Liu-testvérek: „Szeretnénk, ha még többen szurkolnának nekünk és szeretnék meg a korcsolyát”

Hatvan két év után újjáalakult az FTC Korcsolya Szakosztálya. A szerdai sajtóeseményt követően az olimpiai bajnokokkal, Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és a válogatott, illetve az FTC friss edzőjével, Bánhidi Ákossal beszélgettünk.

Mint ismert a Ferencvárosi Torna Club szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: 62 évvel a gyorskorcsolya szakág megszűnése után újjáalakul az FTC Korcsolya Szakosztálya. Nagy nevekkel erősítettek: az olimpiai bajnok, Liu-testvérekkel, Cole és John-Henry Kruegerrel, utánpótlás versenyzőkkel, valamint a nemzeti válogatott egyik sikeredzőjével, Bánhidi Ákos csatlakozott a klubhoz.

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor elmondta, hogyan került kapcsolatban a Fradival. Egy ismerőse révén kint volt a Groupama Arénában, amikor játszott a labdarúgó-csapat és megfogta őt a hangulat. Bízik abban, hogy egyre többen fognak szurkolni nekik.

Nagyon kellemesen kezdődött a kapcsolatom a Fradival, hiszen az egyik kedvenc tetoválásom egy olyan lakásban készült, amelynek a tulaja meghívott egy Fradi meccsre a VIP részre. Megfogott a hangulat, akkor még persze szóba sem került a klubváltás, de egy igencsak pozitív élmény volt. Aztán később amikor megérlelődött bennünk a klubváltás, akkor emiatt is merült fel, hogy a Fradi is szóba jöhet, hogy ha befogadnak, akkor szeretnénk a Fradi családban családtagok lenni. A váltásban az is szerepet játszott, hogy szeretnénk, ha még többen szurkolnának nekünk és szeretnék meg a korcsolyát. 2020-ban Debrecenben lesz az EB, reméljük oda sokan lejönnek a fradisták közül is.”

Sanyi – ahogy mindenki ismeri őt – elmondta, honnan is ered a neve. Állatbarát és közvetlen ember. Szeret kommunikálni az emberekkel.

Milyen ember vagyok? A nevemnek van egy különleges története: nagypapám nagyon szeretett volna egy fiút, de négy lánya született, majd az első unokája is kislány lett és első fiú unokaként megkaptam az ő nevét, ami nekem nagyon nagy megtiszteltetés. Nagyon szeretem az állatokat, két macskát meg is mentettem, egyet Pesten a jégpályánál, aki nagyon rossz állapotban volt, elvittük orvoshoz és utána kerestünk neki otthont. A másikat Koreában, az utcán megláttam egy kicsi, beteges cicát, őt is bevittük az állatmenhelyre, álltuk a költségeit és ő is jó helyre került, azóta is kapom a képeket róla. Nagyon szeretem befejezni öcsém helyett a mondatokat és nagyon szeretek beszélni, szóval ha egy Fradi szurkoló meglát az utcán, nyugodtan odajöhet hozzám, szívesen beszélek vele és elmesélem az egész életem.”

A remek sportoló elmondta, hogy bízik abban, hogy a Fradi iskolai programján keresztül eljuthat a gyerekhez, sőt szívesen részt is vesz benne,

„Remélem a Fradival én is eljutok iskolákba az iskolaprogramon keresztül és jótékonysági eseményeket is szívesen vállalunk, eddig is sok ilyen programon próbáltunk részt venni, mert nekünk is sokat segített a sport és szeretnénk, ha a fiatalok is kedvet kapnának hozzá.”

Őrzik a családi hagyományokat

A magyar mellett a kínai kultúrához is kötődünk, apukánk kínai és most volt a kínai holdújév, amit mi is megünnepeltünk, most már mi adhattuk a nálunk hagyományos piros borítékot a kicsiknek. – zárta gondolatait Sanyi, aki azt is elmondta, hogy hogy kell kínaiul mondani, hogy Hajrá Fradi!

Liu Shaolin Sándor, öccse, Shaoang elmondta, hogy számára megtisztelő, hogy a Fradi család tagja lehet.

„Megtisztelő, hogy a Fradi család tagja lehetek, nekem nem volt korábban olyan élményem, mint Sanyinak, még nem jártam a Fradi pályán, nem voltak fradista barátaim, de nagyon bizakodó vagyok, hogy családtagként új dolgokat tapasztalhatok meg és sok helyre eljuthatok a Fradit képviselve. Megvallom, izgatott vagyok. Nagyon jól néz ki a stadion, látszik, hogy a klub is fel van építve, a sajtótájékoztatón is ez érződött, remélem nemsokára ki tudok jönni szurkolni a csapatnak, ahogy a Fradi szurkolók.”

Átlagos fiatal, szeret utazni és kiderült honnan ered az Ádó név.

Átlagos fiatalnak tartom magam, nagyon szeretek moziba járni, az teljesen ki tud kapcsolni, el tudok lazulni. Nagyon szeretek új helyekre utazni, elveszni a városokban, az építészetben. Édesanyám adta a becenevem, mert nagyon megtetszett neki ez a kínai név, ami egy uralkodó neve volt. Én is kötődöm a magyar mellett a kínai kultúrához, szívesen ünnepeljük a kínai ünnepeket.

A versenyzők mellett a válogatott és a szakosztály edzője, Bánhidi Ákos is csatlakozott a klubhoz. Szóba került az utánpótlás helyzete, a múlt, munka a gyerekkel, és a klub váltása is.

A mindennapi munkában nem lesz nagy változás, hiszen a sporttörvényt betartva, de mindenki át akar jönni megköszönve az MTK-nak, hogy eddig ott lehettünk.

Valóban Jászberényben kerültem közel a jéghez, foszlányokban emlékszem a Lehel-Fradi meccsekre, bár nem voltam kint a helyszínen. 9 évesen a műkorcsolyában kezdtem, de hamar váltottam a gyorskorcsolyára, azóta is a férfias sportokat szeretem: hoki, foci, amerikai foci.

Bevallom az igazságot, Újpest szurkoló vagyok, ott születtem és édesapámmal jártam ki a meccsekre, megéltem a 8:3-at és a 7:1-et a helyszínen, a 78-as VB-t könnyezve néztem végig, ahogy Törőt és a Nyilasit kiállítja az a … és elcsalták a meccset. Büszke vagyok, hogy ide tartozhatunk, de azt hiszem itt is rosszat gondolnának rólam, ha azért, mert most átjöttünk, hűtlen lennék a focicsapatomhoz. Úgy gondolom, hogy a riválisok között is lehet tisztelet és ha a másik bajba kerül természetes, hogy segítünk a másikon, ahogy Akeem Adams vagy Lázár Bence esetében.

Természetesen egy klubváltásnál szerepet játszhatnak az anyagiak, de ez a mai esemény is mutatja, hogy talán figyelemből és megbecsülésből fognak igazán többet kapni a sikeres sportolóink, a Fradi sokkal többet tehet azért, hogy a klubhoz tartozást átéljük, mindez már ennek az eseménynek a megszervezése során kiderült.”

Szóba került Bánhidi Ákos edzői hitvallása is.

„A sportolók nevelése során az itatja át az életem, hogy szeretek a gyerekekkel is foglalkozni és átadni nekik a testmozgás örömét és a cél kitűzését, amit kemény munkával lehet elérni és ezzel kéz a kézben jár az, hogy rajtam van a Fradi címer és a mez, akkor azt megbecsülöm és a többi szakosztály iránt is érdeklődöm.

Ez a sport is olyan, mint a foci, élőben sokkal jobb megtapasztalni, hogy 50-55 km/h-val mennek, minden pillanatban akció van, igazi komoly extrém küzdősport kemény tökű férfiakkal és kemény csajokkal és ha Fradi futóruhában lesznek, akkor biztosan szívhez szóló élmény, ha sokan kijönnek, Szeretettel várjuk őket!”

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs