Visszavonul Berki Krisztián, de nem távolodik el szeretett sportágától

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) online sajtótájékoztatóján jelentette be visszavonulását a lólengés olimpiai, világ és Európa-bajnoka, Berki Krisztián, aki nem távolodik el a tornától, sőt a Magyar Torna Szövetségtől sem, hiszen a továbbiakban sportigazgatóként vállal szerepet a szervezet életében.

A Magyar Sport Házában megtartott zártkörű sajtórendezvényen részt vett Dr. Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke, Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára, Kovács István, Berki Krisztián edzője, aki a férfi válogatott szövetségi kapitánya is egyben, Kaszala Claudia, a MATSZ sajtófőnöke és természetesen Berki Krisztián, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász – számolt be csütörtökön a Magyar Torna Szövetség.

Az érvényben lévő kormányrendeletek miatt online formában megtartott sajtótájékoztató Berki Krisztián lógyakorlatával kezdődött, majd a résztvevők bemutatása után elsőként Dr. Magyar Zoltán elevenítette fel a Berki Krisztiánhoz köthető legkedvesebb emlékét, amely a 2012-es londoni olimpián megszerzett aranyérem volt.

“Az élőben, a helyszínen végigkövetett döntőn elképesztően izgultam, a saját lányommal sem tudtam rendesen beszélni, azt éreztem, kiugrik a szívem a helyéről. Őszintén megvallva, a saját megszerzett olimpiai bajnoki címeim miatt nem voltam ekkora stresszben.”

Ezt követően Kovács István szövetségi kapitány ragadta magához a szót, aki szintén a Londonban megszerzett olimpiai érem megszerzéséről árult el kulisszatitkokat, Altorjai Sándor főtitkár pedig az ötkarikás játékokra vezető göröngyös utat elevenítette fel.

Ezt követően bemutatásra került egy rövid összeállítás Berki Krisztián életéről, pályafutásáról. Berki Krisztián 5 éves sem volt még, amikor először lépett a tornaterembe. A KSI-ben kezdett tornázni, de később átigazolt az UTE egyesületébe. Az elmúlt több mint 30 évet a szerek bűvöletében töltötte, mindent megnyert, amit tornász megnyerhet: első versenye 1993-ban volt, 2002-től szerspecialistaként a lólengésre fókuszált, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen három világ-, hat Európa- és egy olimpiai bajnoki címet szerzett. Ezen felül Universiade-győztes és számtalan magyar bajnoki cím tulajdonosa. Többször is megválasztották az Év tornászának, az Év sportolójának és az Év férfi sportolójának is. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét. Civilben sem tétlenkedik, a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát.

A megindító képsorok után egy beszélgetés következett a bajnokkal, aki többek között felelevenítette pályája csúcsát, az olimpiai bajnoki címet, valamint a debreceni Európa-bajnokságot is. Ezt követően pedig könnyekkel küszködve bejelentette visszavonulását:

“Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy most itt lehetek, hogy Londonban ott lehettem, és egyáltalán ezt az elmúlt 32 évet hasznosan tölthettem az életemből… Bár szerettem volna versenyen visszavonulni, ez sajnos nem adatott meg, a vállam már nem bírja a terhelést. Korábban rengeteg álhír, pletyka jelent meg arról, hogy én már befejeztem, és hasonlók, ez elég rosszul érintett, hiszen szerettem volna én kimondani azt, hogy vége. Nem könnyű, még most sem, de itt és most szeretném bejelenteni, hogy visszavonulok,  szeretném lezárni ezt az elmúlt, több mint 30 évet felölelő pályafutást. Köszönöm mindenkinek, aki mellettem állt.”– nyilatkozta elérzékenyülve Berki Krisztián.

Ezt követően a 2012-es olimpiai bajnoki címet érő gyakorlatot vetítették le. Elsőként Berki Krisztián edzője, Kovács István nyilvánult meg az olimpia kapcsán.

“Még, most is elérzékenyülök, ha Londonra és a Krisztiánnal együtt töltött 28 évre gondolok. Igazából azt mondhatom, többet töltöttem vele, mint a saját családommal, mintha a fogadott fiam lenne, együtt jártuk be a világot, és rengeteg mindent megéltünk együtt, jó és kevésbé jó dolgot egyaránt, de azt hiszem, mindent elmond kettőnk kapcsolatáról, hogy végig kitartottunk egymás mellett. Krisztián csodálatos kis emberből lett csodálatos ember és csodálatos apa. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ennyi időt tölthettünk együtt.”

Majd Berki Krisztián reagált az elhangzottakra, dr. Magyar Zoltán pedig az edző-sportoló viszonyának fontosságát emelte ki, mint mondta: “Kovács tud Berkiül, és Berki tud Kovácsul.”

A folytatásban Berki Krisztián utolsó nemzetközi versenyét, a kolozsvári Európa-bajnokságot elevenítették fel, ahol Berki végül ezüstérmet szerzett egy vitatott helyzet miatt. Erről Altorjai Sándor főtitkár mesélt:

“Minden létező fórumot megjártunk annak érdekében, hogy Krisztián nyakába kerüljön végül az aranyérem, de sajnos nem sikerült, 3 tizedet levontak az időtúllépés miatt, ami akkor az ezüstéremhez volt elegendő. Nem gondoltam volna, hogy ez lesz Krisztián utolsó versenye, fel sem merült bennem. Még a műtétek után sem. Kívánok minden tornásznak egy olyan példaképet, mint Berki Krisztián, hogy egy alkalommal legalább együtt tornázzanak. Az az alázat, szorgalom és munka, ahogy ő viszonyult a tornához, példaértékű.”

A rendezvény egyik utolsó mozzanata volt az elnök, Dr. Magyar Zoltán bejelentése, miszerint a szövetség létrehozta a sportigazgatói munkakört, amelynek betöltésére felkérték a most visszavonulását bejelentő tornászt.

“Bár van egy munkaköri leírása a sportigazgatói állásnak, de ennél sokkal több lesz Krisztián feladata. Arra kértük őt, hogy az ő tudásával, nevével, szakmaiságával segítse a szervezet munkáját. Biztos vagyok benne, hogy sokat lendít majd a magyar tornán”.

Berki Krisztián elfogadta a felkérést, ezt követően, pedig az újságírói kérdések megválaszolásával zárult a rendezvény.

Berki Krisztián:

Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy mellettem állt ez alatt a 32 év alatt. Úgy érzem, a sérüléseim ellenére nincs miért szégyenkeznem, nagyon teljes volt a pályafutásom, és talán nem nagyzolás azt mondani: ilyen pályafutást kívánok minden sportolónak. Sokan kérdezték, mióta érlelődött bennem ez az egész. Összesen öt vállműtéten vagyok túl, mindegyik után elkezdetem újra edzeni, sőt, a 2019-es stuttgarti vb-n indulni is szerettem volna, de az utazás előtt megint megroppant a vállam, újabb műtét jött. A 2019-es év végén nem tudtam volna kimondani, hogy vége, folytattam a felkészülést. A 2020-as év sok mindent befolyásolt, rengeteget gondolkoztam. A mersini torna Eb-n láttam a srácokat, hogy halmozzák az érmeket, a jobbnál-jobb szerepléseket…, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó kezekben vannak a fiúk, megvannak nélkülem, és már nem feltétlenül tudom felvenni a versenyt. Végezetül: nem lehetek elég hálás Kovács Istvánnak, az edzőmnek, aki minden egyes rezdülésemet ismerte, ismeri, tudja, hogy mikor, mire van szükségem, nélküle egészen biztos, hogy nem lehetnék itt. Nagy izgalommal tölt el és nagy kihívás is egyben, hogy továbbra is a torna mellett maradok, és sportigazgató lehetek.

Fotó: MATSZ/Freschli József