November 17-18-án az amerikai Fort Worth-ben eldől, ki lesz a világbajnok

Először ad otthont a Red Bull Air Race világbajnokság szezonzáró futamának az amerikai Fort Worth 2018. november 17-18-án. A motorsportok városában 370 km/órás sebességel száguldanak majd a repülők a Texas Motor Speedway lelátói előtt. A finálé tétje a világbajnoki cím, amelyért három pilóta, köztük a tabellát jelenleg vezető amerikai hős száll versenybe a hétvégén.

A versenysorozat közlése szerint a szezon utolsó futamán nem kevesebb, mint a világbajnoki cím forog kockán. Azok után, hogy a februári szezonnyitó óta szárazföld és víz felett, három kontinensen csaptak össze egymással, az amerikai Michael Gouliant, a cseh Martin Šonkát és az ausztrál Matt Hallt mostanra csupán hét pont választja el egymástól a tabella élén. Egyikük hamarosan konfettiesőben ünnepelheti első világbajnoki címét a versenysorozat Fort Worth-i pódiumán.

Fort_Worth02_Red_Bull_Air_Race_2018

A látványos NASCAR és IndyCar versenyeknek otthont adó Texas Motor Speedway-en 2014-ben és 2015-ben is rendeztek már Red Bull Air Race futamot, ám finálénak most ad először otthont a kihívásokban és olykor viharos széllökésekben is bővelkedő pálya. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy ez lesz a sorozat 90-ik futama. 11 éve már, hogy egy amerikai versenyző (Mike Mangold) a kezében tarthatta a világbajnoki trófeát, Goulian pedig még soha nem kezdett szezonzárót az összesített tabella éléről. A massachusetts-i pilóta az Indianapolis Motor Speedway-en aratott októberi győzelme után felfokozott hangulatban várja a finálét, sarkában a rivális cseh Šonkával, aki csupán öt ponttal van lemaradva az amerikai mögött.

Šonka és Hall mindketten megtapasztalták már, hogy milyen érzés lecsúszni a bajnoki címről. A tavalyi szezonban a cseh pilóta a tabella első helyéről vágott neki az utolsó versenynek, azonban végül gigászi csatában mégis alulmaradt a japán csillag, Josihide Muroja ellen. Az ausztrál Matt Hall – aki jelenleg csupán két pontos hátrányban van Šonkához képest – 2016-ban és 2015-ben is másodikként végzett összetettben (2015-ben dobogós helyezést ért el Fort Worth-ben). A néhány héttel ezelőtti indianapolisi futamon mindkét pilótának gondjaik akadtak, amelyek okát a szakértők azóta is csak találgatni tudják. Vajon sikerül legyőzni lámpalázukat a Texas Motor Speedway versenyére?

Fort_Worth03_Red_Bull_Air_Race_2018

A végkimenetelbe még beleszólhat a 14 elit pilóta további tagja is, mint például a texasi Kirby Chambliss, valamint a 2014-es Fort Worth verseny győztese, a francia Nicolas Ivanoff. A világ legjobb pilótái mellett a rajongók hat fiatal tehetségnek is szurkolhatnak a helyszínen, akik a Red Bull Air Race Challenger Cup 2018-as bajnoki címéért szállnak harcba. A német  Florian Bergér az idei évben zsinórban harmadszorra hódítaná el a világbajnoki trófeát, ehhez azonban lesz egy-két szava az amerikai favorit Kevin Colemannek, valamint a hongkongi, lengyel, francia és svéd pilótáknak is.

Nézze meg élőben a bajnokok megkoronázását: Jegyek már kaphatók a Red Bull Air Race november 17-18-án a Texas Motor Speedway-en rendezett fináléjára. A jegyekkel és a versennyel kapcsolatos további információkért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.

###

2018-as Red Bull Air Race versenynaptár:

Február 2-3.:                    Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek

Április 20-22.:                  Cannes, Franciaország

Május 26-27.:                  Csiba, Japán

Június 23-24.:                  Budapest, Magyarország

Augusztus 25-26.:           Kazany, Oroszország

Szeptember 15-16.:       Bécsújhely, Ausztria

Október 6-7.:                   Indianapolis, Egyesült Államok

November 17-18:          Fort Worth, Egyesült Államok

 

fotók: Red Bull Air Race