Zöld-fehér mez, sej-haj!

Tavaly jöttek, láttak és győztek: a spanyol Pro Team első magyarországi szereplése meglehetősen jól alakult: a Caja Rural-Seguros-RGA sprintere, Jon Aberasturi megnyerte a Tour de Hongrie első szakaszát, s az összetett legjobbjának járó sárga mezt egészen a harmadik szakasz befutójáig, Nyíregyházáig viselhette. A spanyolok visszajönnek!

A szervezők pénteki közlése szerint a Caja Rural 1992-ben alakult amatőr kerékpárosok számára, mégis, olyan menők indultak innen útnak, mint a Tour de France- és Vuelta a Espana-szakaszgyőztes José Vicente „Chente” García Acosta, mint a Vuelta hegyi pontverseny-győztes, Tour de l’Avenir-győztes Egoi Martínez, az ugyancsak Tour de l’Avenir-győztes Iker Flores, vagy éppen a Vuelta a Espana összetett győztes Aitor González. Nem volt kérdéses, hogy a klub többre hivatott…

2010-ben aztán szintet lépett a csapat, a kontinentális klubok közé került, soraiban olyan sokra hivatott fiatalokkal, mint például a lengyel Michal Kwiatkowski, aki négy évvel később világbajnok lett, de az induló proficsapatban szerepelt a spanyol Jose Herrada is, aki a 2019-es Tour de Hongrie-n a Cofidis színeiben negyedik lett a siófoki prológon. A Caja Rural mindössze egyetlen szezont húzott le ebben a kategóriában. Ahhoz, hogy a Vueltán is indulhasson, szükség volt a prokontinentális besosolásra, s ez – immár tíz esztendeje – meg is van.

Caja Rural-Seguros-RGA magasan jegyzett csapat, ezt jelzi, hogy 2012 óta minden Spanyol Körversenyen ott volt a rajtnál, mi több, mindjárt a bemutatkozáskor elcsípett egy szakaszgyőzelmet Antonio Piedra révén.

A spanyol csapat a 2020-as csonka szezonban négy UCI-győzelmet jegyzett, ebben az évben húsz kerékpárossal vágott neki a versenyeknek, közülük tizenöt spanyol, három kolumbiai, egy venezuelai és egy ecuadori. A spanyol Pro Team másodszor áll rajthoz a Magyar Körversenyen…

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor.

A 2021-es Tour de Hongrie csapatai

TREK-Segafredo (amerikai) World Team
Team BikeExchange (ausztrál) World Team
Team Jumbo-Visma (holland) World Team
Israel Start-Up Nation (izraeli) World Team
Astana-Premier Tech (kazah) World Team
Bahrain-Victorious (bahreini) World Team

EOLO-Kometa (olasz) Pro Team
Team Novo Nordisk (amerikai) Pro Team
Androni Giocattoli-Sidermec (olasz) Pro Team
Sport Vlaanderen-Baloise (belga) Pro Team
Bardiani-CSF-Faizané (olasz) Pro Team
Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol) Pro Team
Mazowsze Serce Polski (lengyel) Continental Team

fotók: TdH