Volt kollégája Jansenről: A domináns, letámadó, agresszív játékot el fogja vinni a Ferencvároshoz is

A Hajrá Zöldek! aktuális adásában Pascal Jansen korábbi AZ-es kollégájával, Szénási Bélával és az ulloi129.hu szerkesztőjével, Huber Szebasztiánnal beszélgetett Varga Dávid a rekordbajnok Ferencváros új vezetőedzőjéről és arról, hogy mik vele kapcsolatban az első tapasztalatok.

HajráZöldek: Eljutott Alkmaarba is a hír, hogy a korábbi vezetőedző, Pascal Jansen a Ferencvárosnál folytatja?

Szénási Béla: Elért ide is a hír, kicsit meglepődtek a klubnál, hogy Pascal Magyarországra igazolt. Mivel tudják, hogy magyar vagyok, így mindenki engem kérdezgetett a Ferencváros erejéről, érdeklődtek az országról, a csapatról. Nem sokat tudnak a magyar klubfutballról, de a Ferencváros nevét ismerik errefelé is. Próbáltak fejtegetni az okot, hogy miért ezt választotta Pascal.

HZ: Korábbi kollégaként milyen embernek ismerted meg Pascal Jansent?

SZB: Nagyon szimpatikus embernek ismertem meg. Az elejétől kezdve érdeklődött az utánpótlás játékosok és a kollégái iránt is. Sokszor szakmai dolgokról beszélgettünk. Rögtön felismerte, hogy mivel új környezetbe kerültem, kihívásokkal nézek szembe. Tisztán emlékszem például az egyik edzőtáborra – amikor be kellett ugranom az első csapathoz –, ahol egy nagyot sétáltam vele, és az utánpótlásfutballról beszélgettünk. Nagyon jó tippeket adott. Egyből szembeötlött a nyugodtsága, az, hogy milyen logikusan gondolkozik és higgadt tud maradni olyan szituációkban is, amikor az ember inkább érzelmi alapon hozna döntést. Ő ilyenkor is racionális marad, ezért rám nagyon nagy hatással volt.

HZ: Hogyan csapódott le a játékosoknál a személyisége?

SZB: Amikor az első csapatnál dolgoztam, akkor szembetűnő volt, mennyire közvetlen a játékosokkal. Ő egy érdeklődő edző, aki foglalkozik a futballistákkal, és ugyanolyan hangnemben beszél a stábtagokkal, a klubnál dolgozókkal is. A játékosok azt külön értékelik, hogy mindenkit a saját értékrendje alapján próbál megközelíteni – érzi, hogy egyik-másik játékossal hogyan kell bánnia. Egy focista szemében ez nagy különbséget jelenthet edző és edző közt.

HZ: A Fradinál egy nagyon bő, multinacionális keret vár rá, amiben sok kultúrából érkező játékossal kell megtalálnia a hangot. Tudja majd ezt kezelni?

SZB: Biztos vagyok benne, hogy ezt is tudja majd kezelni. Amiben ő nagyon jó, az a kommunikáció. Ha mindenkivel leülsz beszélgetni, és megismered, milyen típusú játékos és ember, majd nagyon világosan fogalmazod meg azt, hogy kinek milyen része lesz a csapat eredmények elérésben, akkor megelőzheted a félreérthető szituációkat. Egykor az Alkmaarnál is voltak „nehezebb” játékosai. Ő ebben jó lesz, már csak a kommunikációs készsége miatt is.

HZ: Azzal, hogy támadófutballt ígért a szurkolóknál már szerzett egy plusz pontot. Valóban ez várható majd tőle Budapesten?

SZB: Az Alkmaarral is abszolút ezt játszotta Arne Slot távozása után. A klubfilozófia a domináns futballt várja el. Ezt a domináns, letámadó, agresszív játékot el fogja vinni a Ferencvároshoz is. A magyar bajnokság persze teljesen más, mint a nemzetközi porond, így valószínűleg több szisztémát is akar majd játszatni, de ezt is megoldja a segítőivel karöltve. Olyan csapat van körülötte, ami ebben tud majd segíteni neki.

HZ: Ugyanakkor kihívást jelenthet számára, hogy a hazai bajnokságban ultra defenzív csapatok ellen kell játszania, míg a nemzetközi porondon valószínűleg épp egy másik stílussal találkozik majd.

SZB: Voltak olyan párharcok is Európában, amikor az AZ-nek visszább kellett vennie a dominánsabb futballból. Ilyenkor alkalmazkodó futballt játszottunk. Egyébként viszont nagyobb csapatok ellen is megpróbálta ráhúzni a ránk jellemző stíluselemeket: az ellenfél térfelén való letámadást és labdaszerzést, majd minél gyorsabban a kapu felé törekvést. Egyébként nemrég beszéltem Pascallal. Épp úton volt visszafelé az edzőtáborból. Elmondta, hogy jól érzi magát, nagyon jók az első benyomásai és várja már azt, hogy a teljes kerettel dolgozhasson. Kíváncsian várja a bajnokság kezdetét is.

Íme a teljes beszélgetés:

fotó: Hajrá Zöldek