Ásás, kerékcsere, megszakított verseny, sötétben teljesített pálya

Vegyes érzelmekkel érkezett meg a táborba a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős vasárnap este. Egyrészt örült, mert végre remek részeredményeket produkált (sokáig a huszadik helyen haladt, sőt, ott is ért célba), és a technikai gondok ellenére meg tudta mutatni, mire képes a dűnék között.

Az Opel Dakar Team vasárnap esti beszámolója szerint másrészt maradt benne némi hiányérzet, mert miután negyven percre megszakították a versenyt (valaki elakadt a pálya egy szűk részén), rásötétedett a magyar párosra, s emiatt volt egy GPS-pont, amelyet több társával együtt egyszerűen képtelen volt érinteni. Ha a felügyelő testület nem dönt másként (a megszakítás után magyar idő szerint hajnali háromig célba érkező 15 versenyző közül 11 nem érintette az ominózus 108-as pontot…), ezért egyórás időbüntetés jár majd.

Borzalmasan nehéz nap volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám – mondta Szalay Balázs, aki a szakaszon a büntetés nélkül a 20. helyen ért célba, az összetettben pedig a 22. – Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni. Ettől kezdve nem mertem leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cseréltük ki, de ott is be kellett tolni a kocsit. Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta. A táborba érkezéskor nem volt olyan, aki ne kapott volna jegyzőkönyvet az ominózus pont kihagyásáról. Várjuk, hogyan dönt a felügyelő testület…

Bunkoczi László szerint az volt a legrosszabb az egészben, hogy tudták, hol van az a fránya GPS-pont, azt is tudták, hogy kihagyták, mégis képtelenek voltak odamenni és érinteni, hiába próbálták meg többször is. „Ha valaki reggel azt mondja, huszadikak leszünk a szakaszon, gond nélkül aláírom, ugyanakkor csalódott vagyok, mert valószínűleg büntetést fogunk kapni, ami miatt hátrébb sorolnak minket – mondta Bunkoczi, aki gyors fejszámolással megállapította, az egyórás büntetéssel is csak a 24. helyre csúsznak vissza az összetettben. Plusz még mindenképp megpróbálnak észrevételt benyújtani a felügyelő testületnek a történtekről, hátha ez enyhíti az ítéletet. – Nagyon nehéz napon vagyunk túl, volt benne minden, ami a terepralinak a sava-borsa, de meg kell mondanom, én a bonyodalmak ellenére is kifejezetten élveztem.

Hétfőn egy 323 kilométeres hurokszakasz vár a mezőnyre San Juan de Marcona körül, amelynek nagy része – a versenyzői eligazításon elhangzottak szerint – homok lesz és dűne, úgyhogy megint izgalmas napra van kilátás.

41. DAKAR RALI
6. nap, Arequipa–San Juan de Marcona (össztáv az autósoknak/motorosoknak: 810/838 km, ebből szelektív szakasz: 290/317 km).

Autósok:
1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, Peugeot 3008) 3:39:21
2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 2:17 p h.
3. Sainz, Cruz (spanyol, Mini John Cooper Buggy) 6:56 p h.
…20. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:53:52 ó h..

Motorosok:
1. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 3:50:47
2. Benavides (argentin, Honda) 1:52 p h.
3. Walkner (osztrák, KTM) 4:21 p h.
…39. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 1:39:54 ó h.

Kamionosok:
1. Sjarhej Vjazovics, Pavel Haranyin, Andrej Zsihulin (fehérorosz, MAZ) 4:28:25
2. De Rooy, Rodewald, Torrallardona (holland, lengyel, spanyol, Iveco) 5:45 p h.
3. Villagra, Yacopini, Torlaschi (argentin, Iveco) 6:15 p h.

Az állás.

Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel 21:01:31
2. Loeb, Elena 37:43 mp h.
3. Peterhansel, Castera 41:14 p h.
…21. Szalay, Bunkoczi 10:08:55 ó h. (büntetés nélkül).

Motorosok:
1. Pablo Quintanilla 20:45:13
2. Brabec (amerikai Honda) 4:38 p h.
3. Price (ausztrál, KTM) 5:17 p h.
…39. Gyenes 7:22:46 ó h.

Kamionosok:
1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 24:28:33
2. Szotnyikov, Nyikitin, Musztafin (orosz, Kamaz) 10:13 p h.
3. De Rooy, Rodewald, Torrallardona 1:50:03 ó h.

fotó: Opel Dakar Team