Barta Luca bronzérmet szerzett a junior öttusa-vb-n!

Barta Luca (Trion SC) a lengyelországi junior világbajnokság fináléjában, fantasztikus versenyzéssel, a dobogó harmadik fokára állhatott ma. Guzi Blanka (Swimming Pentathlon) 5., Gulyás Michelle (KSI) pedig ezúttal 31. helyen végzett.

A Magyar Öttusa Szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint a lányok vívása, az olimpiai programhoz hasonlóan, egy nappal a döntő előtt,  a férfi selejtező napján zajlott.  Barta Luca 20/15-ös mutatóval 220 pontot szerzett, a másik két lánynak viszont nem az elvártnak megfelelően sikerült ez a szám. Michelle 196, Blanka 184 ponttal zárta a napot.

A kapitány szerint mára azonban mindhárman “felszívták” magukat, igazi versenyláz hajtotta őket. Az úszásnál hozták a formájukat, a lovaglásnál Luca egy verőhibával, Blanka 2 fával teljesítette a pályát. Gulyás Michelle azonban egy már előzőleg nehéz pályát ment lovat kapott. “Michelle úgy érezte, hogy meg tudja oldani ezzel a lóval is, mert az első kanyarban lovashiba miatt ment rosszul. Másrészről a tartalék lovak gyengébb képességűek voltak. Sajnos a befejelt lovat nem tudta kijavítani – mondta Kállai Ákos így négyszer kitört az állat, így kizárás lett a vége.

A kombinált számban ugyanakkor remekeltek a lányok:  Gulyás 10., Barta 3., Guzi pedig első lett.

Luca a 6. helyről rajtolt, majd az egyiptomi lánnyal kerültek szoros küzdelembe. “Az utolsó lövészetet mindketten hibátlanul teljesítették, majd a lőteret elhagyva Luca nem kegyelmezett ellenfelének, így a hajrában már egyértelmű volt a bronzérem. Nagyon szépen versenyzett, jó formában van, remek taktikus és rendkívül koncentrált” – nyilatkozta a kapitány.

Blanka a vívás utáni lelki gödörből sikeresen kimászott, nem beszélve arról, hogy alig pár hete ugyanitt, a junior Eb-n, tehát nagyjából ugyanebben a mezőnyben kiválóan vívott. Ennek ellenére úgy állt a rajthoz, hogy biztosan tudta, az első tíz között a helye. Szinte falta az ellenfeleket körről-körre.

Nagyon elégedett vagyok a versenyzőkkel. Tudjuk mind, hogy, ha Michelle a megszokott lovaglását hozza, a csapat-aranyérem megkérdőjelezhetetlen. “Ha”-k pedig nincsenek… Az apró finomhangolásokat elvégezve jövőre hihetetlenül erős junior csapatunk lesz”.

A magyar fiúk küzül Kardos Bence (Trion SC) 7. helyen zárt, míg Szép Balázs (BHSE) 24., Bernáth Bálint (Volán Fehérvár) 30. helyen végzett. Tizenharmadik lett a Kállai-Simóka Nóra, Kardos Bence alkotta mix váltó a lengyelországi Drzonkowban rendezett junior-vb-n.

fotó: UIPM