Zalánki Gergő: „Harciasabb az olasz vízilabda, de a vártnál könnyebben sikerült a beilleszkedés”

A magyar válogatott vízilabdázó mesél a Pro Recco-ba igazolásáról.

Zalánki Gergő válogatott vízilabdázó a sikeres, bronzérmet érő olimpiai szereplés után egy hónappal költözött Olaszországba, hogy régi álmát valóra váltva a Pro Recco csapatának tagjaként folytassa pályafutását.

Annak, aki ismeri a vízilabdát, azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy mekkora presztízzsel bíró csapatról beszélünk a Pro Recco esetében. Mindkét példaképem itt játszott balkezesként (Madaras Norbert, Benedek Tibor), így nem volt kérdés számomra sosem, hogy arra fogok törekedni, hogy az ő nyomdokaikba léphessek. Természetesen egy egészséges izgalom volt bennem a költözés előtt, de bíztam benne, hogy minden a várakozásaimnak megfelelően fog alakulni” – meséli Zalánki Gergő.

– „Az olasz mentalitás eléggé eltér az otthonitól. Az első pár meccsen meglepett mennyire harciasak, akár még akkor is, amikor már eldőlt a végeredmény. Jellemzően az utolsó pillanatig keményen játszanak. Ez egyébként edzéseken is megfigyelhető. Otthon azért jobban vigyázunk egymásra, illetve arra, hogy senki ne sérüljön meg. Itt nem ritka edzésen sem, hogy keményebbek vagyunk egymással, de ez edzés után természetesen ez már nem téma, a medencéből kiszállva már el is van felejtve” – tette hozzá a sportoló, aki szerencsésnek érzi magát, hiszen gyorsan sikerült beilleszkednie a csapatba, mindenki kedvesen és nyitottan fogadta a magyar klasszist.

A legnagyobb kihívást az olasz nyelv jelenti Zalánki Gergő számára.

Szerencsére az alap kifejezéseket idegen nyelvi környezetben hamar elsajátítja az ember, így ma már nagyrészt értem olaszul is, hogy mi történik a vízben. Általánosságban elmondható, hogy itt nem nagyon szeretnek angolul megszólalni a boltban vagy egyéb helyeken. Ez okozott kezdetben nehézségeket, de elkezdtem olasz tanárhoz járni, hogy minél előbb minél jobban megértessem magam” – árulta el a vízilabdázó, aki feleségével költözött Olaszországba.

Reméltem, hogy a feleségem, Fruzsi is jól érzi majd magát Reccoban, hiszen ha nem lenne rendben a magánéletem, az biztosan visszavetne a teljesítményemen, de szerencsére ilyenről szó sincs. Nagyon ideális környezetben élünk, és nekem az az egyetlen dolgom van, hogy a medencében 100%-ot nyújtsak. A vártnál könnyebben sikerült a beilleszkedés és az alkalmazkodás az új környezethez. A szezon elején kaptunk pár szabad hétvégét, így volt már lehetőségünk több gyönyörű helyre is ellátogatni Olaszországon belül. A legjobban természetesen a családunk és az otthoni barátaink hiányoznak, ezen kívül pedig a magyar ételek.