Világsztárokkal jön a döntő hétvége

A regnáló olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok, valamint az Európa-bajnokságok történetében legtöbb aranyérmet szerző válogatott játszhat éremért a 15. Férfi Kézilabda Európa-bajnokságon. Avagy Franciaország, Dánia, Spanyolország és Svédország lesz a főszereplő a budapesti kézilabda arénában a hétvégén. Az 5. helyért Izland és Norvégia játszik pénteken.

Nagy izgalmak után dőlt el szerda este, hogy a budapesti középdöntős csoportból, a korábban már továbbjutó Dánia mellett mely válogatott kerül az elődöntőbe, és játszhat éremért az Európa-bajnokság döntő hétvégéjén.

A szervezők tájékoztatása szerint az olimpiai bajnok Franciaország Hugo Descat és Dika Mem vezérletével hatgólos hátrányból fordított Dánia ellen, 30-29-es győzelmével megnyerte a csoportot és a pozsonyi középdöntőből továbblépő svédekkel játszhatja az elődöntőt. Nikola Karabatic, a franciák világklasszis játékosa pályafutása 18. elődöntőjére készülhet világversenyen, míg a válogatott hetedik alkalommal játszhat elődöntőt.

„Ahogyan Franciaországban mondjuk, az érme végül a jó oldalára esett. Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóinknak, remélem, az utolsó két mérkőzésünket is élvezni fogják majd” – fogalmazott Vincent Gerard, a franciák kapusa.

A kétszeres világbajnoki címvédő Dánia pihentette két legnagyobb klasszisát a franciák ellen, Mikkel Hansen, valamint a tokiói olimpia legjobb játékosának választott Mathias Gidselt, előbbi 39, utóbbi 35 gólnál jár az elődöntők előtt – mindketten ott lesznek a folytatásban. A dánok 2014 után juthatnak ismét döntőbe a kontinenstornán.

„Nagyon szeretem a szurkolókat és azt a hangulatot is, amit itt Budapesten teremtenek. Bármi történjen, biztos élvezni fogom a következő két mérkőzést” – mondta Kevin Möller, a dánok kapusa, aki kollégájával, Niklas Landinnal extraklasszis teljesítményt nyújt az egész tornán, elvégre Dánia kapta a legkevesebb gólt a csoportmérkőzések és a középdöntők során is (ezzel párhuzamosan a legtöbb gólt is szerezték eddig).

Az Európa-bajnokság címvédője, Spanyolország hatodszor jutott Eb-elődöntőbe, több játékos számára is különleges élmény lesz a budapesti záró hétvége.

„Nagyszerű lesz a hatalmas budapesti arénában játszani. Magyarország kézilabdaőrült nemzet. Nagyon bízom benne, hogy tele lesz a csarnok mindkét meccsen és abban is, hogy sok veszprémi szurkoló és sok barátom is eljön nekünk szurkolni. Mióta bejutottunk az elődöntőbe, rengeteg sms-t kaptam, sokan szeretnének jegyhez jutni és ott lenni a meccseinken, nagyszerű hétvége lesz ez a kézilabdasport számára” – fogalmazott Jorge Maqueda, a Telekom Veszprém játékosa.

„Amikor láttam a sorsolást, imádkoztam, hogy a döntő hétvégét Budapesten játszhassunk, Magyarországon, második otthonomban. Nagyszerű érzés, hogy végül el is jutottunk idáig, ez volt a célom, amiről sokat beszélgettünk a veszprémi csapattársaimmal” – ezt már Rodrigo Coralles, a spanyolok kapusa mondta, aki két elképesztő bravúrt mutatott be a lengyel elleni csoportmeccs utolsó fordulójában.

Az elődöntők negyedik résztvevője az Európa-bajnokságok rekordere, az 1994-ben, 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben is aranyérmes Svédország, amely 2018 után jutott ismét a négy közé. Történelmi ez a siker, hiszen a 41 gólos Hampus Wanne által (is) repített svédek mind a négy középdöntős mérkőzésüket (az utolsó Norvégia ellen hatgólos hátrányból) megnyerve jutottak elődöntőbe, nem volt erre korábban példa. Ráadásul hatgólos hátrányból fordítottak a norvégok elleni utolsó középdöntős mérkőzésen.

A legutóbb bronzérmes Norvégia és a két éve 11. helyen záró, a góllövőlista első helyezettjét (Ómar Ingi Magnusson, 49 gól) adó Izland az 5. helyért játszhat pénteken.

A két és fél hetes Európa-bajnokság utolsó hétvégéjére egyébként hét játékos maradt a magyar bajnokságban edződő kézilabdázók közül. A spanyoloktól Maqueda és Coralles mellett Imanol Garciandia Alustiza, a Szeged játékosa is ott van a bő keretben.

A dán válogatottból a Veszprémet erősítő Rasmus Lauge Schmidt 11 gólt szerzett mindezidáig, valamint 7 asszisztot adott az eddigi hat mérkőzésén, kulcsszerepe lehet a torna hajrájában.

A franciáknál Kentin Mahé, a Veszprém irányítója lehet központi szereplő, egyben közönségkedvence is a zárómérkőzéseknek (ehhez negatív Covid-tesztet is kell majd produkálnia addigra). Eddig 12 góllal és 8 gólpasszal húzta az olimpiai bajnok szekerét.

Az 5. helyért játszó Norvégia a szegedi Kent Robin Tönessen és Alexander Cristoffersen Blonz személyében ad játékost a magyar bajnokságból.

A pénteki program 15:30-kor kezdődik a norvég-izlandi mérkőzéssel, ezt követően jön a két elődöntő.

Jegyeket továbbra is lehet kapni a hétvégi programra, a döntő napja iránt nagy az érdeklődés, érdemes megvásárolni a jegyeket még az elődöntők előtt.

Részletek a www.watchgamesseemore.hu/jegyek oldalon.

15 Férfi Kézilabda Európa-bajnokság:

Január 28., péntek:

Az 5. helyért: Izland–Norvégia – 15:30
Elődöntő: Spanyolország–Dánia – 18:00
Elődöntő: Franciaország–Svédország – 20:30

Január 30., vasárnap

Bronzmérkőzés – 15:30
Döntő – 18:00