Év Sportolója Gála: Kialakult a legjobb három mezőnye

A férfiaknál a birkózó Lőrincz Tamás, az úszó Milák Kristóf, valamint a kardvívó Szilágyi Áron, a nőknél a kajakos Csipes Tamara és Kozák Danuta, továbbá a kerékpáros Vas Kata Blanka került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 64. alkalommal kiírt M4 Sport – Az Év sportolója-szavazásán.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és dr. Csisztu Zsuzsa, a szervezet alelnöke a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón – a végső sorrend ismertetése nélkül, ábécérendben – bejelentette a kategóriák első három helyezettjét. Mint kiderült, 366 szavazat alapján alakult ki a sorrend – számolt be kedden a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

A sajtótájékoztató elején dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár videoüzenetében kiemelte: ez az év abból a szempontból különleges, hogy a magyar sportolók 25 éve nem szerepeltek ilyen jól olimpián, mint Tokióban.

A felkészülés bizonytalansága ellenére remekül helyt álltak, és méltó eredményeket értek el ahhoz, hogy megünnepeljük őket” – jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte, fontos, hogy legyenek olyan példaképek, akik utat tudnak mutatni a felnövekvő generációnak, és szerinte a jelöltek között csupa ilyen sportoló van.

Szöllősi György emlékeztetett, hogy az előző gálát a járvány miatt csak nézők nélkül lehetett megrendezi, ezért nagyszerű dolog, hogy idén 630 vendéget várhatnak a szervezők.

Dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke elmondta, hogy a díjazottak ezúttal is a jól megszokott, 21 karátos aranydíszítésű díjat vehetik át. Beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) ismét kiírta szavazásait, és örömmel számolt be róla, hogy a világ legjobb férfi sportolója címre jelöltek között van Szilágyi Áron is. Hozzáfűzte, Az Év legjobb sajtókiszolgálása elnevezésű díjra esélyes a budapesti cselgáncs-világbajnokság sajtós csapata is. Végül emlékeztetett arra, hogy május 6. és 8. között Magyarországon tartják a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny első három szakaszát, és ehhez kapcsolódva a gála díszvendégeként Budapestre érkezik az ír Stephen Roche, aki 1987-ben megnyerte a Girót, a Tour de France-t, valamint az országúti világbajnokságot is.

A különböző kategóriákban a következő jelöltek közül kerülhet ki az Év sportolója.

Az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban:
a férfi labdarúgó-válogatott (Eb-résztvevő), valamint a férfi és női vízilabda-válogatott (mindkét csapat (olimpiai bronzérmes).

Az Év csapata az egyéni sportágakban:
a férfi kardcsapat, a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó és a női kajak négyes esélyes.

Az Év edzője:
Csipes Ferenc, Decsi András és Selmeci Attila.

Az Év női sportolója:
Csipes Tamara, Kozák Danuta, Vas Kata Blanka.

Az Év férfi sportolója:
Lőrincz Tamás, Milák Kristóf, Szilágyi Áron.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke – elmondta, a gálán visszatérnek a világ egyik legkülönlegesebb színpadára, ahol 115 szereplő részvételével négy produkció lesz látható. A többi között 21 táncossal egy különleges elődadást is bemutatnak, a színpad tíz másodpercenként alakul majd át sportpályákká, és közben megidézik 2021 legnagyobb sportpillanatait, a házigazda pedig két év után ismét Tihany Viktor lesz.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója videóüzenetében arról beszélt, hogy az esemény tulajdonképpen a magyar sport Oscarja, és büszkén mondta, hogy az ország idén is komoly sportsikereket ért el, amelyeket a csatorna mind élőben tudott közvetíteni.

Az év sportpillanata díjra a szurkolók több mint 10 ezer szavazata alapján Fiola Attilának a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon a franciák ellen lőtt gólja, Szilágyi Áronnak a tokiói olimpia kard egyéni döntőjében bevitt döntő tusa, valamint az a momentum maradt versenyben, amikor Valter Attila az idei a Giro d’Italián összetettben átvette a vezetést. A díj odaítéléséről szakmai zsűri fog dönteni.

Elhangzott még, hogy az év fogyatékos sportolója a férfiaknál Kiss Péter Pál kajakozó, Osváth Richárd vívó és Pálos Péter asztaliteniszező, a nőknél Ekler Luca távolugró, Konkoly Zsófia és Pap Bianka úszó, az év fogyatékos csapata pedig a női kerekesszékes vívóválogatott, a női paraúszó-váltó, illetve a paraboccia vegyespáros közül kerül majd ki.

AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA (nem sorrendben):

KISS PÉTER PÁL (parakajak-kenu – paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok KL1 – 200 m)
OSVÁTH RICHÁRD (kerekesszékes vívás – paralimpiai ezüstérmes, tőr egyéniben)
PÁLOS PÉTER (para-asztalitenisz – paralimpiai 1. hely)

AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA, nem sorrendben:

EKLER LUCA (paraatlétika – paralimpiai bajnok távolugrás, paralimpiai 4. hely 100 m, paralimpiai 5. hely 400m, Európa-bajnok távolugrás, és 400m, 2. hely 100 m)

KONKOLY ZSÓFIA (paraúszás – paralimpiai bajnok 100m pillangó, paralimpiai ezüstérem 400m gyorsúszás, paralimpiai ezüstérem 200m vegyesúszás, paralimpiai 9. hely 100m gyorsúszás, paralimpiai 6. hely 100m hátúszás, paralimpiai 5.hely 4x100m gyorsváltó, háromszoros Európa-bajnok 400m gyorsúszás, 100m pillangóúszás, 200m vegyesúszás, Európa-bajnok 2. hely 4x100m gyorsváltó)

PAP BIANKA (paraúszás – paralimpiai bajnok 100m hátúszás, paralimpiai ezüstérem 400m gyorsúszás, paralimpiai ezüstérem 200m vegyesúszás, paralimpiai 4. hely 100m gyorsúszás, paralimpiai 7. hely 100m mellúszás, paralimpiai 5.hely 4x100m gyorsváltó, négyszeres Európa-bajnok 100m gyorsúszás, 400m vegyesúszás, 100m hátúszás, 200m vegyes úszás, Európa-bajnoki ezüstérmes 100m mellúszás, Európa-bajnok 2. hely 4x100m gyorsváltó)

AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA, nem sorrendben:

NŐI KEREKESSZÉKES TŐRCSAPAT (Magyar Paralimpiai Bizottság, Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva – paralimpiai bronzérem)
4×100 M GYORSÚSZÓ VÁLTÓ-VÁLOGATOTT (Magyar Paralimpiai Bizottság, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Payer Kata – paralimpiai 5. hely 4x100m gyors, Európa-bajnoki ezüstérem 4x100m gyors)
VEGYES PÁROS BOCCIAVÁLOGATOTT (Magyar Paralimpiai Bizottság, Szabó Alexandra, Hegedűs László – 2021-es Boccia Európa-bajnokság 2. helyezés)

A sajtótájékoztatón részt vett az olimpiai bajnok vízilabdakapus, Szécsi Zoltán, aki korábban ötször volt tagja az év csapatának, ezúttal pedig díjátadó lesz. Ő a sportolók és sportvezetők nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy a sportot kiemelt nemzetstratégiai ágnak tekinti, és jelentős mértékben támogatja.

Ismét kiosztják az év szabadidősport-rendezvénye elismerést, amelyre a Balaton-átevezés, a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, az Újpesti Futó és Kerékpáros Fesztivál, valamint az Ultrabalaton futóverseny nyújtott be pályázatot. Az év e-sportolója díjra a HUNESZ javaslata alapján Birgány Adrián Raisy és Blazsán Patrik az esélyes.

A díjátadót január 6-án, csütörtökön a Nemzeti Színházban, egyéves szünet után újra nézők előtt rendezik meg. A másfél órás gálaműsort 19.45-től élőben közvetíti az M4 Sport.

 

fotók: Róth Tamás