Harmadik budapesti diadalára készül a Győr

A hétvégén ötödik alkalommal rendezik meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét a Papp László Budapest Sportarénában, ahol harmadszor lehet aranyérmes a Győri Audi ETO KC.

A győriek először 2013-ban nyertek BL-t, akkor még oda-visszavágós rendszerben került sor a fináléra. A következő évben vezették be a nőknél is a négyes döntőt, amelynek azóta rendre a magyar főváros ad otthont. Az első tornán a Győr bizonyult a legjobbnak, a másodikat magyar csapat nélkül rendezték, a harmadik alkalommal hétméteresekkel veszítette el a finálét a kisalföldi együttes a román CSM Bucurestivel szemben, tavaly pedig a macedón Vardar Szkopjét győzte le a döntőben, hosszabbításban.

A Vardar mind az öt tornán ott volt, de még egyszer sem jutott el a végső sikerig, az orosz Rosztov-Don pedig első alkalommal játszhat elődöntőt a BL-ben.

A győriek a szombati elődöntő előtt hétszer játszottak a bukarestiekkel, egyszer kikaptak a rendes játékidőben – idén januárban -, a tavalyelőtti finálé döntetlenre végződött, ötször pedig győztek.

A román csapat a dán Helle Thomsen irányításával kezdte az idényt, akit március közepén menesztettek. Utódja a svéd Per Johansson lett, aki tavaly is a BL-negyeddöntő előtt vette át az együttest. Az európai szövetség (EHF) honlapján úgy fogalmazott, játékosai a világ legjobbjai közé tartoznak, de ő azt szeretné, hogy csapatként is jobbá váljanak.
Nagyon jó játékosaink vannak, de most úgy tűnik, mintha egy kirakósjátékot kellene megoldanunk” – magyarázta. A tréner szerint Magyarországon nem lehetnek favoritok a Győrrel szemben, s az esélyeket egyenlőnek látja.

Kifejtette, tavaly nem tudtak olyan extrateljesítményt nyújtani, amellyel megakadályozhatták volna a Vardar sikerét az elődöntőben, a mostani idényben viszont keményen dolgoztak ezen.
A Metz elleni negyeddöntő első meccsén bizonyítottuk, hogy a világ bármely csapatának nehézségei lesznek, ha le akar győzni minket. A tavalyi elődöntő legfontosabb tanulsága, hogy az elejétől fogva összpontosítani kell, így kell hozzáállnunk a Győr elleni meccshez” – mondta Johansson.

Az ETO spanyol vezetőedzője, Ambros Martín hat év után távozik a klubtól a mostani idény végén, és az orosz Rosztov-Don trénere lesz. A győriekkel 2012 óta három Bajnokok Ligáját, négy bajnoki címet és öt Magyar Kupa-sikert ünnepelhetett.

Az 50 éves edző elmondta, rendkívül nyugodt, mert a sérülések ellenére sikerült a négy közé jutniuk. Tomori Zsuzsanna, a norvég Nora Mörk és a cseh Jana Knedlikova hétvégén sem játszhat, ő mégis magabiztosan várja a budapesti tornát.
Tudom, milyen nehéz dolgunk lesz, de rendben vagyunk. Elismerem, nem vagyunk a legjobb formában, de most nincs itt az ideje a sajnálkozásnak vagy a siránkozásnak. Ki kell mennünk a pályára, és a lehető legjobban kell játszanunk” – nyilatkozta.

Hozzátette, ebben a szezonban négy-öt alkalommal kellett átszerveznie az együttest, ráadásul azok, akik a közelmúltban tértek vissza sérülésüket követően, még nem tudják a legjobbjukat nyújtani.
Már nem is tudom, az elmúlt kilenc hónapban hányadik verziója a csapatomnak a mostani. De a legfontosabb, hogy sikerült teljesítenünk a kihívást” – magyarázta.

Ambros Martín úgy vélekedett, a sérülések szempontjából ez az eddigi legnehezebb idénye Győrben, a játékosokat pedig inkább emberileg, mint szakmailag tette próbára.
Ezt is túléltük, mert túlélők vagyunk. Csapatunk ereje éppen ezekből a problémákból ered, a legnehezebb pillanatokban ezek adtak erőt nekünk” – vélekedett.

Úgy fogalmazott, mivel a négyes döntőben a végső győzelemhez két nap alatt két győzelem szükséges, a tornának nincs esélyese, bármi megtörténhet, a szezon eddigi részében mutatott formából sem lehet egyértelmű következtetéseket levonni.

A vezetőedző kifejtette, a bukarestiek pihenhettek a négyes döntő előtt, és alaposan felkészülhettek, ők viszont a Ferencváros elleni, múlt szerdai bajnoki rangadó miatt ezt nem engedhették meg maguknak.
Nem volt időnk megfelelően felkészülni a tornára, de ha van egy százalék esélyünk a trófea megnyerésére, harcolni fogunk” – jelentette ki Martín, aki a középdöntőben lejátszott két meccs alapján úgy vélekedett, a CSM Bucuresti erősebb, mint korábban bármikor.

A négyes döntőbe jutott csapatok játékosai közül a román Cristina Neagu szerezte a legtöbb gólt (101) a BL mostani idényében, akit Martín jól ismer, hiszen ő a román válogatott szövetségi kapitánya is.
Ha jó napja van, megállíthatatlan, de ha szerez mondjuk 12 vagy 14 gólt, viszont a többi játékosukat megállítjuk, lehet esélyünk ellenük” – magyarázta. Érdekesség, hogy a svéd Isabelle Gulldén 14 gólt dobott a 2016-os BL-döntőben, amelyet a bukarestiek hosszabbítás után hétméteresekkel megnyertek a Győrrel szemben.

Az EHF elemzése szerint a győriek a kemény és fegyelmezett védekezésre építik játékukat. Az ETO büszkélkedhet a legjobb védelemmel a mezőnyben, ráadásul az egyik legeredményesebb támadójáték is a Győré. “A háromszoros BL-győztes remek példája annak, hogyan kell átalakítani a védelmet a gólszerzést szem előtt tartva” – vélekedett a szervezet honlapja.

Az analízis szerint a győriek minőségi kézilabdát játszanak, a titkuk pedig abban rejlik, hogy mindezt pontosan és egyszerűen teszik.

ACSM Bucuresti legnagyobb erőssége Cristina Neagu és Isabella Gulldén játéka. Előbbi a támadások befejezéséért, utóbbi a játékszervezésért felelős. Ha ők ketten szinkronban, egymást kiegészítve kézilabdáznak, bárkit legyőzhetnek, a védelmük azonban sebezhetőnek tűnik – tette hozzá az EHF szakértője.

(MTI)