Virth Balázs elárulta, hogy mire a leginkább kiváncsi

Virth Balázs elárulta, hogy mit kapott a születésnapjára, és mire nagyon kíváncsi az úszó Eb-n

Kialakult elővigyázatossága, de az évtizedes élettapasztalata is közrejátszik abban, hogy a belgrádi vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek előestéjén Virth Balázs szívesebben érinti azt a könnyed témát, hogy milyen ajándékot kapott vasárnap a 46.születésnapjára, mint a versenyzőinek esélyeivel kapcsolatos kérdéseket.

„Nagyon örültem annak, hogy dr. Sós Csaba, a szövetségi kapitányunk születésnapi ajándékként meghívott egy parádésan jó pizzára, mert tudja, hogy az az egyik kedvencem”

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Virth Balázs, aki ugyanúgy mondhatja magát Széchy Tamás és Széles Sándor tanítványának, mint egy sor volt és jelenlegi úszónagyság mesterének.

Virthnek már a belgrádi úszóversenyek hétfői nyitónapján lesz miért szorítania, mert a tanítványai közül az első számban, a 400 méteres vegyesúszásban szólítani fogják Zombori Gábort, aki három honfitársával, Holló Balázzsal, Sárkány Zalánnal és Török Dominikkel együtt először is a továbbjutásért fog harcolni. Izgalmas „háziversenyre” van kilátás, mert a magyar színek képviselői közül csak a két legjobb juthat tovább. A későbbiekben a szintén a csapatához tartozó Telegdy Ádámnak azért kell harcolnia, hogy a 200 háton sikerüljön megerősítenie a második helyét az olimpiai indulásért versengő magyarok sorában, amihez igen jó eredményre, egyéni csúcsának megjavítására is szüksége lehet.

Az Európa-bajnokságon négy egyéni számban méretteti magát Telegdyné Kapás Boglárka, akinek az elmúlt hetekben az is volt a célja, hogy a betegsége miatt kialakult hátrányát ledolgozza. Mint ismeretes, az UTE olimpiai bronzérmes, világ-és Európa-bajnok sportolója visszavonulásra készül, a belgrádi versenyzése és a párizsi olimpiai szereplése után befejezi versenyzői pályafutását.

„Bogi négy számban indul, a 400 és 800 gyorson, a 200 pillangón, ahol már olimpiai szintes, valamint a 400 vegyesen, ahol pedig a szintteljesítés a célja, Mindketten bízunk abban, hogy Belgrádban részese lesz az érmekért folyó csatának.”

– hangsúlyozta Virth Balázs, aki azzal folytatta, hogy mire a leginkább kíváncsi a két világbajnokságot is kihagyó Milák Kristóf szereplése előtt.

„Egészen más feladat, más fokozatú terhelés vár az olimpiai, világ-és Európa-bajnok Kristófra, mint az országos bajnokságon és a Mare Nostrum sorozatba tartozó nemzetközi versenyeken, ahol számonként két-két alkalommal kellett rajtolnia, most viszont Belgrádban már eggyel többször. Ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan 18 úszás feladatát kell megoldania, amire nagyon régen vállalkozott. Jelenlegi felkészültségének fokát az fogja minősíteni, hogy abban a számban, nevezetesen a 200 pillangón, ahol ő a világcsúcstartó, a döntőben képes lesz-e megjavítani az idei legjobb idejét”

– mondta befejezésül a születésnapos mesteredző.

 

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

Fotó: Sportmenü / Róth Tamás