A cél az országos bajnokságok megrendezése

A koronavírus-járvány újabb változtatásokra kényszerítette a judovilágot, az Európai Judo Szövetség (EJU) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) is több helyen módosította a versenynaptárát.

Az EJU több esemény törlését jelentette be: elmarad a következő napokra tervezett kolozsvári European Open, a kaunasi junior és a teplicei ifjúsági Európa-kupa viadal, így az európai újrakezdés legkorábbi időpontja októberre tolódott.

Az MJSZ is jelentősen átalakította a naptárát. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy bekerült a naptárba a budapesti Grand Slam-viadal időpontja (október 23–25.), illetve kitűzték a tavasszal elmaradt junior magyar bajnokság időpontját: a korcsoport hazai legjobbjai október 17-én az Ungvári Miklós Ceglédi Judo Központban mérhetik össze az erejüket – számolt be a judoinfo.hu szakportál.

A „kisebbeket” érintő fontos változás, hogy zárt régiós versenyeket írnak ki a serdülő és a diák korcsoportok részére, így a hagyományos Tóth Péter-emlékverseny és a paksi Atom-kupa is zárt régiós viadal lesz. Így csökkenthetőek a járványveszély miatti kockázatok, illetve szabályozható lesz az is, hogy kik vehetnek majd részt a korosztályok magyar bajnokságán. Az év eleji kiírás szerint csak a régiós versenyek első nyolc helyezettje indulhat, de ez a szabály a következő napokban még változhat. A versenynaptár változásai: KLIKK IDE!

Most elsősorban arra koncentrálunk, hogy minden korosztály számára megrendezhessük ebben az évben az egyéni országos bajnokságot, de vannak még nyitott kérdések, a jövő héten rendkívüli elnökségi ülés dönt majd a folytatásról” – mondta el a Judoinfónak Nagy András sportigazgató.

Információink szerint az idei csapatbajnokságok megrendezésére kevés az esély, az októberre tervezett ifjúsági csb-t már törölték is a naptárból.

Elindulhat viszont egy új sorozat, a „Szuperliga”, amely a nemzetközi szinten is érdekelt hazai legjobbak számára biztosítana versenyzési lehetőséget. Az első fordulót szeptember 27-én rendezik meg Pakson, aznap reggeli mérlegeléssel, két kilogrammos súlykedvezménnyel. A Kovács Gábor szakfelügyelő javaslatéra kiírt versenysporozatban a tervek szerint minden súlycsoportban hat felnőtt, junior vagy ifjúsági korú judós léphet majd tatamira.

fotó: EJU