Bolzanói csoda: újra világelitben a magyar jégkorong-válogatott!

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán, ezzel ismét feljutott a 16 csapatos elitbe.

A záró összecsapás csak a magyarok számára bírt téttel, győzni kellett a feljutásért, a szlovénok már kényelmes helyzetben voltak. Kedvezőtlen előjel volt, hogy a két csapat eddigi valamennyi, 11 vb-mérkőzését a rivális nyerte 56-13-as összesített gólkülönbség mellett. Ugyanakkor először fordult elő, hogy a szlovénok úgy álltak fel a magyarok ellen, hogy már kiharcolták a feljutást.

Don MacAdam szövetségi kapitánynak nem volt oka, hogy változtasson a péntek este hősies csatában az olaszokat legyőző csapat csatársorain, a hátvédpárok viszont módosultak, Fejes Nándor pedig agyrázkódás miatt változatlanul hiányzott. A hangulatról – mint a héten végig – a több száz magyar szurkoló gondoskodott.

A szlovénok abszolút nem tartalékoltak, nem vették félvállról a meccset, őrült iramot diktáltak az elejétől fogva, keményen támadták Bálizs Bence kapuját. Az első magyar kapura lövésre bő hét percet kellett várni, de az gól lett. Terbócs István passzolt az alapvonal mögül a középen őrizetlenül hagyott Hári Jánoshoz, aki kilőtte a kapu jobb oldalát. A szlovénok folytatták rohamaikat, Bálizs eszén azonban nem tudtak túljárni. A harmad derekán egy magyar, a szünet előtt egy szlovén emberelőny maradt ki – számolt be a helyszínről az MTI.

A fordulást követően Papp Kristóf „csengette meg” a kapuvasat, majd Hári hagyott ki egy szólót, ez pedig megbosszulta magát. A 26. percben Rok Ticar beütötte az év egyik legszebb gólját: fekve, a kapu felé sem nézve, a botját a jégen húzva sodorta be a korongot a meglepett Bálizs lábai között. A világhírű orosz Alekszandr Ovecskinnek volt hasonló bravúros gólja 2006-ban az NHL-ben. Megint vérszemet kaptak a szlovénok, kiválóan forgatták a korongot és záporoztak a lövések a magyar kapura, Ortenszky Tamást pedig kiállították. Sikerült túlélni a viharos időszakot, majd Mihály Ákos sérült meg egy ártatlan ütközésben, de tudta folytatni a mérkőzést.

A harmadik játékrész gyors hokijában Bálizs tartotta életben a feljutási reményeket. Volt, hogy botoskesztyűvel, spárgázva hatástalanított egy kontrát, majd közelről karral védett. Ziga Mehle fegyelmezetlensége megtörte a szlovén lendületet, a hajrában pedig Kristjan Cepon ült ki Sofron István lerántásért. Ezt már góllal büntette a magyar csapat, Papp szedte össze a kipattanót és fonákkal nem hibázott.

A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a magyarok visszajutottak a legjobbak közé!

A tornát a magyarok nyerték 11 ponttal, másodikként pedig a három kilencpontos csapat közül a szlovének jutottak fel az egymás elleni eredményeknek köszönhetően, mivel az olaszokat és a románokat is felülmúlták.

A diadal azt jelenti, hogy a magyarok a sportág újkori történetében, a második világháborút követően negyedszer jutottak fel az élvonalba a 2008-as szapporói, a 2015-ös krakkói és a 2022-es ljubljanai siker után.

Összefoglaló a mérkőzésről:

A győztes nyilatkozatok

Papp Kristóf: pályafutásom legfontosabb gólja

Papp Kristóf pályafutása eddigi legfontosabb góljának tartja azt a találatot, amellyel a magyar jégkorong-válogatott megnyerte a szlovénok elleni mérkőzést a bolzanói divízió I/A-világbajnokság zárásán, és a csapat ezzel feljutott a 16 csapatos elit vb mezőnyébe.

„Ekkora tét mellett még nem lőttem ilyen fontos gólt. Biztos, hogy örök életemben emlékezni fogok rá”

– mondta az MTI-nek Papp, aki a végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége ütötte a feljutást érő találatot.

„Természetesen ez csapatmunka volt. Az egész hét, az egész torna. Két nagyon kemény meccsünk volt az utolsó két napon, de kiváló kapusteljesítménnyel a hátunk mögött megoldottuk. Fantasztikus újra átélni a feljutást és majd újra a világ legjobbjai között játszani”

– tette hozzá.

Don MacAdam: „Ez az, amikor a csapat, az edzői stáb, a szurkolók a helyszínen és otthon is együtt éreznek. Ez fantasztikus”

Don MacAdam, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint semmi máshoz nem hasonlítható érzés, amikor egy csapat kivívja a feljutást a világ legjobbjai közé.

„A csapat elszántsága egészen kiváló volt, megdolgoztak a játékosok a sikerért. A legfontosabb pillanatban mindenki a legjobbját nyújtotta. Egészen elképesztő kapusteljesítményt nyújtott Bálizs Bence, míg elöl pont a kritikus pillanatokban érkeztek a gólok vagy hátul a védések mellett a jó lövésblokkolások”

– mondta az MTI-nek MacAdam, aki kiemelte, nem tud olyan más helyzetet elképzelni, amihez az ilyen feljutás érzése hasonlítható lenne.

„Ez az, amikor a csapat, az edzői stáb, a szurkolók a helyszínen és otthon is együtt éreznek. Ez fantasztikus”

– tette hozzá a kanadai szakember.

Galló Vilmos: le a kalappal a kapitány előtt

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

Galló szerdán a románok elleni vereség után bohócnak nevezte a szakvezetőt, amiért szerinte rossz támadósorokat rakott össze.

„Ez után nyilvánosan bocsánatot kértem a csapattól és tőle is. Le a kalappal, ahogy a helyzetet kezelte. Innen tényleg nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, és a csapat is maximálisan a hátralévő két meccsre összpontosított. Szenzációs érzés átélni a feljutást, ilyen sikerben nem volt részünk, megnyertük ezt a hihetetlen erős csoportot”

– mondta az MTI-nek Galló.

Bálizs Bence kritikus pillanatokban védett hatalmasakat, alapembere volt a sikernek, és minden nyilatkozó társa őt dicsérte.

„Fegyelmezettek voltunk, fizikailag és érzelmileg is együtt harcoltunk, igazi karaktert mutattunk. Öröm és megtiszteltetés ebben a csapatban szerepelni”

– jegyezte meg a kapus.

Hári János, a válogatott egyik legjobbja, aki hat pontjával (3 gól, 3 gólpassz) a torna legeredményesebbje volt, azt emelte ki, hogy a csapat hihetetlenül tudott koncentrálni a tornán, különösen az utolsó két mérkőzésen.

„Nagyon jó egységet képezünk mi, idősebb, rutinosabb játékosok és az új, fiatal játékosok. Topon vagyunk, hasonló az érzésem, mint 2015-ben Krakkóban volt, akkor mi voltunk fiatalok, és minket segítettek az öregebbek”

– mondta Hári.

Sofron István szerint csodálatos érzés átélni ilyen történelmi sikert.

„A vb előtt sokan temették ezt a csapatot, a kiesést sem tartották elképzelhetetlennek. Most viszont olyat értünk el, mint még soha. Először végeztünk első helyen, először győztük le Szlovéniát világbajnokságon, és ez egy hihetetlen erős csoport volt. A kieső Koreai Köztársaság legyőzte a feljutó Szlovéniát. Annyi balsors után most ennek így kellett lennie. A szurkolók pedig rengeteg erőt és kitartást adtak”

– értékelt Sofron.

Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy hatalmas fegyvertény és siker, hogy egy hét alatt a férfi és a női válogatott is feljutott a világ élmezőnyébe, így a 2008-as, szapporói siker óta a mostani a hatodik feljutás, négyszer a férfiak, kétszer pedig a nők hajtották végre a bravúrt.

„Remélem, kedden Kanada ellen teltház ünnepli majd a két csapatot, a férfit és a női is!”

– tette hozzá.

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke, a nemzetközi szövetség Hírességek Csarnokának tagja azt hangsúlyozta, az elmúlt évek sorozatos feljutásai azt bizonyítják, hogy jó úton haladnak a csapatok, de persze van még fejlődési lehetőség.

„Most a szerencse is velünk volt, hiszen korábban többször az utolsó pillanatokban mi csúsztunk el, most pedig a hajrában mi szereztük a győztes gólt”

– tette hozzá.

Íme a bolzanói hősök – a magyar férfi jégkorong-válogatott kerete és stábja:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester Railers, amerikai), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

A stáb:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Ladányi Balázs másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Szilágyi Levente csapatvezető

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Szlovénia 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
gól: Hári (8.), Papp (58.), illetve Ticar (26.)

Korábban:
Olaszország-Koreai Köztársaság 8-1 (4-0, 0-1, 4-0)
Románia-Japán 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)

A végeredmény:

1. Magyarország 5 3 1 1 15–8 +7 11
2. Szlovénia 5 3 2 14–8 +6 9
3. Olaszország 5 2 1 1 1 20–10 +10 9
4. Románia 5 3 2 11–17 –6 9
5. Japán 5 1 1 3 11–17 –6 4
6. Dél-Korea 5 1 4 12–23 –13 3

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

Az első két helyezett feljutott, így a 2025. május 9-25. között Stockholmban, illetve a dániai Herningben rendezendő 16 csapatos elitvilágbajnokságon szerepel majd, míg a Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be, ahonnan Ukrajna került fel.

fotó: MJSZ / Vörös Dávid