Szalai Ádám: Az elsődleges célom az, hogy maradjak a Bundesligában – videó

A Bundesliga történetének legeredményesebb magyar játékosa, Szalai Ádám a hétvégén meglőtte 50. gólját a német bajnokságban, majd hétfőn exkluzív interjút adott a Sport TV Germánia című műsorában.

Ebben beszélt arról, mennyit jelent neki, hogy kilenc éve játszik Németországban, és 215 meccsen már 50 gólnál tart. A jövőjével kapcsolatban elárulta, heteken belül eldől, hol folytatja, a Hoffenheimnél, vagy máshol. Ha távozik, az elsődleges célja továbbra is az, hogy maradjon a Bundesligában.

A Sport TV hivatalos honlapjának keddi közlése szerint Szalai Ádám egykori csapata, a Schalke ellen fejjel talált be, az ötvenedik gólt a 215. Bundesliga-meccsén szerezte a csatár. 2010 januárjában debütált a sorozatban a Mainz színeiben, és áprilisban lőtte első gólját ugyanabban az évben. Ez már több, mint 9 év. „Sokszor elgondolkozom ezen. Nem biztos, hogy pont azért, mert 50 gólt szereztem, hanem a több mint 200 mérkőzés, a nehézségek, a sérülés miatt is, és azért, mert be tudtam kerülni a válogatottba a Bundesligában nyújtott teljesítményem miatt. Ezekre az ember mindig visszagondol, úgyhogy valamilyen szinten igen, büszke vagyok arra, hogy ennyi ideje itt tudok lenni” –  nyilatkozta a Sport TV-nek.  Elárulta, ha kedvenc Bundesliga-gólt kellene mondania, most a legutóbbit emelné ki, ez nagyon kedves számára, és persze az első, amit anno a Dortmund ellen lőtt.

A jövőmmel kapcsolatban jelen pillanatban még nem tudok semmi biztosat mondani, pár hétbe még beletelik majd, amíg biztos választ tudok arra adni, hol fogom folytatni. Azt, hogy mi van a szerződésben, csak én tudom és a Hoffenheim, úgyhogy erre most nem kívánok reagálni. Biztos vagyok benne, hogy ez pár héten belül tisztázódni fog.” – felelte arra a kérdésre, hogyan tovább.

László Csaba, a Sport TV szakértője a Germániában elárulta, hogy anno a Real Madrid Castillától szerette volna a skót Heartshoz szerződtetni Szalait, de az üzlet nem jött össze. A szakértő felvetette, hogy a szigetországi futball és a Premier League passzolna Szalai játékstílusához, erre így reagált a csatár a Germániában:

Minden profi játékos szeretne a Premier League-ben játszani, azonban a karrierem úgy alakult, hogy ennyi ideje itt vagyok a Bundesligában, ezért az elsődleges célom az lesz, hogy maradni tudjak a Bundesligában. Ha pedig ez nem történik meg, akkor megnézzük, milyen lehetőségeink vannak.

Azt is elmondta, hogy az a variáció nem merült fel, hogy esetleg Lipcsében csatlakozzon Willi Orbanhoz és Gulácsi Péterhez, illetve jelenlegi edzőjéhez, Julian Nagelsmannhoz, aki nyáron átveszi az RB Leipzig kispadját.

Maximálisan arra koncentrálok, hogy a topligákban tudjak maradni, és a legmagasabb szinten tudjak továbbra is játszani, és az elsődleges opció mindenképpen az, hogy Németországon belül, a Bundesligában tudjam folytatni.

A Hoffenheim céljairól is beszélt, jelenleg hatodik helyen áll a Hoffenheim 51 ponttal, a negyedik Frankfurtnak 53 pontja van: „Oda szeretnénk érni a BL-t érő negyedik helyre. Ma este Wolfsburg-Frankfurt (hétfőn este, 1-1 lett a végeredmény – a szerk.), jövő héten mi fogadjuk a Wolfsburgot. A cél az, hogy odajussunk a negyedik helyre. Illetve, ha ez esetleg nem sikerül – bár ebbe bele sem szeretnék gondolni – akkor mindenképpen az, hogy az EL-t érő helyen végezzünk.

Nyilatkozott a magyar válogatott csatára Dárdai Pálról is: „Az edzők szerepe talán még nehezebb, mint a labdarúgóké, hiszen, ha a csapat nem működik, mindig az edzőt veszik elő. Palinak nagyon jó évei voltak, és egy nagyon stabil Herthát tudott összerakni, évről-évre nagyon stabil teljesítményt tudtak nyújtani. Biztos vagyok benne, hogy lesz lehetősége, és válogathat majd az ajánlatok közül.

A Hoffenheim új vezetőedzője, az eddigi másodedző, Alfred Schreuder lesz 2019 nyarától. A holland szakemberről is ejtett pár szót Szalai: „Az elmúlt hetekben egyeztettem vele, beszéltünk is a jövőről, teljesen nyílt a kommunikáció van kettőnk között. Heteken belül el fog dőlni, hogy ő lesz-e a vezetőedzőm, vagy esetleg máshol folytatom.

Alapítványáról, a Játékidő Alapítványáról is ejtett pár szót: „Szerintem egyértelmű, miért csinálom. Annyian vagyunk, akik rászorulnak a segítségre, akik nem olyan szerencsések esetleg az életben, mint mi. Ezért nekem ezek a pillanatok nagyon fontosak, és hihetetlen erővel tölt el, amikor másoknak segíthetek. A nehéz pillanatokban visszagondolok ezekre a dolgokra, és akkor az ember rájön, hogy esetleg, amikor a 49. gólnál leragad, és heteken keresztül idegeskedik, hogy nem jön össze az ötvenedik, akkor rájövök, hogy vannak ezeknél nagyobb problémák is.

Íme a teljes beszélgetés felvétele:

fotó: Szalai Ádám facebook oldala