Zártkapus emlékversennyel kezdenek a díjugratók

Szilvásváradon Lipicai Lovasközpont stadionjában kezdik el a versenyszezont a hazai díjugratók: 2020 május 29 és 31. között ugyanis az ottani Állami Ménesgazdaság ad otthont az eseménynek, mely az ugyancsak három naposra tervezett augusztusi országos Championátus döntő egyik próbája lesz.

A rendezők Abonyi László emléke előtt tisztelegnek, és soha nem gondoltuk volna, hogy milyen körülmények között kell ezt most megtenni a pandémia miatt.

Alapvető követelmény lesz ugyanis a népegészségügyi hatóság előírásainak egyértelmű megtartása, azaz a másfél méteres védőtávolság, a maszk használata a verseny minden szakaszában az előkészítéstől a bezárásig. A résztvevők összlétszáma nem haladhatja meg az 500 főt, tilos lesz a csoportosulás, a regisztrált személyeket pedig karszalaggal kell ellátni. Az összes bejáratot biztonságosan le kell zárni, közlekedésre csak a lószállítók kapuja és a személyi bejáró lesz használható. A nyitott, hibaidős és kétfázisos versenyszámokat 90-140 centiméteres akadályokon rendezik.

A Ménesgazdaság egyébként az ország legnagyobb, modern, négyévszakos, kitűnő verseny- és melegítőpályája, és bár a verseny nyitott, elsősorban a közelebbi, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díjugratóit várják a starthoz. A május 30-án, szombaton este sorra kerülő villanyfényes versenyszám a díjugrató sport egyedülálló eseménye lesz, melyre nagyon készülnek az optimista szilvásváradi rendezők és a bizakodó díjugratók.

Abonyi  László (1912-1982)

Huszárfőhadnagy, elsőtiszt, ménesalapító lótenyésztő. Felsőfokú mezőgazdasági technikumban érettségizett. Ízig-vérig lovasember. A lovak tiszteletét, szeretetét, értését a szülői házból hozta magával. Tehetségére a katonaságnál figyeltek fel. A lovasszakma mesterfogásait Pettkó-Szandtner Tibortól tanulta. A Csipkéskútra érkező bábolnai lipicai törzstenyészet csikóévjárat populációjának genetikai képességét, szervezeti szilárdságát, mozgási képességét már ő fejlesztette ki.  A Bükk-fennsíkon megalkotta, nemzetközi rangra emelte a csikótelepet, s közel két évtizedig (1949-1968) magas színvonalon szolgálta a lipicai lótenyésztést. A világbajnok lipicai fogatlovak sorát tenyésztette. Unokaöccsét, Abonyi Imrét ő ajánlotta, hozta Csipkéskútra, nevelte, tanította, edzette, a nagyívű világkarrierjéhez vezető útját egyengette. Szilvásvárad, Csipkéskút a lipicai ló genetikai kapacitásának gazdagítása, a tenyésztő-műveltség egybeforrt a köztisztelettel övezett személyiségével. Emlékét lovashagyományaink, lovaskultúránk és világbajnok tanítványai őrzik.

Fehér Károly

 

fotók: Márton István