Fantasztikus siker: Gálicz Péter vb-bronzérmet szerzett 25 kilométeren!

Váratlan magyar éremszerzés a Lupa-tavon.

A szám másik magyarja, Kalmár Ákos – aki első világversenyén szerepelt ebben a szakágban -, illetve a nőknél Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt – számolt be az MTI.

A 22 éves Gálicz a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A medencés úszók között Milák Kristóf 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a Lupa-tavon pedig előzőleg a magyar váltó második lett.

Az eredeti terv szerint 9 órakor rajtolt volna a mezőny – előbb a férfi, aztán a női -, de a hőségre tekintettel már a hét elején eldőlt, hogy 7-kor vágnak neki a versenyzők az embert próbáló feladatnak.

A férfiaknál 25-en ugrottak a vízbe, köztük a pályafutása első nagy nemzetközi nyíltvízi versenyén induló “medencés” Kalmár Ákos, illetve Gálicz Péter, míg a 16 fős női mezőnyben csak Rohács Réka képviselte a magyar színeket, mivel a váltóval ezüstérmes, 10 kilométeren hatodik Olasz Anna nem vállalta az indulást.

Kalmár rögtön a rajt után az élre állt, igaz, néhány úszót – köztük Gálicz Pétert is – leszámítva szinte a teljes mezőny tartotta vele a tempót. Az utolsó körhöz érkezve azonban csatlakozott a “csapathoz” Gálicz is. Az élmezőny a szokásoknak megfelelően az utolsó kilométerre hagyta a döntést, Kalmár ekkor tíz másodperces hátrányba került és visszaesett a nyolcadik helyre, Gálicz viszont feljött a hatodikra.

Az utolsó ellenőrző pont után – 900 méterrel a vége előtt – a két magyar egymás mellett a hatodik és a hetedik helyen úszott, a véghajrára mindketten úgy érkeztek meg, hogy elérhető volt a dobogó. Az utolsó erőtartalékokkal Gálicz sáfárkodott tökéletesen és simán szerezte meg a harmadik helyet.

Győzött az olasz Dario Verani, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.

Nehéz szavakat találnom, hiszen úgy készültem, hogy a hatodik-nyolcadik hely környékén végzek majd, amivel elégedett is lettem volna. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki akár itt a helyszínen, akár a televízió előtt végignézte ezt az öt órát, az edzőimnek, akik felkészítettek, az edzőtársaimnak és a szüleimnek, akiknek a támogatása nélkül biztosan nem sikerült volna

– nyilatkozott a vegyes zónában rendkívül boldogan Gálicz, aki külön kiemelte a profi pályafutását már befejező Székelyi Dánielt, akitől rendkívül sokat tanult a nyíltvízi úszás rejtelmeiről az együtt töltött három évben.

Kalmár Ákos elmondta, nagyjából ilyen eredményre számított, ugyanakkor sok hibát elkövetett, ami annak tudható be, hogy ez volt az első ilyen jellegű versenye.- számolt be az MTI.

Eredmények:

nyíltvízi úszás, férfi 25 km, világbajnok:
Dario Verani (Olaszország) 5:02:21.5 óra
2. Axel Reymond (Franciaország) 5:02:22.7
3. GÁLICZ PÉTER 5:02:35.4
…8. KALMÁR ÁKOS 5:03:51.1

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt