Zágrábban lesz a férfi vízilabda Európa Kupa nyolcas döntője

Nem Splitben, hanem Zágrábban rendezik a férfi vízilabda Európa Kupa nyolcas döntőjét.

A helyszínváltozásról hétfőn beszámoló vlv.hu szerint könnyen elképzelhető, hogy az április 5. és 7. között megrendezendő torna nyitómérkőzését a magyar válogatott játssza majd.

A sorozat egyben világliga selejtező is, a jelenleg zajló kvalifikációban Märcz Tamás együttese három fordulót követően az orosz, a német és a máltai csapatot megelőzve százszázalékos és jó esélye van rá, hogy megnyeri a csoportját.

Mindez azt jelentené, hogy Magyarország az A csoport első helyezettjeként a nyitómeccset vívná a viadalon a C csoport másodikjával, amely Montenegró vagy Olaszország lesz. A párharc győztese az elődöntőbe jut, és esélye lesz kvalifikálni a világliga döntőjére, amelynek nyertese elsőként szerez kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. A június második felében sorra kerülő belgrádi vl-szuperdöntőre a házigazda szerbek mellett három csapat jut ki az Európa Kupáról.

A zágrábi tornát a FINA által decemberben elfogadott új szabályokkal játsszák, ugyanakkor szintén változás a korábbi tervekkel ellentétben – ahogyan azt a vlv.hu a FINA vízilabda-menedzserétől, Kárpáti Gábortól megtudta -, hogy a zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőjében válogatottanként 15 játékos vehet részt, és közülük 13-an játszhatnak a meccseken. Ezzel szemben a FINA az olimpián csak 11 játékost engedélyezett.

(MTI)