Olasz hegyimenő is indul a patinás időfutamon

Gyorsan szalad az idő, így szeptember 8-án szombaton már a huszonkettedik Nordtechnik–Salgó Kupa egyéni indításos kerékpáros hegyi időfutamon állhatnak rajthoz azok, akik éreznek magukban annyi bátorságot, hogy „megmásszák” a Somoskőújfalu és Salgóbánya közötti 3,8 kilométeres közúti szakaszt, így „megostromolva” Salgó várát.

Az immár két évtizednél is idősebb hagyomány szerint most is a szokásos két kategóriában (országúti és hegyikerékpár), de a résztvevők számához, korösszetételéhez jobban igazodó korcsoportokkal számolhatnak az indulni vágyók, így például kellő jelentkező (legalább 3 fő) esetén a férfiaknál egy 36 és 49 év közötti korosztállyal bővülhet a mezőny, és természetesen megmarad az 50 év felettiek kategóriája is. A 180 méteres szintkülönbségű etapot a hölgyek, a gyerekek és szeniorok kivételével a többi korosztálynak kétszer kell teljesíteni, és a futamok összideje adja a végeredményt. Ugyancsak az elmaradhatatlan hagyományok egyike a sztárvendégek jelenléte és indulása, így 21 év alatt szinte az egész hazai országúti és hegyikerékpáros elit megfordult már itt.

Idén az év elején alakult kontinentális kerékpáros csapatunk, a Kőbánya Cycling Team már letette névjegyét a pár héttel ezelőtti Tour de Hongrie-n, tőlük két pedálnyüstölőjük látogat el ide. Egyikük a 24 éves hegyeket kedvelő olasz kiválóság, Alberto Marengo lesz, másikuk az U 23-as hazai bajnok Móricz Dániel, aki az idei magyar körverseny utolsó szakaszának legjobb magyarja volt.

22_Salgo_Kupa02_2018

A Tour de Hongrie-n remeklő, így hatodik helyen végzett és számos külföldi alakulatot is megelőző, ugyancsak idén alakult tiszta magyar kontinentális csapat, a Pannon Cycling Team, melynek egy része a most folyó mountain bike vb-n, másik, nagyobb része edzőtáborban van, de mint sportigazgatójuk Szabó Ádám előrevetítette, megpróbál „szabad kapacitást” mozgósítani, így talán tőlük is érkezhetnek „ütős” favoritok. Így aki az idei Nordtechnik-Salgó Kupa mellett dönt, összemérheti erejét az említettekkel is, láthatja őket, beszélgethet velük. Bár az itthoni versenynaptár zsúfolt, azért jó néhány törzsinduló már jelezte érkezési szándékát, és természetesen szlovákiai kerékpáros barátaink is várhatóak.

Rajt tehát szombaton 10 óra 30-kor a somoskőújfalui templom mögül, cél a salgóbányai Krisztus szobor.

A gazdag díjazású versenyt mint mindig, most is gulyásparti és ünnepélyes díjkiosztó zárja, mely az egész napos falunap keretében zajlik, s melyet egy ingyenes Nagy Feró koncert követ.

 

Szerző: Márton István