Hannu Järvenpää lett a Fehérvár AV19 vezetőedzője

Hannu Järvenpää lett az osztrák jégkorongligában (EBEL) szereplő Fehérvár AV19 új vezetőedzője. Az 54 éves finn szakember a 2015/16-os idényben négy hónapot dolgozott már a klubnál.

A fehérváriak pénteken jelentették be Järvenpää visszatérést. Elődjét, a francia-kanadai Benoit Laporte-ot szerdán menesztették, miután a csapat kedden búcsúzott a Visegrád Kupa-elődöntőjében, míg az EBEL-ben 12 együttes közül az utolsó előtti helyen áll. A Volán pénteken (ma) este egyik közvetlen riválisát, a Villachot fogadja.

A legutóbbi alkalommal négy hónapot töltöttem itt, és nagyon élveztem a munkát. Szerencsére többeket is ismerek a keretből, valamint a klubvezetésből, így nem kell teljesen elölről kezdenünk a munkát” – idézi a klub honlapja az új edzőt. Hozzátette: arra is emlékszik, hogy a csapat kiváló szurkolótábora minden mérkőzésen teljes odaadással biztatja a játékosokat.

Most pontosan erre van szükségünk jégen és jégen kívül is” – fogalmazott.

Järvenpää játékosként szerepelt a világ legerősebb bajnokságában, az NHL-ben is a Winnipeg Jets kötelékében. Ezt követően hazájában ért el sikereket. Rendszeres meghívót kapott a válogatottba is, összesen öt világbajnokságon és egy olimpián szerepelt, az 1992-es vb-n ezüstérmes volt. Pályafutása elismeréseképp 2007-ben beválasztották a finn jégkorong halhatatlanjai közé.

Edzői karrierjét 2003-ban, a finn élvonalbeli SaiPa másodedzőjeként kezdte. EBEL-karrierje 2009-ben kezdődött, három esztendőn át vezette az Olimpija Ljubljana csapatát. A szlovénekkel minden évben előrébb lépett, míg 2012-ben a legjobb négyig jutott – éppen a Fehérvár ellen. Még azon a nyáron a Villach együtteséhez szerződött, ahol mindhárom szezonjában a gárda bejutott a rájátszásba, 2014-ben egészen az elődöntőig menetelt. Az együttműködésnek 2015 novemberében lett vége, majd a szezon végéig a Fehérvár kispadjánál állt, és Magyar Kupa győzelmet ünnepelhetett. Az elmúlt másfél évet a német másodosztályban érdekelt Lausitzer Füchse csapatánál töltötte.

(MTI)