“Jó volt érezni, hogy haladunk előre, a visszajelzések jót sejtetnek” – Kós Hubert hasít

„Kiskorú” úszó nagy terve. Olimpiai döntőbe pályázik 200 vegyesen a 17 éves Kós Hubert, aki 47-es lábakkal tempózik a vízben.

Hosszú Katinkára és Cseh Lászlóra emlékeztető számhalmozást mutatott be a négynapos ifjúsági országos úszóbajnokságon a 17 esztendős Kós Hubert, aki 12 egyéni és 2 váltószámban állt rajthoz. Hat aranyat, hét ezüstöt és egy bronzérmet gyűjtött be, egyéni csúcsokat javított, és még egy olimpiai „B” szintes eredménnyel is jeleskedett – írta az SzPress Hírszolgálat.

Tulajdonképpen ismételte önmagát, mert az elmúlt évek korosztályos bajnokságain is ilyen magasra emelte a mércét maga előtt, ráadásul rendre tízesével döntötte az országos csúcsokat. Magyarovits Zoltán tanítványa egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a magyar nagyágyúk mellett az ő nevét is megtanulja az úszóvilág, amire már a jövőre halasztott tokiói olimpia is lehetőséget kínálhat.

Olyan magas, mint a „Földön kívüli”

Minden együtt van ahhoz, hogy az UTE reménysége valóra váltsa a legszebb álmát, és jövőre Tokióban az olimpiai döntőbe is beverekedhesse magát. Példás szorgalommal teljesíti az edzéseit, 47-es lábakkal tempózik a vízben, 194 centiméteres magassága pedig már pontosan olyan, mint a „Földön kívülié”. Ahhoz viszont, hogy egyszer majd megközelíthesse az amerikai Michael Phelps eredményeit, még több izmot kell felpakolnia magára. Töretlen fejlődését biztosítja az erős szülői háttér is, amely nem minden élsportolónak adatik meg.

Idén nagyon sokat erősödtem, az eredményeimen és az izmaimon már jól látszik a szárazföldi edzésekbe fektetett kemény munka – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kós Hubert, aki már a nyári margitszigeti Négy Nemzet Úszóviadalon is figyelemre méltó időkkel rukkolt ki a vegyesúszó számokban. – Ezt a bajnokságot egy hosszú és egybefüggő edzésnek tekintettük az edzőmmel, nem is volt rákönnyítés előtte. Ezért is lehetek büszke arra, hogy a 200 pillangón, a 400 gyorson, a 200 vegyesen, végül a 200 gyorson is úgy úsztam bíztató időket, hogy előtte már felhalmoztam magamban két-két komolyan vett szám terhelését. Soha ennyi rajtot nem vállaltam még be, jól el is fáradtam a bajnokság végére, de jó volt érezni, hogy haladunk előre, a visszajelzések jót sejtetnek.

Az év kihívása előtt

Az év versenyét jelentheti a papíron még kiskorú úszó számára a következő megmérettetés, a december 8-án kezdődő „felnőtt” országos bajnokság, amelynek Kaposvár ad otthont.

Ott természetesen már nem vállalkozhatok tucatnál több rajtra, és előtte lesz egy kis kiengedés is – folytatta a hazai úszósport utánpótlásának kiemelkedő tehetsége. – Három számra összpontosítok, a 200 és 400 vegyesre, valamint a 100 pillangóra, ezek közül is elsősorban a rövidebb távú vegyesre, ami az olimpiai csapatba juttathat. Heti tíz uszodai edzést küzdök le 6-8000 méteres távokat teljesítve, mindig arra gondolva, hogy ez a siker ára. Ehhez jön még a három szárazföldi edzés, erősítéssel, nyújtással, lazítással, egyszóval csupa „kellemes” dologgal. Vigyázok arra, hogy a vállamat ne terheljem túl, mert ez az úszók érzékeny pontja. Nekem tagadhatatlanul jól jött, hogy az olimpiát jövőre halasztották, mert időt kaptam arra, hogy még gyorsabb és erősebb lehessek. Ezzel a lehetőséggel szeretnék 2021-ben a lehető legjobban élni” – mondta befejezésül Kós Hubert, akinek a decemberi kaposvári országos bajnokságon a legnagyobb példaképe, Cseh László, a sportág legendás alakja lesz az egyik nagy ellenfele, aki a maga 34 évével éppen kétszer idősebb a fiatal kihívójánál.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

Fotók: Derencsényi István – MUSZ