Egygólos veszprémi előny a BL-negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

A hazaiak keretéből Kentin Mahé, a vendégektől Patrick Wiesmach, Marinus Munk és Benjamin Jakobsen hiányzott. Érdekesség, hogy Mahé végigszurkolta a meccset a „kemény mag” soraiból, a kapu mögötti O szektorból.

(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A Veszprém egy találattal, öt rontott lövéssel és öt kapott góllal kezdte a meccset. A dánok rendkívül felkészülten, taktikusan védekeztek és a támadásaik is kimondottan hatékonyak voltak. Momir Ilic vezetőedző már nyolc és fél perc elteltével időt kért, a folytatásban csapata némileg javult mindkét kapu előtt és 10-8-ra felzárkózott. Mivel az Aalborg minden játékelemben kevesebbet hibázott, újra öt gólra növelte a különbséget, Ilic így még a szünet előtt kikérte második idejét is.

(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A két csapat két évvel ezelőtt is a BL negyeddöntőjében találkozott egymással. Akkor a veszprémi első meccsen a házigazdák a második félidő elején produkált 7-1-es sorozatukkal alapozták meg a továbbjutásukat, hiszen végül hét találattal győztek, a visszavágón pedig csak kettővel kaptak ki. Egy ilyen széria ezúttal csak a fordításhoz lett volna elegendő, hiszen az első felvonás után 17-12-es előnyben voltak a vendégek – számolt be az MTI.

(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A bakonyiak ennek ellenére nem adták fel, a remek hangulatot teremtő szurkolóik kitartó bíztatása közepette egy négyes gólsorozattal 21-19-re megközelítették a 2021-ben BL-ezüstérmes Aalborgot. A dánok ekkor már nem erőltették a gyors játékot, de támadásban beállították olimpiai, háromszoros világ- és egyszeres Európa-bajnok balátlövőjüket, a szezon végén visszavonuló Mikkel Hansent, illetve nyitott védekezésre váltottak, ám ezzel sem tudták megakadályozni ellenfelük egyenlítését hét perccel a vége előtt.

(fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A Veszprém ekkor már keményebben, hatékonyabban védekezett, mezőnyben és támadásban is kevesebbet hibázott, mint korábban, és Omar Jahja az utolsó másodpercben megszerezte a győztes gólt. Együttese ekkor „vezetett” először az egész találkozón.

(fotó: Peka Roland /handballveszprem.hu)

Nedim Remili hat, Bjarki Már Elísson és Mikita Vajlupov öt-öt, Ludovic Fabregas négy góllal, Rodrigo Corrales hét, Mike Ulrich Jensen három védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon négyen is négy találattal zártak, Niklas Landin pedig hét lövést védett.

A két csapat hetedik egymás elleni mérkőzésén három dán siker mellett negyedszer nyert a Veszprém.

„Az első félidőben nem játszottunk jól, nagyon sokat hibáztunk tiszta helyzetben, sok lövést rontottunk és a szünetben ötgólos hátrányban voltunk, de erre nagyon jól reagáltunk a második felvonásban”

– kezdte értékelését Momir Ilic.

(fotó: Peka Roland /handballveszprem.hu)

A Veszprém szakembere közölte, a második játékrészben csapata megmutatta karakterét, igazi arcát, ezért nagy gratuláció jár a játékosainak.

„Az Aalborg nagyon jó csapat, nem véletlenül végzett csoportja második helyén a BL-ben, de a második félidőben húsz gólt lőttünk, ez a mi játékunk”

– vélekedett Ilic.

Hangsúlyozta, azt kell magukkal vinniük a dániai visszavágóra, amit a második felvonásban nyújtottak, és bár nyilván lesz egy minimális nyomás a csapaton a négyes döntőbe jutás miatt, de ha úgy játszanak a visszavágón, mint ma a szünet után, akkor nem nagyon kell aggódniuk emiatt.

Stefan Madsen, az Aalborg trénere úgy fogalmazott: számukra mindig élmény Veszprémbe jönni és ebben az arénában pályára lépni, ezúttal is fantasztikus mérkőzést játszottak remek hangulatban.

„Csalódottak vagyunk, mert megvolt a lehetőségünk, hogy nagyobb különbségű győzelmet arassunk”

– szögezte le.

Hozzátette, az első félidőben fantasztikus volt a védekezésük, de a másodikban a Veszprém sokkal keményebben, sokkal fizikálisabban játszott, így a végén apróságok döntöttek. Megjegyezte, erre az eredményre másnap akár pozitívumként is tekinthetnek, a céljuk pedig az, hogy a visszavágón hasonló mérkőzést játsszanak, és bejussanak a négyes döntőbe.

A visszavágót jövő szerdán 18.45-től rendezik. A négyes döntőre június 8-9-én kerül sor Kölnben.

Összefoglaló a mérkőzésről:

Férfi kézilabda BL negyeddöntő, első mérkőzés:
Telekom Veszprém-Aalborg HB (dán) 32-31 (12-17)

Telekom Veszprém: Corrales, Jensen – Omar 3, Descat 2, Sandell 1, Nilsson, Elísson 5, Ligetvári, Marguc 1, Remili 6, ElDeraa, Pechmalbec 2, Vailupau 5, Casado 2, Fabregas 4, Kosorotov 1

Aalborg Handbold: Landin, Norsten – Nilsson 2, Barthold 3, Arnoldsen 4, Nielsen, Hald 3, Hoxer 4, Thurin, Larsen, Vlah 4, Bjørnsen 2, Møllgaard 1, Antonsen 4, Juul 1, Hansen 3

lövések/gólok: 49/32, illetve 45/31
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 4 perc

További eredmények:
Kielce (lengyel)–Magdeburg (német) 27–26 (14–13)
Montpellier (francia)–Kiel (német) 39–30 (20–16)
PSG (francia)–Barcelona (spanyol) 22–30 (14–11)

címlapfotó: Peka Roland /handballveszprem.hu