Mihályvári-Farkas Viki országos csúcsot úszott, Kalmár Ákos duplázott

Akárcsak 10 km-en, úgy a zárónapi 5000 méteres távon is Kalmár Ákos bizonyult a legjobbnak a férfiaknál, megelőzve klubtársát, Rasovszky Kristófot a debreceni medencés hosszútávúszó országos bajnokságon. A hölgyeknél a juniorok között induló Mihályvári-Farkas Viktória bámulatos idővel lett első a korosztályában, országos csúcsával még a felnőttek között a legjobbnak bizonyult Vas Lucánál is előbb érte el a falat.

A férfiak mezőnyében rögtön az első futamban csaptak össze legjobb idővel nevezett versenyzők, így Balaton Úszó Klub két klasszisa, Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos. A két csapattárs sokáig egymás mellett tempózott, ám Kalmár a táv második felében begyújtotta a rakétákat, így magabiztosan, bő fél medencényi előnnyel szerzett egy újabb bajnoki címet a 10 km után. Rasovszky Kristóf a pénteki bronzérem után ezúttal második lett, míg a dobogó harmadik fokára a Fradi úszója, Székelyi Dániel állhatott fel.

Az U16-17-es korosztályban Sárkány Zalán bizonyult a legjobbnak – csupán négy tizeddel úszott gyengébbet Rasovszkynál, a felnőtt bronzérmesnél pedig bőven jobban teljesített –, az eggyel fiatalabbak között (U14-15) Kovács-Seres Hunor ünnepelhetett bajnoki címet. A hölgyeknél szintén klubtársak között dőlt el a felnőtt elsőség sorsa, és akárcsak a férfiaknál, itt is a fiatalabb úszó, Vas Luca lett a legjobb. A szintén szegedi Olasz Annának a 10km aranya után ezúttal be kellett érnie egy ezüstéremmel, míg mögöttük Sömenek Onon Kata csapott célba. Ugyanakkor mindhármójuknál jobbat, konkrétan új (igaz, nem hivatalos) országos csúcsot úszott az U16-17-es korosztályban induló Mihályvári-Farkas Viktória, aki Juhász Adél csúcsát adta át a múltnak, miközben csaknem 57 percen belülre került. A szabályok értelmében viszont csak abban a kategóriában kaphatott aranyérmet, amelybe nevezték, így ő a juniorok eredményhirdetésénél állhatott fel a dobogó tetejére.

A 14-15 évesek között Csulák Lia nyakába akasztották az aranyat. A tavaszról elhalasztott országos bajnokságok sora a korosztályos viadalokkal folytatódik novemberben, míg a felnőtt nagypályás ob-t a tervek szerint december 8-12. között rendezik meg Kaposvárott.

Kalmár Ákos:Igazából éreztem magamban még a pénteki 10 kilométert, így nem vagyok maradéktalanul elégedett ezzel az 5 kilométerrel, mert nem teljesen úgy alakult, ahogy elterveztem. Mégsem lehetek elégedetlen, hiszen két győzelmet szereztem a három nap alatt. A taktika az volt, hogy a végén lépjek meg, és kicsit kijjebb húzódtam, hogy Rasó ne tudjon az oldalvizemen úszni, amit végül sikerült tökéletesen végrehajtani.

Rasovszky Kristóf:Azért már közelebb kerültünk a megoldáshoz, azaz egyértelmű, hogy nagyrészt fejben volt inkább gond pénteken, mintsem a felkészültséggel, hiszen az edzések jól mentek. Végül is azt még nekem sem egyszerű megemészteni, hogy van egy új csapattársam, akivel nagyon jó
együtt dolgozni, aztán odaállunk egy ilyen versenyre, és bár pontosan ugyanazt az edzésmunkát végeztük el, közöm sincs a versenyhez mellette. Odáig még úgy-ahogy rendben van, hogy ezerötön esélyem sincs Ákossal szemben, de hogy most tíz kilométeren sem volt, az azért nem esett jól. Ehhez képest az öt kilométer jobban ment, bár túlzottan nem vagyok elégedett, és amúgy is ritka, hogy bármikor is teljesen elégedett lennék. Jó tanulság volt ez az ob, de helyre tudom magamban tenni a történteket.

Vas Luca:Ez az első felnőtt bajnoki címem, és még sosem úsztam 10 kilométer után 5 kilométert, mindig csak 1500-at, ezért nem tudtam, mire számítsak. Végül is így, hogy két nap volt a számok között, tudtam regenerálódni. A pénteki bronzból tanultam, és úgy voltam vele, hogy ameddig csak tudok, megyek Annával, és utána meglátom, mire lesz erőm, de örülök, hogy sikerült előrébb végeznem.

Mihályvári-Farkas Viktória:Nagyon örülök az időnek, igazából elég jól sikerült ez az 5 kilométer. A taktika az volt, hogy a fordulókat csináljam meg jól, és ezzel próbáljak előnybe kerülni, de igazából a táv felétől már egyedül úsztam, ami egy kicsit fura volt. Végül minden jól jött ki, sőt, jobban bírtam,
mint amire számítottam.

5 km

Férfiak:
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK) 53:20.19 perc
2. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 53.39.93
3. Székelyi Dániel (FTC) 54:36.80.

Korosztályos bajnokok:
U16-17: Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 53.40.35
U14-15: Kovács-Seres Hunor (Dunaferr) 56.43.64

Nők:
1. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 58.32.02
2 Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 58.33.00
3. Sömenek Onon Kata (FTC) 59.18.75.

Korosztályos bajnokok:
U16-17: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 57.00.22 – új országos csúcs
U14-15: Csulák Lia (Érdi Úszó Sport Kft.) 59.01.63

Csurka Gergely

 

fotók: Márton István