Kerekes Gréta és Ungvári Attila is bronzérmet szerzett az Európa Játékokon!

Megvannak az első magyar érmek Minszkben..

A minszki Európa Játékok harmadik versenynapján született meg az első magyar érem: a judóban Európa-bajnokságot is jelentő viadal 81 kg-os súlycsoportjának versenyében a ceglédi Ungvári Attila bronzérmes lett. A judo mellett asztaliteniszben, atlétikában, országúti kerékpárban, ökölvívásban és sportlövészetben voltunk még érdekeltek vasárnap. A gátfutó Kerekes Gréta megnyerte futamát, összesítésben ő is bronzérmes lett.

A 2010-ben is Eb-bronzérmes judós Ungvári Attila a harmadik helyért a német világbajnok Alexander Wieczerzakkal csapott össze. Attila a magyar judo 47. Eb-bronzát szerezte, amely egyben a magyar küldöttség első medálja a fehérorosz fővárosban. Kilenc év után állhatott ismét Eb-dobogóra.

Aki ismeri a judós pályafutásomat, az tudja, hogy rengeteg hullámvölgy volt ebben a 22 évben, most pedig iszonyatosan boldog vagyok, hogy újra sikerült Európa-bajnokságon érmet szereznem. Ráadásul egy olyanon, amely egyben Európa Játékok is” – mondta az MTI-nek a ceglédi sportoló, majd kiemelte: remek a hangulat a magyar táboron belül, és nagyon jólesett neki, hogy a társai egész nap szurkoltak érte. Azt is elárulta, hogy öt-hat héttel ezelőtt volt egy kisebb térdműtétje, azután sokat dolgoztak kondicionálisan.

Vasárnap a Csizsovka Arénában tatamira lépett az olimpiai ezüstérmes testvére is, Ungvári Miklós (73 kg), az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi (62 kg), továbbá Rajkai Róbert (81 kg) és Szabó Frigyes (73 kg), de számukra hamar véget értek a küzdelmek.

Asztaliteniszben, az Olimpiai Tenisz Központban rendezett viadalon a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó három szettben kikapott fehérorosz ellenfelétől a vegyes párosok első fordulójában. Eredmény: Pavel Platonov, Nagyezsda Bogdanova (fehérorosz)-Szudi Ádám, Pergel Szandra 3-0 (8, 8, 6).

Póta Georgina magabiztosan nyerte első egyes mérkőzését. Póta Georgina-Nagyezsda Bogdanova (fehérorosz) 4-0 (9, 6, 6 6). A magyar lány hétfőn folytatja szereplését egyesben, nyolcaddöntős ellenfele a szlovák Barbora Balazova és a svéd Linda Bergström párharcának továbbjutója lesz.

Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.

Országúti kerékpárosaink a férfiak mezőnyversenyében álltak rajthoz. 180 kilométert kellett teljesítenie a 135 fős mezőnynek. A sík terepen rendezett viadalon Pelikán János a 39., Karl Ádám Kristóf a 47., Dina Márton a 49., Dina Dániel pedig a 114. lett. A győztes, olasz Ballerini 43,188 km/órás átlaggal teljesítette a távot 4:10.04-es idővel; a három magyar 54 másodperces hátránnyal, a főmezőnnyel ért célba.

A kerékpárosok az EJ-n nem juthatnak olimpiai kvótához, ám a versenyeken értékes pontokat szerezhetnek a kvalifikációs ranglistán.

sportlövők programjában a női 10 méteres légpisztolyosok selejtezője szerepelt, ahol Egri Viktória 20., a már tokiói kvótás Major Veronika 23. lett, így lemaradtak a nyolcas döntőről.

A sportlövőknek minden egyéni olimpiai számban egy-egy kvótát osztanak az EJ-n, amelyen hétfőn Horváth Lea női, Sidi Péter és Péni István pedig férfi légpuskában áll majd lőállásba. Közülük Péninek már van tokiói kvótája, Sidinek és Horváthnak viszont még nincs.

Az atléták új versenyszámában, a csapatverseny selejtezőjében, az A csoportban a magyar válogatott a 2. helyen zárt. A DNA verseny elsőre furcsa, és egy kódfejtéshez hasonlít, de a “the Hunt”-ra keresztelt zárószám hozta az izgalmakat, a magyar váltó harmadik idővel indulva, másodikként ért a célba egy nem akármilyen sprinttel. A Dinamo Stadion ugyan nem telt meg vasárnap reggel, de a hangulatra így sem lehetett panasz. A fehérorosz szurkolók ugyan olyan lelkesen és nagy tapssal fogadták például Bakosi Péter ugrásait, mintha saját sportolójuk lett volna.

A gátfutó Kerekes Gréta 100 méteren 13.16-os idővel megnyerte futamát – melyből négyet indítottak -, összesítés után bronzérmet szerzett. Bogdán Annabella 54.70 méteres idei legjobbjával a második legjobb volt a gerelyhajítók között. Nguyen Anasztázia 617 centiméterrel zárt távolugrásban, Boros Bence 10.63-mal ért célba 100 méteren, Farkas Petra pedig ugyanebben a számban 12.08-cal végzett. Szeles Bálint 110 gáton 14.57-et futott, Bakosi Péter 211 centimétert ért el magasugrásban, míg a 4X400-as vegyesváltónk 5. lett, a záró, üldözéses váltóban pedig 2-ok lettünk.

Ökölvívásban két roppant szoros, megosztott pontozással zárult meccset vívtak a magyarok vasárnap délután a férfi ökölvívó Európa-bajnokságnak számító Európa Játékokon, amelyen a nehézsúlyú Hámori Ádám (91 kg) megnyerte, a papírsúlyú Bernáth Attila (49 kg) viszont elveszítette kiélezett mérkőzését. A nyolcaddöntőben Bernáth Attila – Cosmin-Petre Girleanu (román) 2-3, Hámori Ádám-Radoszlav Pantalejev (bolgár) 3-2. Fodor Milán (64 kg) a cseh Petr Novak ellen győzött 4-1-re; a keddi negyeddöntőben a legutóbbi Eb ezüstérmesével, a brit Luke McCormackkel mérkőzik majd meg. Harcsa Zoltán (75 kg) a látványos szombati kezdés után némileg váratlanul, megosztott pontozással kikapott a középsúlyúak nyolcaddöntőjében a spanyol Miguel Cuadrado Entrenától, így kiesett. Harcsa Zoltán búcsújával már csak három magyar férfi öklöző maradt versenyben a fehérorosz fővárosban. A vasárnap győztes Hámori Ádám és Fodor Milán, illetve a hétfőn bemutatkozó Virbán Martin (52 kg). Hétfőn Budai Vivien (69 kg) is ringbe lép. Az EJ-n a nőknek csak az öt olimpiai súlyban rendeznek meccseket, így nem számít Eb-nek a verseny.

Vasárnap délután megérkezett Fehéroroszországba a kajak-kenusok népes delegációja, valamint a női birkózók és a sportlövő Csonka Zsófia is, majd este elfoglalták a szállásukat.

Ezen a napon Kulcsár Krisztián MOB-elnök Lausanne-ba utazott, ahol részt vett a NOB alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, ahol az új székházat is felavatták.

(MOB-MTI)

fotó: MOB/Szalmás Péter