XXV. jubileumát ünnepli ősszel a Nagy Sportágválasztó

Minden eddiginél különlegesebbnek ígérkezik a jubileumi Nagy Sportágválasztó, amely a már megszokott több mint 100 sportág felvonultatása mellett a zenével való ismerkedésre is lehetőséget ad kísérőprogramja, a Nagy Hangszerválasztó révén.

Ismét olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora látogat el az eseményre, hogy jelenlétével ösztönözze a gyerekeket és a felnőtteket a rendszeres mozgásra. A gyermekekben szunnyadó tehetség kibontakoztatására pedig egy kabalarajz-pályázat is alkalmat ad – hangzott el a szeptember 4-ei sajtótájékoztatón.

A Nagy Sportágválasztó elsődleges küldetése kedvet csinálni a rendszeres mozgáshoz, és lehetőséget teremteni arra, hogy mindenki megtalálja a képességeihez illő sportágat. A klasszikus sportok mellett csemegeként olyan ritkán látott mozgásformák is felbukkannak a rendezvényen, mint például a tamburello, a capoeira vagy a korfball.

Ahogy azt már a korábbi években megszokhatták a látogatók, ismét rengeteg olimpiai, világ- és Európa-bajnok tiszteli meg jelenlétével az eseményt. Így lehetőség kínálkozik a közös sportolásra és baráti beszélgetésekre a példaképekkel, de autogramosztásra is sor kerül. Emellett a  sportolók a színpadon mesélnek majd életükről, illetve arról, hogy ők hogyan találtak rá az adottságaikhoz illő sportágra.

Akik biztosan jelen lesznek:

 

  • Kozák Danuta, ötszörös olimpia bajnok kajakozó – péntek 10 óra, megnyitó

  • Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó

  • Kovács Ágnes, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó

  • Háfra Noémi, junior világbajnok kézilabdázó

  • Miklós Edit, olimpiai 7. helyezett alpesi síelő

  • Harsányi Gergely, válogatott kézilabdázó

  • Szekeres Klára, válogatott kézilabdázó

  • Klivinyi Kinga, válogatott kézilabdázó

  • Mányoki Attila, úszó

 

A nyári Sportágválasztón sok gyereknek szerzett felhőtlen örömet, ezért ősszel sem maradhat el az esemény kísérőprogramja, a Nagy Hangszerválasztó. Ez az a hely, ahol biztosan senki nem fog panaszkodni, ha zajonganak a fiatalok! Épp ellenkezőleg: a cél az, hogy a közös zenélés és a legkülönfélébb hangszerek megszólaltatása mindenki kedvét meghozza a művészi önkifejezéshez. Akik lelkes partnerek lesznek ebben: a Molnár Antal Zeneiskola, a META Művészeti Központ és a Tutta Forza Zenekar.

A művészet és sport kapcsolata azonban itt nem ér véget. A jubileum alkalmából a Nagy Sportágválasztó „Kabalafigura kerestetik” címmel rajzpályázatot hirdet. A pályázó gyermekek kreativitásukat kibontakoztatva kabalafigurát tervezhetnek a rendezvénysorozatnak, értékes ajándékokért.  Az elkészült műveket szeptember 13-ig küldhetik be a gyermekek.

Dr. Kiss Gergely (háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó és a BBU Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója) elmondta, hogy a sajtótájékoztatónak helyet adó Budapesti Honvéd Sportegyesület kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. Ő maga is az egyesület kötelékében érte el világszínvonalú eredményeit, sok más olimpiai és világbajnokkal együtt. Beszámolt a kabalarajz-pályázaton megnyerhető értékes ajándékokról is. A fődíj egy vásárlási utalvány és ajándékcsomag mellett az lesz, hogy Kiss ellátogat a nyertes gyermek iskolájába, hogy egy rendhagyó testnevelésórát tartson.

Medveczky Erika (nyolcszoros világbajnok magyar kajakozó) szerint sportágat választani Sportágválasztó nélkül esetleges és nem könnyű, ezért nagyon örül a rendezvénynek. Ő például egy iskolai faliújságon látta a hirdetést, ami arra késztette, hogy kajakozni kezdjen, és aztán többek között a közösségi élet győzte meg arról, hogy érdemes maradnia.

Wichmann Tamás (kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres olimpiai bronzérmes, 37-szeres magyar bajnok) hozzátette, hogy számára jó ideig a sport és a zene egyformán fontos szerepet játszott, jól kiegészítve egymást. Ezt illusztrálandó egy klasszikus kenus dalt is előadott gitárkísérettel.

Harsányi Gergely (179-szeres válogatott kézilabdázó, a Yellow Road System Hungary Kft. ügyvezetője) beszámolt tehetséggondozást segítő cége tevékenységéről. A Sportágválasztóra is kilátogató vállalkozás gyermekek képességeinek felmérésével, és a kicsik orientációjával foglalkozik. Komplex vizsgálataik személyiségelemzésből, képességvizsgálatból és egészségügyi felmérésből állnak. A rendezvényre a cég játékos feladatokkal készül, amelyben szerepet kap a sportrelaxáció és a dietetika is.

Dr. Batta András (a Kis Virtuózok Alapítvány elnöke) szerint a hasonló rendezvények sokat tehetnek azért, hogy a gyerekek valóban kedvet kapjanak a zenéléshez. Alapítványa a Virtuózok című tv műsor felfedezettjeiből alakult zenekar 4 helyszíni fellépésével igyekszik felkelteni a látogatók érdeklődését a muzsika iránt.

Szél Mária (a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola igazgatóhelyettese) örömmel számolt be a májusi Sportágválasztón átélt élményeikről: folyamatosan érkeztek a standjukhoz a csillogó szemű gyerekek szüleikkel, és egészen estig nem csillapult az érdeklődés. Reméli, hogy a szeptemberi rendezvényen ugyanilyen nagy sikert arat majd a programjuk.

Lukács Andrea (a Meta Művészeti Központ igazgatóhelyettese) tapasztalata szerint már a Hangszerválasztó két napja is elegendő ahhoz, hogy feltűnjenek tehetségek, és sikeresen válasszák ki az adottságaikhoz illő hangszereket a gyerekek. Ezúttal a zongorát, a fuvolát, a klarinétot, a furulyát, a csellót, a hegedűt és a gitárt szólaltathatják meg az érdeklődők.

A Nagy Sportágválasztónak ezúttal is a Merkapt Sportközpont ad otthont (Budapest, X. kerület, Maglódi út 12/a), 2019. szeptember 13-14-én, pénteken és szombaton kerül sor, 9 és 17 óra között. Péntek délelőtt a pedagógusok kíséretében érkező óvodai és iskolai csoportokat várják a szervezők, 14:00 órától azonban már mindenki számára nyitott az rendezvény. A szombati nap a nagyközönségé és a családoké.

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.sportagvalaszto.hu weboldalon lehet, ahol minden információ megtalálható az eseményről, beleértve a programokat és az élsportolók érkezésének időpontjait is.

 

További információ a rajzpályázatról: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto-kabalafigura-rajzpalyazat/

Információk a véradástól:

https://sportagvalaszto.hu/adj-vert-a-jubileumi-sportagvalaszton/

Tudnivalók a képességfelmérő vizsgálatról: https://sportagvalaszto.hu/harsanyi-gergely-es-uj-csapata-a-nagy-sportagvalaszton/

 

A szervezők mindenkit szeretettel várnak a gyerekektől a nyugdíjas korúakig, hiszen a sportolást nem lehet elég korán kezdeni, és sosem késő belevágni egy minőségibb élet érdekében!

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs