Európa-bajnokságok olimpiai kvalifikáció nélkül

A koronavírus járvány miatt az év második felére halasztott Európa-bajnokságokkal kapcsolatban több jelentős döntést hozott az Európai Torna Szövetség, erről kapott hivatalos értesítést a Magyar Torna Szövetség.

A legfontosabb – a tornászokat érintő – határozat szerint, a decemberi férfi és női kontinensviadalok megrendezéséről a testület szervezési kérdések miatt október 5-re halasztotta a döntést. Az azonban biztossá vált, hogy ha meg is rendezik az Eb-ket, azokon nem lehet majd az ötkarikás játékokra jogosító kvótát szerezni. A hivatalos indoklás szerint -adta hírül a hazai szövetség.

A jelenlegi Covid19 helyzet miatt Európában nem rendezhetünk olimpiai kvalifikációt az idei Európa-bajnokságokon. A jelenlegi helyzet feltételeit nem tartjuk megfelelőnek, és nem akarjuk a szövetségeket arra kényszeríteni, hogy utazzanak el egy eseményre csak azért, mert az olimpiai kvalifikációs esemény.

Továbbá döntés született a novemberi kijevi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságról is, amelyre sor kerül ugyan, de olimpiai kvótát nem osztanak ki.

A szervezet, a meghozott döntésekről tájékoztatja a Nemzetközi Torna Szövetséget (FIG) is, és azt kéri, hogy a FIG ezen alapelveket közölje a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) is.

Altorjai Sándor, főtitkár, MATSZ: Miután megkaptuk a hivatalos értesítést az UEG-től, mi is beszéltünk telefonon az európai szövetség vezetőségével. Természetesen megértjük és elfogadjuk, hogy jelen körülmények között nem biztos, hogy mindenki el tud jutni az Európa-bajnokságokra, így érthető, hogy azt nem lehet olimpiai kvalifikációs viadaloknak kinevezni. Az egyelőre kérdés, hogy helyettesítik-e valamilyen másik versennyel, ahol olimpiai kvótát lehet szerezni, vagy a kvalifikációs szabályok szerinti megfogalmazások alapján adják ki a kvótákat.Jelen pillanatban ezt nem lehet tudni, a végső döntést úgyis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki.