Jön a IV. Knauf Tihanyi Félmaraton Fesztivál

Megtartották éves sajtótájékoztatójukat a Knauf Tihanyi Félmaraton szervezői a 2018. május 26-i, immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő versenyük kapcsán, egyúttal – közel egy éves előkészületet követően – bemutatták a szeptember 15-i Mapei Szigligeti Félmaratont megelőző augusztus 19-i I. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratont.

#dinamika
A szervezők tájékoztatása szerint egy baráti társaság kezdeményezéséből indult, majd a Balaton régiójának egyik legdinamikusabban fejlődő futóversenyévé nőtte ki magát a Knauf Tihanyi Félmaraton. 2015-ben 300, 2016-ban 1800, 2017-ben pedig már 3000 futó vett részt az eseményen, azaz két év alatt megtízszereződött az indulók száma. A verseny prémium jellegének megőrzése érdekében az idei évtől csökkentett létszámlimitet vezettek be a szervezők, ami 45 nappal a verseny előtt betelt, így 2018. május 26-én a 2300 leggyorsabb nevező állhat rajthoz A verseny facebook oldalának 25 ezer kedvelője van, ezzel a legnagyobb követőszámmal rendelkező futóverseny az országban, megelőzve több tíz éve megrendezésre kerülő nagymúltú versenyeket. Finta Péter a Knauf Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta, hogy 5 éves névadó támogatói megállapodást kötöttek a verseny szervezőivel, biztosítva, hogy 2022-ig ne csak lilába és zöldbe öltözzön Tihany, hanem legyen egy kicsit mindig fehér és kék is, utalva a szárazépítészeti vállalat logójának és a gipsz alapanyag színére.

Tihanyi_Felmaraton_Fesztival_sajtaj03_Rothfotok_sportmenu

#fesztivál
A IV. Knauf Tihanyi Félmaraton Fesztivál 2017 óta már több, mint egy futóverseny, ugyanis egész napos kulturális fesztivállá nőtte ki magát az esemény. Futókat, családtagjaikat, barátaikat a festői szépségű Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett környezetvédelmi területén, a Belső-tó mellett food-truck show, kiállítók, a nagyszínpadon érdekes beszélgetések, előadások várják. A versenyt megelőzően Lajkó Mónika ultrafutó személyes hangvételű motivációs előadása “Hogyan küzdjük le a pánikbetegséget a futás segítségével?” címmel, majd Staicu Simona hosszútávfutó, ötszörös maratoni magyar bajnok mesél pályájáról és tavalyi visszavonulásáról.
Kovács Ramóna fitness oktató fogja megtartani a bemelegítést, majd a “Futók lemezlovasa”, Dj Dominique foglalja el helyét a rajtzóna dj pultjában, hogy 12h-kor szakaszosan elrajtolhasson a IV. Knauf Tihanyi Félmaraton. Az eredményhirdetéseket követően a nagyszínpadra várják Csere Gáspár hosszútávfutót, többszörös bajnokot is, hogy élményeiről meséljen. Szőnyi Ferenc, Lovagkereszttel kitüntetett ultratriathlon világbajnokunk előadását Nagy Dániel, személyi edző, Ninja Warrior résztvevő és youtuber kötetlen beszélgetése követi. 17h-tól pedig a zenéé lesz a főszerep a Dynamite Dudes és Nemcsak Berry élő koncertjeivel. 20:27-kor – közös naplemente nézés, majd Lauer Krisztián, a Music Fm rezidense – aki 2017-ben itt teljesítette élete első félmaratonját – fogja pörgetni a zenéket éjfélig.

Tihanyi_Felmaraton_Fesztival_sajtaj07_Staicu_Simona_Rothfotok_sportmenu

A sajtótájékoztatón bemutatták a verseny befutóérem.hu műhelyéből különleges dizájnnal és minőségi kivitelben szállított érmeit és üvegserlegeit, melyek közül a 2016. évi érmet az ország legszebb befutóérmének választottak. A szervezők évről-évre megtartják a szív motívumot, ami az idei évben már nem csak az érmen és a prémium futópólón – amin különleges félszív forma jelenik meg, hogy két futó félszíveiket összeillesztve a legötletesebben megörökíthessék találkozásukat bárhol a világban és #fussunkössze hashtaggel ellátott közös fotójukkal akár negyedévente nevezéseket nyerhessenk – hanem még a verseny környezetkímélő felvezető autóján, a Leier Autó BMW i3-asán is megjelenik idén a futni szép szív. A szervezők számos olyan programot kínálnak, amellyel valóban magára illesztheti az esemény a “zöld verseny” titulust. Saját telekocsis felületet, oszkar.com-ot programoztak a verseny honlapjára, hogy ösztönözzék futóikat a közösségi autózásra, így az ide látogató futók élményeik mellett a kocsijukat és a költségeiket is megoszthatják egymással. Szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosított papírból készült befutócsomagok jellemzik évek óta az eseményt.

Kalovits Gábor, a Saucony magyarországi ügyvezetője elmondta, hogy az idén 120 éves futómárka több meglepetéssel is készül a résztvevők számára és többek között idén is lesz lehetőség a legújabb Saucony futócipőket tesztelni a versenyen. A Tihanyi Félmaraton – és a szigligeti verseny – környezetbarát törekvéseit támogatva olyan új technológiájú “okos-tetoválásokat” fognak a jelentkezőkre felhelyezni, melynek előállítása és felrakása során is zero a papírfelhasználás.

Tihanyi_Felmaraton_Fesztival_sajtaj01_csoportkep_Rothfotok_sportmenu

Az amerikai márka hazai vezetője kiemelte, hogy a helyi önkormányzat és a Saucony támogatásával az idei évben is minden 1000. résztvevő után egy őshonos fát ültetnek, folytatva a megkezdett hagyományt.

A IV. Knauf Tihanyi Félmaraton szervezői és támogatói a társadalmi felelősségvállalásra is igyekeznek felhívni a figyelmet, így a versenyen során jótékony “BabyRun” gyermekfutást szerveznek helyszíni nevezéssel, és “syrupBAR” néven jótékonysági szörpvásárt működtetnek, amelynek bevétele a sérült emberek sportolását támogató Suhanj Alapítványt és Bátor Tábor Alapítványt támogatja.

A futóverseny útvonala a vulkáni kúpnak köszönhető megkapóan változatos domborzati viszonyok között tóparton, erdős ösvényeken, gyönyörű helyek mellett halad keresztül a Tihanyi -félszigeten, melyet a hazai futóközösség körében végzett felmérés alapján Magyarország legszebbnek értékelt futóhelyszínének választottak.

Keczán Pál főszervező elmondta, hogy a Knauf Tihanyi és Mapei Szigligeti Félmaratonok mellett valami igazán egyedi versennyel akarták meglepni a futó társadalmat, hiszen csapatával mindig próbálnak olyan élményeket biztosítani rendezvényeik által, mely örökké emlékezetes marad a futók számára; ettől egyedi igazán egy verseny. Közel egy éves előkészületek előzték meg az eddig csak #újprojektként emlegetett versenyt, melyet végül Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatósági elnöke jelentett be, miszerint 2018. augusztus 19-én, a Balaton leglátogatotabb hétvégéjének vasárnapi pirkadatakor megrendezésre kerül az I. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton. A Révfülöpi Vitorláskikötőből limitált 333 fő részvételével ki fog hajózni egy katamarán, amely Badacsonyig meg sem áll. A Balaton közepéről a futók közösen nézhetik meg a páratlan szépségű napfelkeltét, mialatt dj-k biztosítják a bemelígtéshez szükséges hangulatot, majd partra érést követően elrajtol a kizárólag 21K-s mezőny, mely kerékpárutakon, vízpart mentén, a régió egyik ékszerdobozába, Mindszentkállára fog beérkezni. A program percre pontos teljesítését a Polar fogja felügyelni, hogy a futók le ne maradjanak a napfelkeltéről, és célba érve Guinnes-rekord születhessen közös Cornexi zabkása reggelizés kapcsán. Délelőtt a helyi falunap veszi kezdetét megannyi izgalmas programmal, a másnapi tüzijátékról nem is beszélve, így érdemes több napra tervezni a családdal, barátokkal.

Kozák-Ignáth Éva, a Polar nagykövete mesélt a május 20-ig tartó márkanagykövet pályázatról is, ami kapcsán a futniszép csapata és együttműködő partnereik keresik 10 nagykövetüket, akik Facebook és Instagram posztokban népszerűsítik a futósportot és tesztelik a versenyek támogatóina a futók számára k termékeit, szolgáltatásait, továbbá díjmentesen indulhatnak a Knauf Tihanyi Félmaratonon, a Mapei Szigligeti Félmaratonon és a #újprojekten, vagyis az I. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon.

Róth Tamás fotóalbuma:

IV. Knauf Tihanyi Félmaraton Fesztivál sajtótájékoztató 2018.05.09.

fotó: Sportmenü / Róth Tamás