Dani útja – infografika egy cukorbeteg kisfiú életéről

Hiánypótló kiadványt mutatott be az 1-es típusú diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A Diabétesz Világnapja alkalmából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatta legújabb kiadványát Dani útja címmel, mely egy 1-es típusú cukorbetegséggel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetek jelentkezésétől az ellátáson át a diabéteszes mindennapokig, kitérve a rendszeres testmozgás fontosságára is. Az infografika és a hozzá kapcsolódó háttéranyag létrehozásával az alapítvány célja, hogy az áttekinthető és informatív kiadvány segítségével a pedagógusok gyorsan átlássák, mely tünetek esetén gyanakodhatnak cukorbetegségre, valamint, hogy milyen vizsgálatok, napi tevékenységek kapcsolódnak egy cukorbeteg gyermekek mindennapjaihoz. A Dani útja infografika a jövőben beépül az alapítvány pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz képzési programjába.

Az alapítvány tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 4000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, csaknem 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. Ezért is fontos, hogy környezetük – beleértve a családot, az óvodát, iskolát, sportklubot – minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy mi történik egy 1-es típusú cukorbeteg gyerekkel a betegség felfedezésétől a kezelésen át a mindennapi tevékenységekig. A Diabétesz Világnap alkalmából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatta legújabb infografikáját Dani útja címmel, mely a legalapvetőbb tudnivalókkal segíti a családtagokat, a pedagógusokat és az edzőket az ismeretek elsajátításában.

Amikor kiderül, hogy egy kisgyereknek magas a vércukra, számtalan dilemma merül fel az őt körülvevő felnőttekben: hova forduljanak, milyen kezelések várnak a gyermekre, hogyan élhetnek ezután… Ezekkel a kérdésekkel mi is találkoztunk a pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz továbbképzéseinken, a Belevalókon. Az egészségügyi ellátás mellett a Dani útja online kiadványban megmutatjuk, hogy megfelelő odafigyeléssel az egészséges gyermekekhez hasonló életminőségben, aktívan élheti meg kis hősünk a gyerekkor élményeit a mindennapokban. Fontosnak tartjuk, hogy a teendőkről és tudnivalókról ne csak az előadásainkon beszéljünk, hanem egy egyszerű, jól áttekinthető, pontonként kipipálható ellenőrző listát készítsünk, amely érthető és elérhető bárki számára, akinek a környezetében 1-es típusú cukorbeteg él. Így született meg a Dani útja infografika” – mondta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója.

Az online kiadványban külön fókuszt kapott a sport jelentősége, ugyanis gyakran előfordul, hogy a pedagógusok tévhitek miatt nem tanácsolják, hogy a diabéteszes gyermek részt vegyen a testnevelés órán, edzésen. Pedig minden gyermeknek joga van a számára kedves mozgásforma gyakorlására, és a rendszeres testmozgás a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt, hisz segít állapotuk karbantartásában is. Ezért a Dani útja és a testmozgás infografika lépésről lépésre szemlélteti, milyen teendők mellett válik a sportolás a diabéteszesek számára elérhetővé. Kitér arra is, hogy a mindennapi testmozgáskor is rendben legyenek a vércukorértékek, melyhez kis odafigyelés szükséges: valamennyi szempontot és a szükséges kellékek listáját is bemutatja a Dani útja infografika, egyszerű, átlátható formában.

A kiadvány az edzők és testnevelők mellett a szülők számára is tartalmaz hasznos információkat, így a jövőben az alapítvány széles körben teszi nyilvánossá.

A Dani útja infografika támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyi Államtitkársága és a Novo Nordisk Hungária. A lektorálást az alapítvány szakmai partnere, a Magyar Diabetes Társaság végezte.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány három évvel ezelőtt létrehozta Dia útja néven a 2-es típusú diabéteszes betegutat is. Mindkét infografika elérhető az egycseppfigyelem.hu weboldalon.