést. Szombaton tehát döntőt játszhat a magyar válogatott az Oroszországot magabiztosan legyőző Egyesült Államok csapatával.

Bíró Attila értékelése:

Rybanska Natasa értékelése:

Világliga Szuperdöntő, Athén:

Magyarország-Kanada 14-10 (4-3, 3-2, 6-4, 1-1)
Gólszerzők:
 Keszthelyi-Nagy 4, Gurisatti 2, Rybanska 2, Illés 2, Szilágyi 2, Gyöngyössy, Leimeter, illetve Christmas 3, Wright 2, Eggens 2, La Roche 2, McKee

Az 5-8. helyért:
Görögország-Japán 17-5 (4-2, 5-0, 4-2, 4-1)
Spanyolország-Kazahsztán 20-8 (6-3, 6-3, 4-2, 4-0)

A másik elődöntőben:
Oroszország-Egyesült Államok 8-17 (3-5, 0-4, 1-4, 4-4)

A szombati program:

A 7. helyért:
Japán-Kazahsztán

Az 5. helyért:
Görögország-Spanyolország

A 3. helyért:
Oroszország-Kanada

A döntőben:
Magyarország-Egyesült Államok

 

fotó: MVLSZ / Dobos Sándor