Folytatódik a hagyomány, jön az 5. Európai SO Tenisz Nap

Interjú Sebestyén Katával, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tenisz szakág vezetőjével.

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Speciális Olimpia Tenisz Nap, a pestszentlőrinci Golden Ace Sport & Tennis Clubban. A február 28-i esemény legfőbb üzenete az integráció és a sport öröme. A rendezvény ötletgazdájával, Sebestyén Katával, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) tenisz szakág vezetőjével. az elmúlt évek tapaszlatairól, az integrációról, az Speciális Olimpia Tenisz Napról, és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

–  Idén ötödik alkalommal rendezik meg az Európai Speciális Tenisz Napot (SO Tenisz). Kezdjünk az elején, honnan jött az ötlet?

Sebestyén Kata: Az ötlet onnan ered, hogy 5 évvel ezelőtt volt egy kezdeményezés az Európai SO Szövetségtől, hogy minden évben a Tenisz Világnapján legyen egyszerre egy jó kis SO verseny Európa szerte. Ezt a hagyományt visszük mi tovább…

Az idei versenyre hányan neveztek, milyen programokkal várjátok a részvevőket?

Sebestyén Kata: Idén kicsit limitáltuk a létszámot, mert tavaly a 70-et is meghaladta a nevezők száma. Idén közel 60-an lesznek. Az ünnepélyes megnyitó után lesz egy különleges bemutató (erről te tudsz elsőnek, mert még senkinek nem mondtuk), dr. Szabó Tünde államtitkár asszony, aki mindamellett, hogy kiváló úszó, imádja a teniszt is. Azt tervezzük, hogy egy pár ütés erejéig ütőt adunk a kezébe és felkérjük egy kis játékra. Ezek után lesz egy különleges páros verseny, ahol a speciális olimpikonjaink párjai hírességek lesznek, valamint a hagyományos versenyszámok mellett lesz Kölyök Sportoló Bemutató is, ahol a 6-7 éves kis olimpikonok ügyességét mérjük fel.

Az elmúlt öt év során milyen tapasztalatokat szereztél?

Sebestyén Kata: Hál’ istennek számos értékes tapasztalatot szereztem, így évről évre profibb rendezvényt szervezünk szakember kollégáimmal.

– Idén kik lesznek a sztárvendégek a rendezvényen?

Sebestyén Kata: Itt lesz velünk Harsányi Levi, Kucsera Gabi, Szuper Levi, DJ Dominique, Mérai Kata és akik először vesznek részt az eseményen: Tápai Szabina, Kolovratnik Krisztián és Marcz Tamás…És persze a csodálatos hangú Kovácsovics Fruzsina.

Magyarországon kívül még hány helyen lesz SO Tenisz Nap?

Sebestyén Kata: Ezt sajnos csak utólag tudjuk megmondani, mert akkor derül ki, amikor az Európai Szövetséghez tartozó 52 SO program közül azok akik szerveztek hasonló eseményt elküldik az anyagukat!

Mennyire fontos az integráció és mi a rendezvény üzenete?

– Sebestyén Kata: A rendezvény üzenete a figyelem felkeltés a fogyatékos sportra és a speciális olimpiára. Az integráció ma nagyon fontos, mert a mindennapjaink része kell hogy legyen a fogyatékkal élők segítése. Egyre több lehetőséget kell biztosítani a számukra, mind a sport mind a munka mind a közélet területen, mert sokszor korlátozva vannak, így esélyük sincs a társadalom hasznos tagjává válni.

Sok mindennel foglalkozol (Édesanya és sportvezető is vagy, tanítasz a Testnevelési Egyetemen), honnan van ennyi energiád?

Sebestyén Kata: Nagyon kedves vagy Balu, de sokszor vállalom túl magam. A Testnevelési Egyetemen két különleges projektem is fut és tanítok a SOTE Pető András Karán is testnevelés tantárgypedagógiát, valamint az Ovi-Sport Alapítvány is felkért egy új sport program kidolgozására, de erről majd később beszélek csak. Egyelőre Az Erő Velem Van! 🙂

Mik a további tervek az idei évre és a szakággal?

Sebestyén Kata: Az SO-val készülünk a jövő évi Világjátékokra, az Erzsébet-táborra és az áprilisi válogató versenyre is sok minden más mellett. Ezen felül a PhD kutatásomat csinálom a TF-en, ami elég nagy kihívás a sok egyéb dolog mellett.