A legnehezebb nap

Elakadó szán, belülről megfagyott kabát, elveszített lábköröm és whiteout, vagyis egybefüggő fehérség, amiben semmit sem lehet látni. Jó néhány izgalmas kihívással találta szembe magát Rakonczay Gábor az elmúlt napok során az Antarktiszon, ám jól bírja az erőltetett menetet, sőt, kimondottan örül neki, hogy az utóbbi napokban fokozták a tempót és hosszabb napi távokat tesznek meg.

A magyar extrém sportoló immár kilenc nappal és 160 kilométerrel van közelebb céljához, vagyis a Déli-sarkpont eléréséhez, és a kilencedik volt az eddigi legnehezebb napja. Mély hó és negyven kilométer per órás oldalszél nehezítette a dolgát – kicsit úgy érezte magát, mintha a Delta című műsor főcímében szerepelne… – derült ki a hétfői közleményből.

Ez a nap nem adta könnyen magát, és az egész napi menetelés ellenére is csak tizenkilenc kilométerre futotta – mondta Rakonczay Gábor. – Reggel, még az indulás előtt a jobb lábam egyik ujjáról leszedtem a körmöt, mert hosszában kettétört és nem akartam megvárni, amíg vízhólyagot gyárt magának. Jobb is volt nélküle, mert ez volt az eddigi legnehezebb napunk. Olyan volt, mint ahogy annak idején a Delta című műsorban láttuk – csak benne lenni teljesen más. Brutálisan lassú küzdelem volt ez a mély hóval, és a szán mintha valamiért mindig visszafelé akart volna menni. Szótlanul, a fogunkat összeszorítva, lépésről lépésre küzdöttük előre magunkat, a hófúvás miatt láthatatlan horizont felé. A nehézségek azonban elviselhetőek, mert itt lehetünk az Antarktiszon” – tette hozzá a magyar extrém sportoló, aki arról is beszélt, a hó olykor annyira megnehezíti a dolgukat, hogy alig tudják rángatni maguk után a nehéz szánokat.

Rakonczay_Gabor02_20181203

Volt olyan, hogy a porhó vastagsága túllépte azt a szintet, amit a szánjainkon lévő sínek kiadnak, ami azt jelenti, hogy a szán hasa felfeküdt a hóra és maga előtt tolta az útjában lévő havat. A szánok elveszítették a csúszó képességüket, amitől sokkal nehezebbnek tűntek. Ebben a menetelésben igencsak meg lehetett izzadni, ami persze a hideg miatt nem tudott távozni a ruhából, hanem belülről ráfagyott a kabátra – mellkasnál és a hát teljes felületén. Amíg megy az ember, addig nincs is ezzel gond, de az óránkénti tízperces kajaszünetben a belülről is jeges ruhában ácsorogni a Antarktiszon… Nos, ez már számomra is eléggé pihent agyú dolognak tűnt.

Emelkedett a napi menetelés időtartama is az elmúlt három napban: az eddigi hétszer 45 perc helyett már nyolcszor 50 percnyi utat tesz meg a Déli-sark Expedíció csapata.

A napi penzum emelésére azért is volt szükség, hogy tartani tudjuk az időtervet a Déli-sarkig. A csapatnak persze, hozzá kellett szoknia az itteni körülményekhez, a társaim így is fájlalták a lábukat az első hosszabb nap végén, de szerencsére nem volt hiszti, hanem keményen beleálltak a feladatba.  A lényeg: fizikailag mindenki bírja, jó a hangulat, tesszük a dolgunkat és megyünk tovább.”

Rakonczay_Gabor03_20181203

Ami a whiteout-tapasztalást illeti: Rakonczay elárulta ebben az időjárási anomáliában mindössze a síléc előtti egy métert látta maga előtt, a terep, a horizont vagy a nap azon a napon teljesen láthatatlan maradt. Erős koncentrációt igényelt, hogy ilyen körülmények között navigálni tudjon, de ezt is megoldotta. Egyre inkább úgy tűnik, minél nehezebb egy feladat, Rakonczaynak annál könnyebb – legalábbis így látja a csapat másik három tagja, s emiatt nyilván felnéznek Gáborra, aki valóban téthelyzetben a legösszeszedettebb, akkor tud a legjobban koncentrálni.

Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja az alaptáborig kísérte Gábort, így az érdeklődők a televízióban és a csatorna online felületén www.rtl.hu/delisark is követhetik az antarktiszi eseményeket.

A szombat esti Fókusz Pluszban pedig egy részletes összefoglalót is visszanézhetnek a Déli-sark Expedícióról!

fotók: Rakonczay Gábor