Költségkímélő megoldásokkal készül a Marokkó rali

Költségkímélő megoldásokkal, ugyanakkor jó pályákkal, pontos itinerrel és Dakar-indulási lehetőséggel csábít az októberi világkupa-futam, a Marokkó rali szervezője.

Az Opel Dakar Team hétfői tájékoztatása szerint jelen állás szerint a sivatagi világkupa-futamok közül a marokkói lehet az első (és talán egyetlen), amelyet megtartanak az idén. A szervezők nem pihennek, erre hívta fel a figyelmet a versenyigazgató David Castera, aki a versenyzőknek írt levelében mindenekelőtt azt szögezi le: napjainkban nyilván az a legfontosabb, hogy életeket óvjunk, akkor is, ha ez azzal jár, hogy a versenyzés és a kihívások iránti szenvedélyünket egy időre félre kell tenni.

Talán némi optimizmusra ad okot azonban, hogy a rendezők úgy készülnek, októberben visszatérhet az élet a terepralisportba. A marokkói világkupa-futam szervezői február végén elkezdték az előkészületeket, az utóbbi hetekben azonban a világjárvány Marokkót is elérte.

Ez nehézségeket gördít a szervezés elé, mint ahogy a versenyzőknek is meg kell küzdeniük a járvány gazdasági hatásaival. Ennek ellenére a marokkói viadalnak Castera szerint elérhetőnek kell maradnia mindeni számára, méghozzá a lehető legmagasabb szinten.

Ezt a színvonalat érdemlik ugyanis a topcsapatok, amelyek a világkupa-győzelemért küzdenek, a Dakar ralira készülnek vagy egyszerűen csak élvezni akarják a versenyzést.

Ma a Marokkó rali azon kevés versenyek egyike a világon, amelyen a topcsapatok már jelezték a részvételüket. Itt jegyezzük meg, az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László is ezen a viadalon tervezi tesztelni a versenyautón a nyár folyamán végrehajtandó fejlesztéseket.

Castera ígéri: ahogy mindig, jó pályákra, pontos itinerre, öt nap alatt 1800 versenykilométerre számíthatnak az indulók. Az útvonal nyolcvan százaléka az eredeti, ám a költségcsökkentés érdekében a logisztikai háttér megváltozik.

Az eredeti tervektől eltérően nem Agadirból, hanem az M’Hamid régióból rajtol majd a mezőny, amely a nyugati Chegaga ergtől a keleti Draa völgyig vezet.

A marokkói világkupa-futam lesz az egyetlen kvalifikációs verseny azon újoncok számára, akik meg szeretnék méretni magukat a Dakaron, és az egyetlen, amelyen már ki lehet próbálni a Dakar újításait. A marokkói verseny két résztvevője közvetlen indulási lehetőséget kap a Dakarra.