Vírusteszten és vérplazma-levételen a birkózóválogatott

Koszorúzás Keresztes Lajos születésének 120. évfordulóján

A Magyar Birkózó Szövetség csütörtöki közlése szerint százhúsz éve, 1900. április 30-án született a Parajdhoz tartozó Alsósófalván az első székely olimpiai bajnok, az 1928-as amszterdami játékok könnyűsúlyú kötöttfogású küzdelmeinek győztese, az 1924-es párizsi ötkarikás ezüstérmes, 1925-ös Európa-bajnok Keresztes Lajos. Ebből a jeles alkalomból a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetői közül Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató és Farkas Tibor főtitkár az Új köztemetőben megkoszorúzta az 1978-ban elhunyt legenda síremlékét, amelyet a 2018-as budapesti vb előtt felújíttatott az MBSZ. Keresztes Lajos nem csak versenyzőként alapozta meg a magyar birkózás nimbuszát, hiszen ő fedezte fel a sportágnak, s volt élete végéig az edzője az ötven éve elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok Kozma Istvánnak.

A mester születésének 120. évfordulóján egy másik jelentős, birkózókat is érintő esemény zajlott. A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez – jelentette be dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője április 30-án az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón. Ezen többek között részt vett több, a fertőzésen átesett magyar válogatott úszó, így a világbajnok Kapás Boglárka, a vb- és Eb-érmes Kozma Dominik és Bohus Richárd, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, Parti András mountain bike kerékpáros, valamint a csaknem teljes birkózóválogatott, az egyaránt világbajnok Sastin Mariannával, Lőrincz Tamással és Kiss Balázzsal, valamint az Európa-bajnok Barka Emesével az élen.

Mint elhangzott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kedplasma Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód a Covid-19 ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal. Az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport a segitunkegymasnak.hu címen elérhető honlapján keresztül Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid úszó, valamint Parti András mountain bike kerékpáros ajánlotta fel a vérplazmáját a koronavírus-fertőzöttek számára – tájékoztatott Révész Máriusz, Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója pedig a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a szövetség versenyzői is készen állnak „vérüket adni” a jó ügyért. „A Magyar Birkózószövetség örömmel vesz részt a programban, amely duplán szolgálja az egészség ügyét, egyrészt a megvizsgált sportolókét, másrészt azokét a betegekét, akik a levett vérplazma segítségével gyógyulhatnak meg. Ezzel az akcióval kifejezhetjük sportágunk társadalmi felelősségvállalását is” – mondta a korábbi kétszeres vb- és Eb-győztes birkózóklasszis.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás