Zagitova győzött a nőknél, Tóth Ivett 13. lett az Eb-n – videó

Az orosz Alina Zagitova nyerte a nők versenyét a Moszkvában rendezett műkorcsolya Európa-bajnokságon. Tóth Ivett 13. lett.

A mindössze 15 éves, junior világbajnok hazai versenyző a rövidprogramot követően is az élen állt, s a szombati kűrben sem hibázott. Az elmúlt két évben világ- és Európa-bajnok honfitársának, Jevgenyija Medvegyevának ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, míg harmadikként a korábban szintén vb- és Eb-aranyérmes olasz Carolina Kostner zárt.

A 19 éves magyar versenyző jó kűrt mutatott be, így a csütörtöki rövidprogramhoz képest két pozíciót javított.
Idénybeli legjobbját futotta. Hibák persze voltak, a Salchow csak dupla lett, ahogy az egyik Lutz is, illetve a két dupla Axelből az egyik csak szimpla volt. Előadásmódban is fejlődni kell, mert azért a Carment meg kell tudni jeleníteni a jégen” – értékelt az MTI-nek Engi Klára. A magyar szövetség pontozásos szakágának igazgatója úgy vélte: némi versenyhiány érezhető a tavaly nyolcadik helyezett Tóth Ivetten, aki sérülés miatt a szokottnál később kezdett versenyezni.

A sportvezető szerint a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián hibátlan rövidprogramra lesz szüksége, hogy a legjobb 24-be jusson, s akkor ott legalább ilyen szabadkorcsolyázást vár majd tőle.
Sosem izgultam még annyira, mint most – nyilatkozott a magyar szövetség Facebook-oldalán Tóth Ivett. – A rövidprogram nem sikerült olyan jól, így nem kerültem a legjobbak közé a kűrre, ráadásul még utolsóként is futottam a saját csoportomban, amit egyáltalán nem szeretek. De attól vagyok élsportoló, hogy tudom, mi a dolgom: kihúztam a sorszámot, azután mentem és tettem, amit kellett. Örülök, hogy a kűrben az első három ugrásom nagyjából rendben volt, ha a könnyebb triplákat is lehozom, jobb lehetett volna a pontszám.

Hozzátette: most, hogy befejezte az Eb-t, elkezdhet kicsit azon gondolkozni, hogy tényleg ő megy az olimpiára.

Tóth Ivett tavaly a világbajnokságon elért 20. helyével szerzett olimpiai kvótát Magyarország számára. A mostani kontinensviadal válogató volt Medgyesi Fruzsina és közte, s bár mindketten egyszer-egyszer estek a rövidprogram során, Tóth 15. helyével szerepelhetett a kűrben, Medgyesi pedig 28. lett, így ő nem. Ezzel egyben eldőlt, hogy Tóth Ivett utazik majd az olimpiára.

Eredmények:

nők, Európa-bajnok:
Alina Zagitova (orosz) 238,24 pont
2. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 232,86
3. Carolina Kostner (olasz) 204,25
…13. Tóth Ivett 148,98

(MTI)