Világsztárok Budapesten, jönnek a portugálok és a franciák

Az UEFA szombat délután a jövő évi Európa-bajnokság egyik helyszínén, Bukarestben készítette el az EURO2020 csoportbeosztását, így kialakult a torna – egyelőre nem végleges – programja is. Amennyiben a magyar válogatott sikeresen zárja pótselejtezőit, a német, a francia és a portugál válogatottal kerül egy csoportba, utóbbi kettővel a Puskás Arénában játszik.

Az mlsz.hu beszámolója szerint miután az Eb-n résztvevő 24 csapatból egyelőre csak húsznak a kiléte ismert, és a maradék négy helyre több rendező országbeli válogatott is pályázik, a sorsolás némileg komplikáltabb volt a megszokottnál. Több csapat beosztása már a sorsolás előtt tudott volt: egy csoportban legfeljebb két rendező szerepelhet, és az UEFA azt is előre eldöntötte, hogy az egyes csoportokba mely rendező országok válogatottjai kerülnek.

Már a sorsolás előtt biztos volt az is, hogy amennyiben a magyar válogatott sikeresen zárja tavaszi pótselejtezőit (március 26-án Bulgáriában játszik, majd továbbjutás esetén öt nappal később az Izland-Románia párharc győztesével játszik a Puskás Arénában), és kijut az Európa-bajnokságra, az F csoportba kap besorolást. Az is korábban eldőlt, hogy a német válogatott biztosan ugyanebben a csoportban szerepel majd, és mindhárom meccsét Münchenben játssza le.

A budapesti Puskás Aréna ugyancsak az F csoport három mérkőzésnek ad otthont, ebből – kijutásunk esetén – kettő a magyar válogatott összecsapása lesz (a német-magyar találkozót a fentiek értelmében Münchenben rendeznék).

A bukaresti sorsoláson az F csoport lett az Eb halálcsoportja, a németek mellé a második kalapból a franciákat, a harmadikból a portugálokat húzták ki. Amennyiben kijutunk a pótselejtezőn az Eb-re, Portugáliával és Franciaországgal is Budapesten játszanánk, egy portugál-francia rangadó pedig már biztosan lesz a Puskás Arénában.

Ha az A-ligából Magyarország, Izland vagy Bulgária jut tovább, akkor az F-csoportba nyer besorolást a győztes. Ha Románia, akkor átkerül a C-csoportba, ez esetben a D-liga győztese (Grúzia–Fehéroroszország és Észak-Macedónia–Koszovó) jön Budapestre!

A 2020-as torna június 12-én kezdődik, a nyitó mérkőzés Rómában lesz, a döntő július 12-én a londoni Wembleyben. Budapesten három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt játszanak. Az Európa-bajnokság mérkőzéseire a következő jegyértékesítési szakasz december 4-én kezdődik meg.

Az EURO2020 csoportbeosztása:

A-CSOPORT (Róma, Baki)

1. kalap: Olaszország
2. kalap: Svájc
3. kalap: Törökország
4. kalap: Wales

B-CSOPORT (Szentpétervár, Koppenhága)

1. Belgium
2. Oroszország
3. Dánia
4. Finnország

C-CSOPORT (Amszterdam, Bukarest)

1. Ukrajna
2. Hollandia
3. Ausztria
4. Az A- vagy D-liga rájátszásának győztese

D-CSOPORT (London, Glasgow)

1. Anglia
2. Horvátország
3. Csehország
4. A C-liga rájátszásának győztese

E-CSOPORT (Bilbao, Dublin)

1. Spanyolország
2. Lengyelország
3. Svédország
4. A B-liga rájátszásának győztese

F-CSOPORT (Budapest, München)

1. Németország
2. Franciaország
3. Portugália
4. Az A- vagy D-liga rájátszásának győztese

NEMZETEK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS

Az A-liga rájátszása

Bulgária–MAGYARORSZÁG
Izland–Románia

A B-liga rájátszása
Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
Szlovákia–Írország

A C-liga rájátszása
Norvégia–Szerbia
Skócia–Izrael

A D-liga rájátszása
Grúzia–Fehéroroszország
Észak-Macedónia–Koszovó

Az elődöntőket március 26-án, a döntőket 31-én rendezik, a rájátszás győztesei kijutnak az Európa-bajnokságra.

 

fotó: MLSZ