Bravúros pontszerzés az olimpiai- és világbajnok dánok ellen!

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-24-es döntetlent játszott hétfőn az olimpiai és világbajnok dán csapattal az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Malmőben.

Az Magyar Kézilabda Szövetség beszámolója szerint fantasztikus első félidőt produkált a magyar válogatott a Dánia elleni második csoportmérkőzésén. Nyitott védekezéssel kezdett Gulyás István együttese, ami teljesen leblokkolta a dánokat, ellenfelünk sok hibával és idegesen játszott, míg a mieink végig uralták a játékot, volt, hogy néggyel is vezettünk. Keményen védekezett Magyarország, amelyben Mikler ismét kivette a részét, de támadásban is meggyőző teljesítményt mutatott a csapat. Nagy Bence az oroszok elleni mérkőzéshez hasonlóan, Dánia ellen is bátran lőtte a gólokat, a 18. percben a három gólos vezetésért támadhattunk, Máthénál tört meg a jég, óriási gólt lőtt Landin kapujába. 21 perc alatt mindössze 6 gólt lőtt Dánia, majd egymás után háromszor talált be, így időt kért Gulyás István. Fel tudott zárkózni döntetlenre az ellenfél, de a vezetést nem adtuk oda. Bátran mentek előre a magyarok, mindenki hozzá tudott tenni, két gólos előnnyel várhattuk a második félidőt.

A folytatásban okosan is taktikusan játszottak a mieink, többször is sikerült elbizonytalanítani az ellenfelünket, bár beállóból továbbra sem tudtunk gólt szerezni, de szélről és átlövésből meg tudtuk lepni Landint. Három gólos magyar vezetésnél időt kért Dánia, majd hét a hat ellen támadtak a dánok, de Mikler gyönyörűen védte Zachariassen helyzetét. A 44. percben egyenlíteni tudott az ellenfel, de folyamatosan meg tudott újulni a Gulyás István együttese és nem engedte ki a kezéből az irányítást egészen az 57. percig. Dánia a mérkőzés során először tudta átvenni a vezetést. Szita tudott egyenlíteni, 53 másodperccel a vége előtt időt kértek a dánok, majd Mikkel Hansen elhibázta a helyzetét. A mieink is időt kértek, a győzelemért támadhattunk, de elkapkodtuk a végét. Időn túli szabaddobásból még volt esélyünk, de Szita a blokkba dobta, így egy pontot sikerült szereznünk a dánok ellen.

Gulyás István: – Borzasztó mérges vagyok, úgy gondolom, hogy végig kezünkben volt a mérkőzés, a végén nem nagyon értettük meg egymást, de ezt leszámítva jól kézilabdáztunk. Azt játszottuk, amit elterveztünk. Nagy nyomás volt rajtunk a dán közösség miatt is, de még így is elbírtuk a terhet. Voltak bizonytalanságok, volt, hogy begörcsölt az egyik játékosunk lába, így „hideg lábbal” Donátot küldtük fel a pályára, de szegény pont akkor hibázott bele. Egyelőre még kavarognak bennem az érzések, de biztos vagyok benne, hogy fél óra múlva már boldog leszek. Megint tettünk egy lépést a csapatépítés felé, bebizonyították a fiúk, hogy valóban helyük van a válogatottban hosszabb távon. Holnap új nap lesz, megyünk tovább.

Balogh Zsolt: – Meccs előtt biztos, hogy mindenki aláírta volna ezt az egy pontot, de a mérkőzés képe alapján nem vagyunk elégedettek. Ahogy ez a csapat ma összeállt a világbajnok ellen, az valami fantasztikus. Nagyon boldogok vagyunk, mert ezzel a mérkőzéssel talán túlszárnyaltuk az oroszok elleni teljesítményünket. Nem volt rajtunk semmilyen nyomás, meg tudtuk őket lepni a nyitott védekezéssel, mert láttuk, hogy az Izland elleni mérkőzésen is szenvedtek vele. Nem ijedtek meg a fiatal játékosaink sem, mindenki hozzátett a mai eredményhez, ez fantasztikus és nagyon büszke vagyok a csapatra.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, E csoport:
Magyarország-Dánia 24-24 (13-11)
Malmö, v.: Sondors, Licis (lettek)

Magyarország: Mikler – Hornyák 3, Sipos, Bánhidi, Bóka 2, Ligetvári, Győri 1, cserék: Máthé 2, Balogh Zs. 7, Nagy B. 4, Rosta, Szita 5, Tóth Á., Bartók, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 2 perc

korábban:
Izland-Oroszország 34-23 (18-11)

A csoport állása:
1. Izland 4 p (+5)
2. Magyarország 3 p (+1)
3. Dánia 1 p (-1)
4. Oroszország 0 p (-12)

A csoport első két helyezettje jut a középdöntőbe.